Propunere de afacere

Ai o idee minunata pentru un nou produs sau un nou serviciu. Inainte ca o banca sau o firma de investitii sa iti imprumute bani pentru a te apuca de treava, trebuie sa intocmesti o propunere solida de afacere. Urmeaza acesti pasi relativ simpli pentru a-ti dezvolta produsul si a-ti transforma visul in realitate.
1. Discuta cu cineva care a mai scris cateva propuneri de afaceri de succes. Intreaba ce a functionat si ce nu.
2. Imparte propunerea in doua. Prima parte va descrie oportunitatea afacerii si planurile tale de a obtine avantaje din ea. A doua parte va prezenta datele financiare.
3. Scrie propunerea. Limiteaza prima parte la doar 10 pagini. Fa-o concisa si clara. Atunci cand descrii oportunitatea pietei, citeaza sursele.
4. Explica ce anume va face pe tine si compania ta diferiti fata de alti competitori. Poate ca aveti aptitudini speciale si experiente. Poate ca aveti o noua tehnologie. Discuta despre reusitele voastre in industrie.
5. Descrie segmentul pietei pe care o urmaresti. Discuta ce vei face pentru a ideparta competitorii.
6. Identifica clientii prospectivi. Explica de ce i-ai ” tintit” .
7. Sumarizeaza-ti planul de marketing. Ofera detalii, dar fii succinta.
8. Discuta despre orice probleme cu care compania ta se poate confrunta.
9. Identifica echipa de management. Cine sunt acei trei oameni importanti ai companiei? Acorda schite biografice succinte pentru fiecare in parte.
10. Descrie asteptarile tale cu privire la incasari si la profitul pe care consideri ca il vei obtine in primul an. Explica cati bani consideri ca vei avea nevoie pentru a incepe, cum ii vei folosi si unde planuieste sa ii obtii.

Citeste si:  Samsung Serenata

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.