Decizii de inalta calitate

Luarea de decizii este una din caracteristicile definitoare ale leadership-ului. Luarea de decizii este motivul pentru care managerii si liderii sunt platiti. Ei sunt platiti sa ia decizii, asa ca nu trece o zi fara sa faca asta. Realitatea dezvaluie faptul ca in majoritatea organizatiilor nu exista persoane care sa ia decizii bune, sau cele mai bune. Si nu este vorba de faptul ca oamenii nu au capacitatea de a lua decizii de inalta calitate, ci ca luarea de decizii este o actitate umana distincta. Cu totii suntem pusi in situatia de a lua decizii la un moment dat.
Exista patru pasi de baza in a lua decizii de inalta calitate. Daca urmezi acesti pasi, este mai putin probabil sa iei o decizie gresita. Cu cat faci mai multi pasi corecti, cu atat ai sanse mai mari sa faci afacerea sa mearga bine.
Cei patru pasi de mai jos sunt abreviati ACIP:
A vine de la Alternative. Atunci cand iei o decizie importanta, uita-te la toate alegerile. Intreaba-te ” Exista alte modalitati in care poti sa rezolvi aceasta problema? Modalitati la care nu m-am gandit pana acum?”
C vine de la Consecvente. Odata ce ai epuizat toate sansele, cantareste avantajele si dezavantajele fiecareia.
I vne de la Informatii. Cauta informatii noi despre fiecare optiune pe care o iei in considerare.
P inseamna Planuri, Planificare. Fa planuri detaliate pentru modul in care iti vei duce mai departe decizia si ce vei face daca una din consecintele negative va aparea.
Luarea de decizii are nevoie de disciplina. Disciplina are nevoie de patru lucruri pe care sa le faci in acelasi timp si sa le faci bine:
1. Realizeaza atunci cand si de ce ai nevoie sa iei o decizie.
2. Declara decizia : decide care este decizia, cum vei munci, si cine ar fi implicat.
3. Lucreaza asupra decizie: genereaza un set complet de alternative, aduna informatiile de care ai nevoie pentru a intelege posibilitatile si probabilitatile, si ia o decizie care se potriveste cel mai bine valorilor tale.
4. Profita de resurse si actioneaza.

Citeste si:  Sefi noi, pretentii noi

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.