„Orfeu ÅŸi Euridice”, în regia lui Alexandru Darie, va deschide Festivalul Teatrelor Europene

Opera „Orfeu ÅŸi Euridice”, în regia lui Alexandru Darie, va deschide în jurul datei de 15 octombrie Festivalul Teatrelor Europene, eveniment care va aduce la BucureÅŸti aproximativ 30 de spectacole cu 60 de reprezentaÅ£ii, a declarat pentru NewsIn Alexandru Darie.

Alexandru Darie, preÅŸedintele Uniunii Teatrelor Europene (UTE), instituÅ£ie care îşi va organiza în octombrie-noiembrie festivalul său anual la BucureÅŸti, prin Teatrul Bulandra, primul teatru din România membru UTE, ÅŸi la Cluj-Napoca, prin Teatrul Maghiar de Stat, noul membru UTE din aprilie 2008, a spus că această ediÅ£ie a Festivalului Teatrelor Europene va fi subintitulată European Theatre Party, iar el speră că „va fi o petrecere pe cinste”.

Programul Teatrului Bulandra în cadrul festivalului va fi anunţat la începutul lunii septembrie, a spus Darie, precizând că Teatrul Maghiar de Stat din Cluj îşi face propria selecţie şi că dintre spectacolele din festival unele vor fi prezentate doar la Bucureşti sau doar la Cluj, iar altele în ambele oraşe.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 3-9 august

În Bucureşti vor fi prezentate aproximativ 30 de spectacole ale teatrelor membre UTE. Selecţia cuprinde teatru tradiţional şi contemporan, teatru de imagine, dans şi operă.

Spectacolul de operă în regia lui Alexandru Darie, „Orfeu ÅŸi Euridice”, într-o nouă versiune de Adrian Enescu, cu variaÅ£iuni pe teme de Gluck, va fi prezentat, în premieră, în deschiderea festivalului, ca spectacol al gazdelor. Scenografia spectacolului este semnată de arhitectul Octavian Neculai, iar proiecÅ£iile video de Daniel GonÅ£.

Åži Silviu Purcărete aduce la festival tot un spectacol de operă, „Gianni Schicchi” de Puccini, realizat, în italiană, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Marele câştigător al galei UNITER din acest an „Unchiul Vania” în regia lui Andrei Åžerban, montat tot la teatrul clujean, va fi prezentat în premieră publicului bucureÅŸten la Festivalul Teatrelor Europene. Andrei Åžerban, în calitate de invitat special al festivalului, vine cu încă două producÅ£ii: „Spovedanie la Tanacu” ÅŸi, în premieră, „Lear” cu o distribuÅ£ie exclusiv feminină.

Citeste si:  Razvan Vasilescu este un tata de comedie in filmul #SELFIE

Dintre spectacolele româneÅŸti din festival ar putea face parte ÅŸi „Richard al III-lea”, în regia lui Tompa Gabor, produs de asemenea de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.
Regizorul francez Roger Planchon, cunoscut şi ca dramaturg şi cineast, este invitat la Bucureşti şi va prezenta în cadrul festivalului un spectacol al teatrului său din localitatea Villeurbane, de lângă Lyon, declarat Teatru Naţional Popular.

Festivalul Teatrelor Europene de la BucureÅŸti îl omagiază pe regizorul italian Giorgio Strehler, la iniÅ£iativa căruia a fost fondată UTE în 1990, prin prezentarea ultimului spectacol al acestuia. Este vorba despre opera „Cosi fan tutte” de Mozart, pusă în scenă la Piccolo Teatro di Milano, în 1998, după moartea lui Strehler, care a survenit în timp ce încă aveau loc ultimele repetiÅ£ii în anul precedent.

Citeste si:  La BucureÅŸti va avea loc, între 12-19 octombrie, Festivalul de Muzică Veche

Alexandru Darie a mai precizat că se lucrează la un sistem de cumpărare online a biletelor pentru festival, care, odată pus în aplicare, va face ca Teatrul Bulandra să devină primul din România unde se vor putea achiziţiona bilete în timp real, cu alegerea locului în sală şi plata direct pe site-ul instituţiei.

Directorul Teatrului Bulandra a mai spus şi că nu îşi face griji în privinţa epuizării biletelor, dar va promova evenimentul în mass-media şi poate chiar printr-o campanie outdoor, ceea ce nu s-a obişnuit la ediţii anterioare ale festivalului, în mari oraşe europene, unde, de multe ori, promovarea se făcea numai în spaţiul teatrului.

Pentru organizarea Festivalului Teatrelor Europene, Teatrul Bulandra beneficiază de o finaţare de 1,2 milioane de euro din partea Primăriei Municipiului Bucureşti şi de 100.000 de euro din fondurile UTE.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.