fbpx

Dezvoltarea personala

1. Instruirea
Cursurile de instruire sunt dedicate persoanelor la inceputul unei anumite cariere. Ele ofera, de obicei, cateva notiuni standard despre meseria in cauza si cateva proceduri/metodologii de lucru. Acestea trebuie urmate de „incepatori” si reprezinta scheletul pe care trebuie sa se adauge cunostintele profesionale si abilitatile viitoare. Anumite cursuri de instruire ofera si o certificare intr-o anumita meserie (de exemplu, inspector resurse umane) sau a unei anumite abilitati (de exemplu, in utilizarea calculatorului).
Instruirea poate fi de mai multe feluri. Instruirea profesionala se realizeaza, in principiu, intern, de catre seful direct, si urmareste imbunatatirea aptitudinilor necesare pentru realizarea anumitor sarcini de lucru. Instruirea procedurala asigura o anumita uniformitate de intelegere a conceptelor utilizate sau a pasilor de lucru ce trebuie desfasurati pentru a realiza o anumita activitate. Exista si instruirea organizationala, ce reprezinta, de fapt, un transfer de informatii despre regulile si cultura unei anumite organizatii.
2. Trainingul
In general, trainingurile sunt programe axate pe livrarea de cunostinte profesionale. Acestea sunt organizate interactiv, prelegerea ca modalitate de livrare fiind foarte redusa. Trainingurile pot fi si aptitudinale, adica axate pe dobandirea si exersarea anumitor abilitati necesare intr-o meserie, sau pentru o anumita pozitie (de exemplu, pentru abilitati manageriale).
Tot training este si cel atitudinal (poate team buildingul va spune ceva…). Trainingul atitudinal urmareste crearea sau exersarea anumitor comportamente necesare in anumite situatii.
3. Sesiunile de facilitare
Acestea pot avea loc fie intern, impreuna cu seful direct, fie extern, apeland la un profesionist/expert din domeniul de interes. De fapt, aceste sesiuni urmaresc facilitarea intelegerii unui anumit mod de lucru, a unui anumit stil de lucru, in ansamblu, sau doar a unor pasi procedurali. Este de inteles faptul ca nimeni nu poate realiza o anumita sarcina daca nu i se explica felul in care aceasta trebuie sa fie realizata, de ce se procedeaza intr-un anumit fel sau care este importanta lucrului realizat in modul respectiv.
4. Coaching
Coaching-ul presupune intalniri unu-la-unu cu o persoana specializata in acest domeniu. Prin coaching se obtine, mai degraba, o anumita formare atitudinala. Coach-ul sau antrenorul nu iti va oferi raspunsuri despre cum trebuie realizata o anumita activitate ci, impreuna cu tine, va cauta raspunsurile din interiorul tau, iti va da incredere si iti va puncta punctele slabe si punctele forte vizavi de atitudinea pe care o ai fata de o anumita provocare profesionala, aptitudinala si chiar atitudinala.

Citeste si:  Vedetele noastre n-au bani de parfumuri
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.