Cum faci fata unui client dificil

Majoritatea persoanelor de cariera au trecut prin aceasta situatie. Termini un proiect si i-l trimiti clientului, atat de mandra fiind de munca ta. Dar clientul nu are aceeasi parere si acum trebuie sa faci ceea ce clientul isi doreste pentru a putea sa fii platita, si pentru a obtine referinte de la el sau de la ea. Iata cateva sfaturi despre cum sa ii faci fata unui client care este extrem de pretentios.
Incearca sa discuti despre proces, pentru ca intreaga munca pe care o depui reprezinta un proces. Atunci cand clientul spune ceva precum ” Nu imi place pur si simplu” va trebui sa ii spui ca o parte normala a procesului de editare inseamna sa te intorci si sa modifici intreaga lucrare.
Este mai bine sa nu spui ” Ei bine, ce anume nu iti place?” ci sa ii conduci prin anumite detalii, precum ” Ok, haideti sa incepem cu headline-ul. Simtiti ca tonul este prea conversational?” etc.
Explica-i clientului tau toate detaliile. Uneori, este nevoie sa le vorbesti oamenilor ca si cand ar avea 5 ani. Este normal ca ei sa nu fie multumiti de primul draft. Spune-i ca ai nevoie de mai multe informatii specifice.
Incearca sa fii cat mai specifica cu putinta. Daca clientul continua sa fie nemultumit, incearca sa stabilesti anumite limite, insa ai grija cum anume o faci. Nu suntem de parere ca un client are intotdeauna dreptate, dar credem ca nu ar trebui sa fii niciodata nepoliticoasa cu el. Explica-i toate detaliile si discuta cu el pe un ton moale, incet, pentru a nu avea senzatia ca il agasezi. Evita ironiile, intrucat acestea il pot enerva pe clientul tau, si pana la urma, dupa atatea ore petrecute muncind, meriti sa iti primesti banii, si chiar sa mai primesti si o recomandare in viitor, daca este cazul.
Un client dificil nu este intotdeauna usor de manevrat, insa cu putina rabdare, cu calmitate si cu dorinta de a face lucrurile bine, poti sa duci orice proiect la bun sfarsit si sa reusesti sa multumesti chiar si cel mai pretentios client.

Citeste si:  TransSiberian-ul si Siberia

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.