Mituri despre alegerea carierei

Crezi ca stii totul despre alegerea carierei? Multi oameni cred ca stiu exact modul ideal pentru alegerea ocupatiei, dar ei se „sucesc”de multe ori. Iata cateva mituri in legatura cu alegerea carierei impreuna cu resursele de care ai nevoie pentru a lua o decizie informata.
1. Alegerea carierei este simpla
De fapt, alegerea carierei este un proces complex si ar trebui sa iti acorzi timp suficient. Planificarea carierei este un proces care implica multi pasi in principal invatarea si ocupatiile.
2. Un consultat de cariera imi poate spune ce fel de ocupatie sa imi aleg
Un consultant de cariera, sau orice alt profesionist in cariera nu iti poate spune ce cariera ti se potriveste cel mai bine. El sau ea iti pot asigura ghidarea in alegerea unei cariere sau iti pot facilita decizia.
3. Nu pot sa traiesc fara hobby-ul meu
Cine spune asta? Atunci cand alegi o cariera, este logic sa alegi ceva care este legat cu ceea ce iti place sa faci in timpul liber, daca asta e dorinta ta. In adaugare, oamenii au tendinta sa devina foarte pasionati de hobby-urile lor.
4. Ar trebui sa aleg o cariera din lista „Cele mai bune cariere”
In fiecare an, apar numeroase articole si carti care listeaza ceea ce expertii previxioneaza a fi „slujbe tari”. Nu te poate rani sa te uiti la acele liste pentru a vedea care dintre ele ti s-ar potrivi, dar nu ar trebui sa foloseste lista pentru a-ti schimba alegerea. Uneori alegerile sunt bazate pe o data valida, uneori lucrurile se mai schimba.
5. Daca faci o gramada de bani, vei fi fericita
In timp ce salariul este important, nu este singurul factor pe care ar trebui sa il iei in considerare atunci cand alegi cariera. Totusi, banii nu aduc neaparat satisfacerea. Pentru multi oameni este mai important sa le placa ceea ce fac.
6. Odata ce imi aleg cariera, voi fi prinsa pentru totdeauna
Nu este adevarat. Daca nu esti satisfacuta in cariera ta din orice motiv, poti oricand sa-l schimbi. Multi oameni isi schimba cariera de multe ori de-a lungul cursului vietii.
7. Daca imi schimb cariera, aptitudinile mele se vor irosi
Aptitudinile tale sunt ale tale intotdeauna. Le poti lua de la un job la celalalt. Nu le poti folosi exact in acelasi mod, dar nu se vor pierde.
8. Daca cea mai buna prietena a mea este fericita intr-un camp particular, voi fi si eu
Oricine este diferit si ceea ce functioneaza pentru o persoana nu este obligatoriu sa functioneze si pentru cealalta, chiar daca acea alta persoana este cineva cu care ai multe in comun. Daca cineva pe care il stii are aceleasi interese cu tine, fii atenta pentru ca ceea ce face el nu este obligatoriu sa se potriveasca si cu tine.
9. Tot ceea ce trebuie sa fac este sa aleg o ocupatie….lucrurile vor decurge de la sine dupa asta
Alegerea carierei este un inceput minunat, dar exista multe lucruri de facut dupa asta.
10. Pot invata foarte putin despre o ocupatie fara sa lucrezi de fapt
In timp ce prima experienta este minunata, exista alte lucruri pentru a va explora ocupatia.

Citeste si:  Avansare la locul de munca

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.