Femeia manager

Pana nu demult, barbatii erau cei care conduceau firmele, si se ocupau in exclusivitate de cariera lor profesionala, ingnorand oarecum familia. Acum, in ultimii ani, si femeile ocupa aceste functii. Haideti sa vedem de ce greutati se lovesc femeile manager. Se pare ca in mare, se poate discuta despre cinci mari preocupari ale acestora: autenticitatea, relatiile, influenta, flexibilitatea si propria motivatie. Iata cateva sfaturi pentru a depasi aceste obstacole.
Autenticitatea – dorinta de a avea o linie clar trasata intre intereselede serviciu si cele personale. O femeie, ca sa poate actiona cu franchete,trebuie sa-si fixeze foarte bine prioritatile si sa-si stapaneascaemotiile. Pentru multe dintre femei este foarte greu sa tina pasul cucolegii barbati, fiind obligate sa-si ascunda feminitatea in spatele uneitinute cat mai conventionale. Altele s-au simtit foarte nefericite incariera lor dar si-au contiunuat drumul reusind sa faca fata presiunilorfamiliale si financiare. Unele dintre femeile chestionate au declarat cade multe ori au simtit ca deciziile profesionale pe care le-au facutcontravin principiilor lor din punct de vedere strategic si chiaretic. In asfel de situatii este nevoie ca ele sa-si asume mai repedeaceste transformari si sa-si depaseasca crizele personale.
Relatiile – este vorba despre nevoia fundamentala a fiecaruia(eia)dintre noi de a intra in contact cu oamenii din jur. Relatiile sunt celecare aduc fericire, confort si dau sens vietii noastre iar femeile suntcele care se pricep cel mai bine la acest lucru. In timpul studiului,s-a observat ca unele femei sunt multumite de numarul prietenilor pecare ii au dar si ca sunt femei care nu si-au gasit inca un iubit. Deasemenea, multe dintre ele devin inchise in ele insele si singura lordorinta este sa se afle intr-un colectiv feminin cu care pot concuracu forte egale. Lipsite de schimbul de experienta, multe femei cu oexperienta mai mare in dezvoltarea carierei, au luat initiativa unorconferinte care le da posibilitatea sa le impartaseasca celor mai nouvenite in bransa, metodele cele mai eficiente catre o cariera de succes.
Influenta – dorinta de a ajuta si de a controla destinul cuiva. Nevoiade a fi influent este ceea ce ne motiveaza ca sa luam initiative, sa nerealizam si sa avem incredere in propriile forte. De cele mai multe oriasociem aceste calitati barbatilor si mai putin femeilor. Cele mai multedintre femei se folosesc de influenta pe care o detin doar atunci candsunt prinse cu adevarat intr-o situatie delicata si care implica multeriscuri. Insa, cele mai multe abuzeaza de acest lucru si ajung sa distrugao relatie numai de dragul puterii pe care i-o da influenta. Pentrucele mai multe femei menegeri din Europa jocurile politice constituieun adevarat adversar. Ele declara ca nu cunosc regulile nescrise aleacestei lumi si ca au nevoie de o mai buna cunoastere, din punct devedere psihologic, a unor astfel de oameni. Puse in situatia de a incheiatotusi o afacere cu oameni politici, ele s-au izbit de neincredereaacestora in ceea ce priveste puterea de decizie pe care o detin incompanie. Analizand astfel de situatii, s-au descoperit doua extreme:unele femei spun ca ar trebui sa aiba mai multa incredere in propriapersoana iar altele se tem ca nu cumva sa para prea insistente.
Flexibilitate – capacitatea de a juca mai multe roluri odata. Sigurapreocupare a unora dintre femei este munca dar asta nu inseamna caele nu-si doresc mai mult de atat. Altele care incearca cu disperaresa-si mentina o viata personala normala se simt „hartuite” de intereseleprofesionale si cele familiale. Dar cele mai multe reusesc sa faca fatacu succes situatiei datorita acestei capacitati de a-si asuma simultandiferitele roluri pe care trebuie sa le joace. In studiul facut, femeileintervievate au declarat ca reusesc sa echilibreze balanta intre carierasi familie datorita angajarii lor in intelegerea complexitatii fenomenuluisocial si printr-o mai buna organizare a timpului.
Propria motivatie – capacitatea de a intelege motivatiile interioare aleunei persoane, comportamentul si scara de valori ale acesteia in zilelenoastre. Femeile isi pun mereu intrebarea: „cine sunt eu?” si astfelreusesc sa-si clarifice care le sunt motivatiile si prioritatile. Ele nuvor sa se defineasca numai prin cariera, sarcini de serviciu si afacerisi de aceea au nevoie de o mai buna cunoastere a propriului eu. Pentruacest lucru, mai intai, o femeie trebuie sa afle ce parere au ceilatidespre ceea ce face: de exemplu, daca propunerile ei se lovesc de reactiinegative, ea trebuie sa descopere daca acestea sunt indreptatite dinpunct de vedere profesional sau sunt indreptate mai mult catre ea capersoana. In mod normal, nu ar trebui sa ne afecteze personal tensiunilelegate de serviciu si trebuie sa stim sa delimitam problemele personalede cele profesionale. Descoperind ceea ce ne dorim cu adevarat de lacariera pe care ne-am ales-o, stiind exact ce anume ne place si ce nu,cunoscandu-ne limitele; numai in felul acesta vom reusi sa privim inperspectiva si sa ne planificam viitorul.

Citeste si:  Vizita la psihoterapeut

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.