fbpx

Teoria motivatiei

Atunci cand ne motivam noi insusi, sau ne motiveaza altii, cream acele stimulente sau conditii care credem noi ca ajuta o persoana sa se mute si sa adopte comportamentul dorit. Fie ca este prin motivatie intrinseca sau motivatie extrinseca, majoritatea indivizilor sunt motivati de catre crezurile lor, valorile lor, interesele personale, si chiar de teama.
Una dintre cele mai mari provocari si cele mai dificile ale unui lider este sa inveti cum sa motivezi efecient un membru al echipei. Unul dintre motivele pentru care este atat de dificil este pentru ca motivatia poate sa fie atat de personala. In mod tipic, liderii neexperimentati cred ca aceeasi factori care ii motiveaza pe ei ii va motiva si pe ceilalti.
O alta conceptie gresita pe care liderii neexperimentati o au este ca aceeasi factori care motiveaza un angajat va functiona si pe un altul.

Citeste si:  Plante de birou II

Motivatia de sine sau intrinseca

In mod fundamental, toata motivatia vine din interior. Deci cele mai comune concepte de motivatie sunt acelea ale motivatiei de sine, motivatiei interne, sau motivatiei intrinsece.

Motivatia prin provocari

Indivizii sunt motivati atunci cand lucreaza pentru teluri personale. Acest lucru poate sa fie implinit prin:
– Stabilirea telurilor care sunt personale
– Incercarea transformarii acestor teluri in realitate
– Asigurarea suportului performantei

Citeste si:  Schimbarea structurii jobului

Motivatia prin curiozitate
In acest concept al auto-motivatiei, discutam despre asigurarea unui lucru in mediul indivizilor care le starneste curiozitatea.

Motivatia prin control
Majoritatea persoanelor le place sa simta ca sunt in controlul destinului lor. Ei vor sa simta ca detin controlul a tot ceea ce se intampla cu ei. Pentru a sta motivati, indivizii trebuie sa inteleaga cauza si efectul relatiei dintre o actiune pe care o vor face si rezultatul ei.

Citeste si:  Muzeul Taranului Roman implineste 25 de ani!

Motivatia prin competitie

Un alt factor de motivare intrinseca este aceea prin competitie. Acest lucru se intampla pentru ca obtinem o anumita cantitate de satisfactie comparand performantele noastre cu cele ale celor din jur. Acest tip de competiei poate aparea natural, dar si artificial.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.