„Politist, adjectiv” este considerat filmul care da peste cap prognosticurile la Cannes

„PoliÅ£ist, adjectiv”, filmul lui Corneliu Porumboiu, prezentat, vineri, la Cannes, este numit de criticul de film Nigel Andrews, în cotidianul Financial Times, „probabil cel mai bun film, care dă peste cap prognosticurile, deÅŸi a fost prezentat în afara competiÅ£iei”.

„Din Å£ara care ne-a adus filmul câştigător al Palm d’Or în 2007, „4 luni, 3 săptămâni ÅŸi 2 zile”, vine acum o altă operă de artă. Scenaristul ÅŸi regizorul Corneliu Porumboiu s-a jucat inspirat cu formatul procedural din poliÅ£ie, iar scenele de realism, când poliÅ£istul erou jucat de DragoÅŸ Bucur urmăreÅŸte o bandă de tineri care vând droguri, fac loc unui dialog culminant în biroul ÅŸefului de poliÅ£ie”, comentează criticul în Financial Times.

Citeste si:  Istanbul

Potrivit aceluiaÅŸi articol, dacă Jacques Derrida, filosof francez considerat părintele deconstrucÅ£iei, ar fi făcut un film poliÅ£ist, acesta ar fi fost „PoliÅ£ist, adjectiv”. ÃŽn întregul film este vorba de fapt despre semne ÅŸi semantică.

Filmul „PoliÅ£ist, adjectiv”, regizat de Corneliu Porumboiu, a fost bine primit de publicul aflat în sală la premiera de vineri, din cadrul Festivalului de la Cannes, după cum a mărturisit, pentru NewsIn, regizorul, la câteva minute după terminarea proiecÅ£iei.

Citeste si:  "Drumul crucilor" – "the Way of the Crosses" – o calatorie initiatica in spiritul poporului roman, vazuta prin ochii unui irlandez

„Poate că este o părere subiectivă, dar de vreme ce nu a ieÅŸit nimeni din sală ÅŸi lumea a aplaudat la sfârÅŸit, îmi place să cred că am avut succes”, a adăugat, pe un ton glumeÅ£, Porumboiu.

Regizorul a mai precizat că agentul său poartă discuţii cu diferite case de distribuţie internaţionale, pentru vânzarea drepturilor de difuzare a peliculei.

„PoliÅ£ist, adjectiv”, cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, prezintă, într-o oră ÅŸi 55 de minute, povestea unui tânăr poliÅ£ist din provincie, care îşi pierde încrederea chiar în legile pe care trebuie să le aplice. Protagonistul peliculei este DragoÅŸ Bucur, care joacă alături de Vlad Ivanov ÅŸi Cosmin SeleÅŸi.

Citeste si:  Cum faci fata concedierii

Filmul concurează la Cannes în cadrul categoriei Un Certain Regard, alături de „Amintiri din Epoca de Aur”, un colaj de filme scurte regizate de Oana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu ÅŸi Cristian Mungiu, care va avea premiera pe 19 mai.

Cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes a fost deschisă oficial, miercuri seara, şi se va încheia pe 24 mai.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.