Afla daca e bine sa spui „Nu” la serviciu

Exista foarte multe femei care nu pot spune „Nu” la locul de munca. O astfel de femeie va fi supraincarcata de sarcini, va sta tot timpul peste program si va ajunge seara acasa frustrate si plina de amaraciune. Si de aici incep toate lucrurile rele. Isi va apostrofa sotul ca nu a indeplinit anumite sarcini domestice sau isi va descarca amarul pe copii riscand ca relatiile personale sa fie grav afectate din motive strict profesionale. Si a doua zi se va relua acest ciclu, tocmai pentru ca femeii ii este teama ca seful sa nu o dea afara si sa-si piarda locul de munca. Dar este important sa tii seama de dorintele tale, sa raspunzi nevoilor tale refuzand in mod cat mai diplomat sa faci lucruri pe care nu vrei sa le faci. Cum poti fi diplomata cand refuzi ceva? Simplu, invata sa folosesti formula: „Va inteleg, dar…”, o formula care apara foarte bine punctual tau de vedere. Vei vedea ca astfel iti vei consolida independenta si vei deveni increzatoare in tine, iar relatiile cu cei din jur vor deveni mult mai bune.
Facem toate aceste lucruri de teama de a nu-i dezamagi pe cei din jur. Femeile considera, in general, ca atunci cand exprima o opinie divergenta intr-un grup sau in fata unei persoane fac un gest lipsit de feminitate. Astfel, isi neaga nevoile si ajung sa piarda calea care le poate duce la indeplinirea dorintelor. Psihologii spun ca educatia este de cele mai multe ori cea care ne invata san e infranam tendintele si gesturile naturale sis a devenim indivizi disciplinati si supusi desi nu ar trebui sa fim deloc asa. O femeie care nu are curajul de a spune „Nu” in anumite situatii este lipsita de incredere in sine si acorda intotdeauna o valoare mai mare celor din jur decat isi acorda ei. Comportamentul ei devine pasiv, ii este destul de greu sa se apere in anumite situatii si este neputincioasa atunci cand trebuie sa isi expuna opiniile sau punctele de vedere.
Ce trebuie sa faci ca sa poti spune „Nu”
In primul rand, va trebui sa constientizezi momentele in care nu ai curajul sa spui „Nu”. Tu esti singura care te poti autoevalua si intelege ce se petrece cu tine atunci cand nu poti sa te impui. Ce se intampla, de fapt? Intervine o stare de discomfort la nivelul corpului, apar batai neregulate de inima, vocea devine tremurata, iar obrajii se inrosesc. Trebuie sa iti analizezi toate aceste nelinisti si sa inveti sa te afirmi, sa spui ce ai pe suflet in mod direct, calm si, bineinteles , foarte clar. Incearca sa deslusesti si interlocutorul, sa stii daca e agresiv sau prietenos. Si nu in ultimul rand sa intelegi bine mesajul pe care il transmite, tocmai pentru a sti cum vei transmite la randul tau mesajul tau catre el.

Citeste si:  Calatoria spre eternitate intr-un spectacol de teatru inspirat de Herta Muller

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.