„PoliÅ£ist, adjectiv” si „Amintiri din Epoca de Aur” vor avea premiera romaneasca la TIFF

Filmele „PoliÅ£ist, adjectiv” ÅŸi „Amintiri din Epoca de Aur”, care au reprezentat România la Cannes 2009, vor avea premiera autohtonă în cadrul Festivalului InternaÅ£ional de Film Transilvania (TIFF), programat la Cluj-Napoca, în intervalul 29 mai – 7 iunie, potrivit organizatorilor.

ProducÅ£ia „PoliÅ£ist, adjectiv”, care i-a adus regizorului Corneliu Porumboiu două premii la Cannes, va putea fi vizionat pe 4 iunie, în cadrul secÅ£iunii Zilele filmului românesc.

Pelicula „Amintiri din Epoca de Aur”, coordonată de regizorul Cristian Mungiu ÅŸi realizată împreună cu Oana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu ÅŸi Constantin Popescu, va deschide festivalul de la Cluj-Napoca, pe 29 mai, ÅŸi va proiectat, pentru prima oară, în varianta originală, cu durata de 155 de minute.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 18-21 februarie

„PoliÅ£ist, adjectiv” a câştigat, sâmbătă, la Cannes, Premiul Juriului pentru secÅ£iunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, ÅŸi premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique). Filmul prezintă povestea unui tânăr poliÅ£ist din provincie, care îşi pierde încrederea chiar în legile pe care trebuie să le aplice. Protagonistul peliculei este DragoÅŸ Bucur, care joacă alături de Vlad Ivanov ÅŸi Cosmin SeleÅŸi. Potrivit publicaÅ£iei americane LA Weekly, „PoliÅ£ist, adjectiv” a fost, de departe, cel mai bun film din afara competiÅ£iei principale de la Cannes, respectiv cea pentru Palme d’Or.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 2-5 iunie

Porumboiu a mai câştigat la Cannes, în 2006, două premii, Camera d’Or ÅŸi Label Europa Cinemas, pentru filmul „A fost sau n-a fost?”, în vreme ce la ediÅ£ia din 2007, Cristian Mungiu a primit distincÅ£ia Palm d’Or pentru pelicula „4 luni, 3 săptămâni ÅŸi 2 zile”.

„Amintiri din epoca de aur”, colajul de filme scurte regizate de Cristian Mungiu, Oana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu ÅŸi Constantin Popescu, proiectat ÅŸi el în cadrul secÅ£iunii Un Certain Regard de la Cannes, prezintă mai multe poveÅŸti legate de România ceauÅŸistă, prin ochii unor personaje din rândul oamenilor obiÅŸnuiÅ£i.

Citeste si:  Dezastru la inaugurare

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.