fbpx

26 Septembrie – Ziua Internationala a Contraceptiei

Please select a featured image for your post

De trei ani in fiecare zi de 26 septembrie se sarbatoreste Ziua Internationala a Contraceptiei. O zi in care toata lumea trebuie sa faca un efort sa se gandeasca la ce face ca sa-si protejeze viata si viata celui iubit. In cinstea acestei zile, am zis ca e bine sa punem in lumina cat de importante sunt metodele de contraceptie care se afla la dispozitia noastra astazi.

Pentru ca in trecut situatia nu era asa roza. Prin urmare, iata un scurt istoric al metodelor de contraceptie.

Epoca de piatra
Femeia pesterii ii da cu un bolovan in cap omului pesterii. Si astfel se naste prima metoda de contraceptie.

Citeste si:  Cum stii ca e indragostit de tine?

Epoca antica
In Grecia antica, medicul ginecolog Soranus nu mai contenea cu sfaturi intelepte date femeilor ca sa previna o sarcina. Geniul medical le sfatuia sa bea apa care fusese folosita de fierar ca sa raceasca metal fierbinte. O alta sugestie din partea lui era ca femeile sa se dea peste cap de sapte ori dupa ce au facut sex.

Atat in Grecia cat si in alte parti ale Europei Antice, femeile se dadeau cu ulei de masline, zeama de varza, suc de lamaie sau sirop de chimbir pe vagin in ideea ca substantele respective puteau sa ucida spermatozoizii. Nu prea functioneaza asa, decat daca substanta este acida.

Citeste si:  Ce-are de-a face sula cu prefectura? Simplu: lipsa de sex duce la proteste!

In Egipt, se foloseau deja prezervative, insa nu cu scopul cu care ne-am obisnuit. Barbatii isi protejau echipamentul ca sa nu fie muscat de insecte.

Evul Mediu
Arabii stiau meserie in Evul Mediu. In diferite tratate medicale publicate de arabi, apareau sugestii de metode contraceptive cu zecile.

Este foarte diferita situatia fata de Europa unde in privinta contraceptiei, oamenii erau in mare parte ignoranti. Pana in secolul XVIII cand s-a inventat microscopul, nici nu aveam cum sa stim despre spermatozoizi.

Iluminism
Candva in secolul XVII a aparut o noua forma de prezervativ care era comercializata pentru barbati, facut din intestine de animale. Primele prezervative cauciuc au aparut in secolul XIX.
In Bordelurile franceze, spalaturile vaginale erau folosite ca metoda contraceptiva.

Citeste si:  Libido scazut la barbati

Secolul XX
La inceputul secolului XX apar primele metode contraceptive inter-vaginale. Nu vreau sa-i spun supozitor vaginal dar cam asa se numea.

Pe masura ce medicina moderna a inteles mai multe despre cum functioneaza ciclul menstrual al femeii, a inceput sa se contureze metoda calendarului.

Secolul XXI
Prezervative, diafragme, sterilet, bureti chinezesti, pilule, camine de planing familial, grupuri de ajutor, Internet, asociatii… etc. Astazi, spre deosebire de nefericitii dinaintea ta, ai resursele si informatiile necesare ca sa te protejezi. Asa ca profita de ele.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.