fbpx

Centrul de Dezvoltare Durabila Polizu: 10 dezbateri, 15 ateliere si 500 de participanti la evenimentele pe tema gestionarii deseurilor auto si conexe

Centrul de Dezvoltare Durabila Polizu: 10 dezbateri, 15 ateliere si 500 de participanti la evenimentele pe tema gestionarii deseurilor auto si conexe

Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, Asociatia Ecoteca si Asociatia pentru Consum Sustenabil au inaugurat pe 4 iunie 2016, Centrul de Dezvoltare Durabila Polizu (CDD Polizu). Este vorba despre un spatiu de 100 de metri patrati, destinat dezbaterilor si atelierelor pe tema dezvoltarii durabile. Centrul este situat in campusul facultatii, situat pe Strada Gheorghe Polizu nr. 1-7 (in apropierea Garii de Nord).

Centrul de Dezvoltare Durabila Polizu a fost renovat, mobilat si dotat prin programul de finantari „Mobilizam Excelenta”, creat de Porsche Romania si dezvoltat impreuna cu Fundatia Comunitara Bucuresti. De asemenea, a beneficiat de sustinere din partea Ecotic, Gradinariu Import Export, REMAT, Green Group, Michelin si Edil Industry Iasi.

Ce ofera Centrul de Dezvoltare Durabila Polizu

Centrul poate fi folosit de studentii, elevii sau cetatenii interesati de subiectul dezvoltarii durabile. Ei pot organiza aici dezbateri pe teme precum managementul, reciclarea si valorificarea deseurilor, poluare, sustenabilitate, risipa alimentara, eficienta energetica, reducerea consumului de resurse sau orice alta tema legata de dezvoltarea durabila.
In plus, atat elevii si studentii la arte, design sau arhitectura, cat si mesterii, designerii si artizanii consacrati sau in devenire pot dezvolta aici produse din deseuri sau din materiale alternative, sustenabile. Au la dispozitie scule si ustensile diverse (bormasina, surubelnita electrica, flex, slefuitor, fierastrau circular, fierastrau sabie, fierastrau pendular, pistol de vopsit, pistol de lipit, letcon si alte ustensile mici).

Citeste si:  Care e legatura intre un inorog, un iepuras si un porc?

Cum a luat nastere amenajarea CDD Polizu

Acum un an, Ecoteca incepea o colaborare cu doua facultati din Bucuresti (Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor – Universitatea Politehnica Bucuresti – si Facultatea de Hidrotehnica – Universitatea Tehnica de Constructii), pentru a le impartasi viitorilor specialisti de mediu aspecte practice ale activitatii de gestionare a deseurilor (cum functioneaza „sistemul”, problemele din domeniu, activitatea actorilor din industrie etc). Au urmat seminarii de managementul deseurilor, discutii, dezbateri, dar si vizite de studiu in cadrul fabricilor de reciclare din Romania. In plus, cu ajutorul companiei Gradinariu, Ecoteca a implementat un sistem de colectare separata a deseurilor in cadrul celor doua facultati.

Pentru continuarea activitatilor educationale din domeniu, Facultatea de Chimie a oferit un spatiu in cadrul campusului sau si asa a luat nastere Centrul de Dezvoltare Durabila Polizu (CDD Polizu).

Ulterior, Asociatia pentru Consum Sustenabil, care desfasura deja proiectul PIMP the GARBAGE, a fost invitata sa foloseasca spatiul si pentru organizarea de ateliere de valorificare creativa a deseurilor.

Impreuna, au aplicat pentru o finantare in cadrul programului de granturi „Mobilizam Excelenta”, cu proiectul „Auto Eco Inovarea – Valorificarea inovatoare a deseurilor auto si conexe”.

Rezultatele proiectului Auto Eco

Inovarea In cadrul proiectului, au fost organizate atat actiuni de conltientizare cu privire la gestionarea corespunzatoare a deseurilor, cat si activitati practice de valorificare creativa a acestora.

Citeste si:  Luminita Gheorghiu va juca rolul principal in ecranizarea romanului "Sunt o baba comunista"

Cu ajutorul celor 35 studenti voluntari implicati in proiect (permanenti sau ocazionali), cele 2 asociatii au reusit sa organizeze 10 dezbateri privind managementul deseurilor si 15 ateliere interne si publice de valorificare a deseurilor auto si nu numai.

Peste 300 de studenti si profesori din cadrul facultatilor implicate in proiect au aflat mai multe informatii despre proiect si au dezbatut solutiile pentru o gestionare corespunzatoare a deseurilor.

Peste 200 de persoane (studenti si cetateni pasionati de reciclare creativa si protectia mediului) au participat in cadrul atelierelor si au invatat sa confectioneze lucruri utile din deseuri.

Ne putem mandri cu peste 150 de produse confectionate din deseuri in cadrul atelierelor: scaune si mese din anvelope uzate si paleti, ceasuri din plafoane si volane auto, lampi, genti, huse de tablete si telefoane din resturi de textile auto, bijuterii si alte accesorii.
Proiectul pilot Auto Eco Inovarea s-a finalizat cu un eveniment de inaugurare a CDD Polizu.

Inaugurarea CDD Polizu, inca un pretext de a vorbi despre deseuri

In data de 4 iunie 2016, in ajun de Ziua Mediului, Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, Asociatia Ecoteca si Asociatia pentru Consum Sustenabil au inaugurat Centrul de Dezvoltare Durabila Polizu.

Dimineata a inceput cu o conferinta de presa, urmata de un pranz „certat cu carnea” si incropit partial din resturi alimentare, un debate „Reciclare vs. Upcycling” moderat de ARDOR si o dupa-amiaza relaxanta pe ritmuri de funk, cu gust de prajituri homemade, vin de casa si suc de mere ecologic.

Citeste si:  Horoscopul lunii noiembrie

Care este motivatia partenerilor Centrului de Dezvoltare Durabila Polizu
Raul Pop, managerul de proiect din partea Ecoteca, explica importanta unor initiative precum cea de infiintare a Centrului de Dezvoltare Durabila Polizu: „In cadrul Asociatiei Ecoteca, oferim servicii de consultanta in managementul deseurilor. De-a lungul timpului, am observat o lipsa de performanta si de preocupare pentru acest sector, dar si o ruptura intre mediul academic si detaliile tehnice ale acestui domeniu in crestere. De aceea, ne bucura deschiderea aratata de conducerea Facultatii de Chimie, care a sustinut implementarea unui sistem de colectare selectiva a deseurilor in campusul Polizu si incearca in mod constant sa faciliteze interactiunea studentilor cu industria”.

Cristina Orbeci, Decanul Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor completeaza: „Misiunea Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor a Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti este aceea de a crea si de a dezvolta valori pentru beneficiul si progresul societatii. Informarea si educarea studentilor reprezinta o prioritate bazata pe indicatori relevanti care vizeaza formarea unor repere. Prin Centrul de Dezvoltare Durabila din campus se promoveaza dezvoltarea abilitatiilor intelectuale si a cunostintelor studentilor, potrivit talentului si aspiratiilor lor. Aspectele cu privire la managementul deseurilor reprezinta in Facultatea noastra o componenta corelata cu responsabilitatea sociala si dorinta de a educa in mod corect si civic”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.