Drepturile angajatilor

Atunci cand economia incetineste, companiile intampina dificultati, afacerile incetinesc, si concedierile cresc. Rumorile conform carora concedierile sunt iminente si joburile sunt la risc pot incepe sa curga. De fapt, daca te uiti la ceea ce s-a intamplat cu corporatiile mari recent, nu e tocmai un motiv de incurajare.
De aceea este important sa fii pregatita sa schimbi job-urile, pentru ca o concediere ni se poate intampla oricui, fara nici un fel de avertisment. Este de asemenea important sa stii care sunt drepturile tale ca angajat atunci cand pierzi o slujba.
Drepturile din contract
Angajatii care au un contract individual cu angajatorul sau cu angajatii ar trebui sa fie acoperiti sub stipulatiile din contract.
Politica companiei
Atunci cand o companie planuieste concedieri pot avea un plan in minte.
Drepturile statutare
Drepturile statutare sunt acelea asigurate de legea statala sau federala. Ele includ asigurarea de neangajare, notificarea in avans a concedierilor, legile anti-discriminatoare.
Obtine informatii despre drepturile tale
Atunci cand nu esti sigura de drepturile pe care le ai, cel mai bun loc de a incepe este cu departamentul de Resurse Umane al companiei. Chiar daca ei sunt in proces de terminare a angajarii tale, iti pot raspunde la intrebari.
Daca simti ca ai fost discriminata sau ca nu ai fost tratata conform politicii companiei sau legii, poti obtine asistenta.
Documenteaza-te in legatura cu drepturile tale, pentru ca este bine sa beneficiezi de ele si sa profiti de ele la maximum.

Citeste si:  Angajator public versus angajator privat

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.