fbpx

Conflictul la locul de munca

Conflictul se naste din confruntarea unora pentru a atinge acelasi gol.
Problemele economice si morale sunt surse frecvente ale conflictului. Cum alegem sa abordam situatia poate avea un efect direct in modul de rezolvare al conflictului. Utilizarea unei strategii corecte sau aplicarea unei combinatii de strategii poat ajuta in atingerea unui rezultat pozitiv.
Cooperarea
Oamenii care folosesc acest stil-de a coopera- lucreaza cu ‘adversarii’ pentru a gasi o solutie benefica pentru ambele parti. Trebuie sa tratezi cu atentie nevoile celorlati in timp ce cauti si pentru interesele tale un rezultat pozitiv . Cooperand unul cu celalalt, ambele parti pot incerca sa ajunga la o situatie castigatoare.
Compromisul
Cand conflictul nu se poate rezolva cooperand,se poate recurge la un compromis care poate avea unele rezultate pozitive. Accentul se pune pe satisfacerea unor interese, realizand ca este impozibil sa le satisfaci pe toate. Cei care folosesc aceasta abordare a situatie, constientizeaza faptul ca a castiga ceva este mai bine decat a nu castiga nimic.
Concurenta
In aceasta abordare a conflictului este necesar ca ambele parti sa se concentreze numai pe interesul propriu.Cei care folosesc acest tip de rezolvare a conflitului negociaza din perspectiva urmatoare: singurul rezultat convenabil este acela de a obtine tot ce isi doresc. Relatiile se afla in planul secundar, accentul cade doar pe atingerea unei victorii complete.
Acomodarea
Opusul concurentei este acomodarea.Cei care incearca acest stil plaseaza pastrarea relatiilor mai sus decat atingerea golurilor pesonale.Acestia isi plaseaza interesul propiu pe unltimul loc si se asigura ca ceilalti obtin ceea ce isi doresc.
Evitarea
Unii oamnei aleg sa ignore conflictul, lasandu-i pe ceilalti sa il rezolve, sa ia decizii.Pericolul acestei abordari este acela ca , de cele mai multe ori, conflictul nu este rezolvat intr-o maniera favorabil. Prin alegearea de a nu fi implicat in luarea deciziilor renunti la posibilitatea de a-ti reprezenta interesul.

Citeste si:  Gradinitele estivale, la final de drum: 600 de copii integrati in sistemul de invatamant, rata de succes de 90%
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.