Femeile sunt lideri mai buni decat barbatii

In ultimul timp am auzit din ce in ce mai des afirmandu-se faptul ca femeile sunt lideri mai buni decat barbatii. Ceea ce asta inseamna cu adevarat este ca liderii cu abordari feminine pot fi mai buni decat cei cu abordari clasice masculine, fie ei barbati sau femei.
Ceea ce sta la baza acestei afirmatii este ca femeile colaboreaza mai usor decat barbatii, acestia din urma fiind mai competitivi. Nu exista indoiala ca o colaborare este vitala pentru succes in lumea afacerilor din ziua de azi. Mai mult decat atat, munca este mai complexa. Ne aflam acum intr-o era de cunostinte in care oamenii isi doresc sa aiba un cuvant de spus, nu doar sa li se spuna ce anume sa faca. Organizatiile au nevoie de lideri cu aptitudini de constuire a relatiilor mai bune. Abilitatea de a colabora este acum pe primul loc.
Bineinteles, exista si barbati care se axeaza pe colaborare si in acelasi timp exista si femei competitive in pozitii de lidership, dar iata de ce discutia trebuie sa fie condusa in jurul aptitudinilor fiecarei parti. Se intampla de multe ori ca femeile sa aiba abordari masculine si vice versa. In orice caz, este clar ca ca diferitele culturi ale organizatiilor devin mai feminine.
Pentru a lupta cu mediul competitiv pe care sectorul afacerilor private il prefera, liderii au nevoie de multe cunostinte si mult curaj.
Ceea ce inseamna asta este ca nu ne putem descotorosi de instinctul masculin de competivitate daca ne asteptam sa supravietuim intr-o arena de afaceri moderna.
Pana la urma, totul depinde de cultura organizationala care decide numarul de barbati si de femei care ocupa roluri executive. Din pacate, majoritatea culturilor sunt mai mult masculine, si dorinta de a castiga duce la o auto-aparare. In sport, nu este nici o problema. Dar lumea afacerilor de azi necesita un nivel de colaborare mai intens. Stimularea cunostintelor angajatilor pentru a gandi mai creativ este absolut necesara. Pana la urma, provocarea consta in crearea culturilor care combina cele mai bune instincte competitive cu abilitatea noastra de a colabora. Femeile pot fi lideri mai buni in sectorul public, dar avem nevoie mai mare de lideri androgini in afaceri.

Citeste si:  Afacerea pe cont propriu - implicatii juridice si personale

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.