Pune-te bine pe langa sef

Toata lumea vrea sa se inteleaga bine cu seful, insa nu toata lumea stie cum sa reuseasca acest lucru. Unii aleg metoda cea mai nepotrivita, si anume lingusirea.
Iata ce trebuie sa faci pentru ca seful tau sa te priveasca cu ochi buni:
Fa-ti treaba
Orice sef este impresionat de o treaba bine facuta. El nu cauta laudele celor pe care ii are in subordine si nici nu urmareste sa fie „periat” din cand in cand.
Daca iti faci treaba, el nu poate fi altfel decat multumit. Rezultatele sunt cele care te recomanda, iar in ochii sefului esti la fel de buna ca si rezultatele pe care le ai.
Inainte de a-ti asuma noi responsabilitati sau de a te aglomera cu noi sarcini operative, fa-ti treaba bine si incadreaza-te in timpul alocat. Nimic nu este mai important in viziunea sefului decat aceste doua lucruri.
Accepta ca ai un sef
Obisnuieste-te cu ideea ca, din punct de vedere ierarhic, esti „condusa” de cineva. Indiferent de parerea ta personala despre persoana respectiva, ai obligatia de a-i arata si de a te comporta cu respect.
Acest respect poate fi fortat oarecum de pozitia ierarhic superioara sau poate fi liber simtit fata de cineva cu un nivel de competenta ridicat fata de al nostru, care poate fi un adevarat model de profesionalism pentru fiecare dintre noi.
Alege momentul potrivit
Daca ai o problema si daca aceasta nu este urgenta si importanta, in acelasi timp, acorda-i sefului tau timp pentru a savura macar doua picaturi din cafeaua de dimineata. Nimanui, nici macar tie, nu ii place sa inceapa ziua cu plangeri sau probleme de rezolvat.
Nu amana insa prea mult, pentru ca, fara sa iti dai seama, poate veni momentul in care toti veti fi angrenati intr-un proiect de anvergura si nimeni nu va mai fi atent la plangerea sau nemultumirea ta.
Alege abordarea potrivita
Exista sefi care cer informatii in scris, iar altii prefera mai degraba discutiile si raportarea orala. Indiferent din ce categorie face parte seful tau, foloseste si raportarea scrisa.
Daca v-ati intalnit pe hol si ai reusit sa ii spui repede in ce faza de dezvoltare se afla proiectul tau sau ce probleme intampini, trimite-i apoi si un mail cu aceste informatii.
Poate ai omis un detaliu sau seful tau nu a auzit foarte bine care este natura problemei, asa ca… raportul scris nu te lasa sa uiti sau sa omiti ceva. Acest fapt este valabil si pentru seful tau.
Pune-te in locul lui
Poate ai o problema, poate esti nemultumita, poate ai o realizare pe care vrei sa o impartasesti sau poate trebuie doar sa prezinti un raport. Daca ai emotii sau iti pui intrebari despre cum ar trebui sa procedezi, fa un exercitiu simplu… pune-te in locul sefului.
Cum si cand ti-ar placea sa fie abordata problema? Un mail de prezentare ti-ar furniza toate detaliile si explicatiile sau ar fi mai potrivita o conversatie fata in fata?
Printr-un simplu exercitiu de gandire ai putea face fata oricarei situatii, astfel incat pune-te in locul sefului tau si, cu siguranta, lucrurile vor iesi bine.

Citeste si:  Teama de noile tehnologii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.