„Words with Gods”, in inchiderea Cinepolitica. Emir Kusturica si Guillermo Arriaga, printre regizorii filmului colectiv

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune in discutie relatia directa a individului cu divinitatea – sau absenta acesteia – in diferitele religii, va inchide Festivalul International de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din Bucuresti. Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Hector Babenco, Bahman Gobadi, Mira Nair, Warwick Thornton, Hideo Nakata si Alex de la Iglesia sunt cei noua regizori care semneaza cate un segment din film. Proiectul a fost curatoriat de scriitorul Mario Vargas Llosa, iar responsabil pentru tema muzicala este celebrul Peter Gabriel.

Filmul a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul de la Venetia, in afara competitiei, si este primul dintr-o serie numita Heartbeat of the World. Povestile trec din Australia si spriritualitatea ei „aborigena” in Japonia post-tsunami, in moscheile din Kurdistan, agitatia din Mumbai sau viata unui calugar sarb. „Fascinant si eterogen”, il descrie „The Hollywood Reporter”. Emir Kusturica joaca rolul unui calugar ortodox in propriul film, Alex de la Iglesia aduce mult umor negru in The Confession, in care un ucigas platit e luat drept preot de un taximetrist, iar Guillermo Arriaga incheie filmul cu God’s Blood, drama unui tata ateu care incepe sa-l viseze pe Dumnezeu.

Citeste si:  Economisirea banilor

Pe langa cele sapte filme din competitie, Cinepolitica cuprinde o selectie incitanta de filme documentare de scurtmetraj marca VICE – Potretul unui oligarh rus, Ruleta ruseasca: invazia Ucrainei, Armata fantoma a Rusiei ¬– si filme noi pe teme politice in sectiunea Panorama. Politica si religia se intretaie in documentarul Valoarea operativa – turnatii / Operatív érték – a besúgottak (Ungaria, 2014), de Ágota Varga, o confesiune impresionanta despre o epoca in care credinta era un pacat fundamental, iar ateismul si suspiciunea, litera de lege. Preotii isi dezvaluie in fata camerei sentimentele fata de cei care ii urmareau in timpul regimului comunist.

Citeste si:  Horia si Mariana- epopeea energiei electrice

Le Temps des Aveux/ Vremea spovedaniei, regizat de Regis Wargnier, este un film plin de tensiune si emotie despre relatia dintre prizonierul nevinovat si temnicerul sau de conjunctura. Este inspirat de cartea autobiografica a antropologului francez Francois Bizot. In Cambodgia, in 1971, Bizot lucreaza la restaurarea magnificului templu Angkor. Capturat de sangerosii khmeri rosii si acuzat ca este spion CIA, Bizot are o singura sansa: sa-l convinga pe tanarul Douch, seful inchisorii, ca este nevinovat.

Citeste si:  Calatorie culinara in jurul lumii la The Christmas Bazaar 2008

Cea de-a patra editie a Festivalului International de Film Cinepolitica va avea loc intre 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio si Elvire Popesco. Evenimentul se va deschide oficial duminica, 26 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, cu thriller-ul 13 minutes, de Oliver Hirschbiegel.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.