„Scurta ÅŸi minunata viata a lui Oscar Wao” de Junot Diaz, premiat cu Pulitzer si tradus de Polirom

La 5 luni de la acordarea Premiului Pulitzer pentru literatură în 2008, editura Polirom va publica traducerea volumului câştigător, „Scurta ÅŸi minunata viaţă a lui Oscar Wao” a scriitorului Junot Diaz, în colecÅ£ia „Biblioteca Polirom”.

Romanul lui Junot Diaz este „una dintre cele mai bune 10 cărÅ£i apărute în 2007”, spun criticii de la „The Times”. Cartea a mai fost recompensată cu National Book Critics Circle Award 2007, iar în septembrie acelaÅŸi an, studiourile Miramax au cumpărat drepturile de ecranizare.

Volumul „Scurta ÅŸi minunata viaţă a lui Oscar Wao” este tradus în limba română de Daniela Rogobete ÅŸi este cea de-a doua carte a tânărului scriitor dominicano-american, după volumul de povestiri „Drown”, întâmpinat de critici cu un entuziasm fără precedent ÅŸi distins cu PEN/Malamud Award.

Junot Diaz se alătură astfel, în colecÅ£ia „Biblioteca Polirom”, unei liste de importanÅ£i scriitori recompensaÅ£i cu Premiul Pulitzer pentru roman: Ernest Hemingway, William Faulkner, Saul Bellow, Norman Mailer, John Steinbeck, Michael Cunningham, Philip Roth, John Kennedy Toole ÅŸi John Cheever.

Citeste si:  Jane Fonda va reveni pe Broadway, dupa 40 de ani de pauza

„The New Yorker” îl plasează pe Junot Diaz în cercul celor mai buni 20 de scriitori ai secolului XXI, iar „Esquire” consideră că „stilul lui Diaz este obraznic, obsedant, seducător. ÃŽn peisajul imaginat de el, suntem cu toÅ£ii victime ale unei istorii ÅŸi ale unui prezent, care nu numai că sângerează laolaltă, dar fierb înăbuÅŸit la focul haosului. O poveste adesea hilară, dar care îţi rupe inima”.

Publicat în toamna lui 2007, romanul „Scurta ÅŸi minunata viaţă a lui Oscar Wao” s-a bucurat de aceeaÅŸi primire entuziastă ÅŸi din partea criticilor ÅŸi cititorilor: „un soi de combinaÅ£ie între Mario Vargas Llosa, ‘Star Trek’, David Foster Wallace si Kanye West”, adaugă criticii de la „The New York Times”.

Citeste si:  Despre orgasmul feminin (partea a II-a)

Oscar Wao, protagonistul cărţii, este un dominican supraponderal, tocilar de ghetou şi împătimit de jocurile video şi romanele SF. În casa din New Jersey, unde locuieşte cu mama de modă veche şi cu sora rebelă, Oscar visează că va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial şi, mai ales, că va descoperi dragostea. Dar asta s-ar putea să nu se întâmple niciodată, din cauza blestemului fuku, care îi urmareşte familia, de generaţii întregi, condamnându-i pe membrii acesteia la închisoare, tortură, accidente tragice, sau iubiri nefericite. Şi dacă nu fuku este cel vinovat de atâtea rele, atunci probabil este vorba de tentaculele dictatoriale ale lui Trujillo, împânzind infernal şi absurd o lume întreagă, chiar şi dincolo de mormânt. Iar Oscar, încă aşteptând primul sărut, este doar cea mai recentă victimă a vieţii, despre care Diaz scrie cu o tandreţe şi o energie uluitoare, ilustrând, prin această experienţă dominicano-americană, capacitatea nesecată, profund umană, de a persevera în faţa chinului şi durerii, anunţă Editura Polirom.

Citeste si:  Mexic, leaganul civilizatiilor stravechi

Junot Diaz s-a născut în 1968 la Santo Domingo, Republica Dominicană, iar la vârsta de ÅŸase ani s-a mutat cu familia în New Jersey, Statele Unite ale Americii, unde a avut parte de ani întregi de sărăcie. ÃŽn timpul facultăţii cunoaÅŸte o serie de scriitori de renume, printre care pe Toni Morrison, iar aceÅŸtia îl încurajează să se orienteze către o carieră literară. ÃŽn prezent, este profesor de creaÅ£ie literară ÅŸi redactor-coordonator la „Boston Review”.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.