Fii lider

Atunci cand vine vorba de leadership se face marea greseala de a se crede ca el poate sa fie invatat. Cu suficient training, oricine poate sa fie un lider. Teoria este aceea ca liderii se fac, nu sunt nascuti. Oare chiar asa sa fie?
Talentul este ceea ce facem bine natural. Este in nou, ne nastem cu el, il descoperim si il dezvoltam in timp. Talentul nu poate fi invatat. Totusi, aptitudinile pot fi invatate si transferabile. Atunci cand confundam talentul cu aptitudinile, ramanem dezamagirile trainingului.
Ce are asta de-a face cu dezvoltarea liderilor? Totul. De exemplu, abilitatea de a crea viziune si strategie este cheia leadershipului. Anumiti oameni au talent pentru asta. O fac natural si continuu. Altii nu. Ambele tipuri de persoane pot invata anumite aptitudini care sa ii ajute sa se descurce mai bine. Diferenta este aceea ca persoanele care au talent se pot descurca excelent, in timp ce altii se pot chinui. Talentul este necesar pentru excelenta.
Trebuie sa fii liderul pentru care ai fost creat sa fii. Descopera-ti talentele motivationale naturale, si construieste pe ele.
Exista tot felul de lideri. Anumiti lideri inspira. Altii organizeaza, altii sunt strategici. Anumiti dintre ei urmaresc oportunitati, si anumiti se protejeaza impotriva dezastrului. Toate sunt necesare in aceasta lume a noastra.
Care este cel mai bun tip de lider? Tipul pentru care ai fost creat sa fii.
Leadership-ul este o calitate cu care te nasti, si pe care o slefuiesti de-a lungul timpului, o dezvolti pentru a ajunge un lider de succes.
Leadership-ul nu este o calitate care se invata sau care se poate insusi pur si simplu.
Liderul este cel pe care ceilalti il urmeaza, este cel care rezolva problemele, gaseste solutii, are viziune si gandeste pe termen lung, este proactiv, ia decizii, si isi asuma responsabilitatea pentru consecinte.
Un lider trebuie sa aiba si carisma. Il ajuta, dar cu siguranta nu e tot si nu e esentiala. De-a lungul istoriei au existat multi lideri admirati si care nu au fost prietenosi deloc.

Citeste si:  ZAGREB

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.