Cum sa ii spui „nu” sefului

Daca ii spui ” da” sefului tau prea des viata ta se poae schimba intr-un mod nu tocmai placut. Fie ca iti vine sa crezi sau nu, o persoana care accepta tot ce ii spune seful nu are tocmai o cariera fericita. Putini oameni urca pe scara corporatiei fara sa invete sa spuna ” nu”. Iata cum sa ii spui ” nu” sefului tau fara sa fii concediata sau fara sa iti anulezi o potentiala avansare.
– Discuta cu seful tau in legatura cu asteptarile lui fata de tine. In cazul in care discuta de o promovare intreaba-l daca cauta pe cineva care sa il asculte intru totul si sa nu il conterazica. Majoritatea sefilor iti vor spune ca nu cauta o astfel de persoana, ci cauta o persoana care sa gandeasca si sa poata sa vorbeasca atunci cand nu e de acord cu ceva.
Astfel, ai aprobarea sefului tau de a spune ” nu”. Simte-te libera sa ii spui sefului tau cand este cazul ” Mi-ai spus odata ca nu vrei o persoana care sa nu te contrazica”.
– Cunoaste-ti seful
Un sef care are propriile sale prioritati este posibil sa iti fie mai simpatic. Din moment ce stii ca el are propriile sale griji, tu poti sa iti vezi de ale tale linistita.
– Cunoaste-ti organizatia
Locul tau de munca iti streseaza familia, prietenii? Spune-i tot ceea ce te deranjeaza sefului tau.
– Foloseste „da” pentru a spune „nu”
In loc sa spui un ” nu” clar si raspicat, incearca sa folosesti o strategie de genul ” da, dar…”
” Da, pot sa ma ocup de un nou proiect, dar va trebui sa imi las balta cateva dintre proiectele pe care le am deja si sa imi fac timp. Ce proiect crezi ca as putea sa il mai aman”
O abordare pozitiva ii permite sefului tau sa stie ca esti dornica sa te implici si sa accepti noile provocari, dar ii comunica de asemenea si faptul ca esti supraincarcata si ca trebuie sa stabileasca anumite prioritati.
– Fii ferma
Anumite situatii chiar necesita un ” nu ” ferm
Poate ca seful tau se asteapta ca tu sa faci ceva ce nu se afla in fisa postului tau, si atunci raspunsul tau chiar trebuie sa fie unul ferm.

Citeste si:  Tipuri de manageri

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.