Adolescentii si sexul

Please select a featured image for your post

Pubertatea si adolescenta sunt cele mai delicate perioade din viata noastra, parintii sunt disperati ca nu mai stiu ce sa se faca cu copilul, iar copilul e cu capul in nori, viseaza la sex, vorbeste despre asta toata ziua si cauta metode si parteneri pentru a-si pune fanteziile in practica. Dar cat de devreme e prea devreme in cazul adolescentilor, si care ar fi varsta propice pentru a incepe viata sexuala? In principiu difera de la om la om, insa asa cum spun specialistii, pana la 20 de ani se dezvolta procesele psihice si afective, astfel ca debutul vietii sexuale ar trebui sa se invarta in jurul majoratului si nu mai devreme. Diferentele dintre fete si baieti. Cu siguranta stiti vechea poveste pe care o spun toate adolescentele: el vrea, ea nu vrea, el vrea tot mai mult, ea nici gand sa vrea si intr-un final fie cedeaza fata desi nu isi doreste asta neaparat, fie se despart si pleaca fiecare pe drumul lui. Aceasta situatie este cunoscuta, si nu este doar un cliseu ci se datoreaza schimbarilor hormonale care survin in cazul adolescentilor. In cazul baietilor, hormonii sexuali se activeaza in jurul varstei de 12-15 ani si declanseaza dorinta de a vorbi despre sex, de a-l practica si toate astea pentru ca hormonii sexuali cresc adrenalina din organism.
In cazul fetelor insa, hormonii sexuali se activeaza intre 14 si 15 ani, astfel ca fetele ajung la maturitatea sexuala mai tarziu decat baietii. De aceea, daca partenerii sunt de aceeasi varsta, cum deseori li se intampla sa se indragosteasca de colegii de scoala, debutul vietii sexuale poate fi problematic. Nu degeaba, multi baieti isi incep viata sexuala cu partenere mai in varsta decat ei, mai experimentate si care au ajuns deja la maturitatea sexuala, in timp ce multe fete isi incep viata sexuala cu parteneri mai in varsta decat ele si mai tarziu decat baietii.
Citeste si:  Unde pot sa imi gasesc un partener?
Contraceptia – foarte importanta in cazul adolescentilor. Problema hormonilor sexuali este nu faptul ca s-au activat, ci faptu ca zburda nestingheriti si uneori sunt de nestavilit. Tocmai pentru ca li se ofera sansa de a face sex, adolescentii se lasa dusi de val si in ciuda faptului ca citesc in reviste sau pe internet despre contraceptie, uita sa puna in practica ce au invatat. Repercursiunile pot fi nu doar pe moment – infectii, boli cu transmitere sexuala, ci pot marca intreaga viata – bolile incurabile, sarcinile nedorite etc. Desi avortul este permis si oricine poate apela la el, un avort facut in adolescenta poate marca viata unei femei atat din punct de vedere psihic cat si fizic, unele ne mai putand ramane insarcinate.
Citeste si:  Chirurgie pentru placere? II
Cat de importanta este „prima data”? Foarte importanta am spune noi intrucat poate fi o experienta extrem de placuta care sa dea startul unei vieti sexuale implinite sau dimpotriva poate fi un esec, care sa marcheze daca nu pentru totdeauna, atunci pentru o perioada foarte lunga de timp viata adolescentului. In timp ce baietii isi revin mai rapid in urma unei prime experiente sexuale nereusite, fetele sunt mult mai sensibile din acest punct de vedere si o prima experienta nereusita poate duce la complexe, inhibitii si chiar imposibilitatea de a mai avea orgasm sau de a simti placere in timpul actului sexual. Specialistii spun ca mult cazuri de frigiditate la femei isi au originea in experiente sexuale nereusite din adolescenta si situatia se remediaza de multe ori doar la maturitate, alaturi de un partener experimentat si cu foarte multa rabdare.
Citeste si:  2 lucruri pe care barbatii vor ca femeile sa le stie, insa nu le spun
Totusi, sa dam Cezarului ce e a Cezarului, intrucat unii specialisti sustin ca persoanele care isi incep timpuriu viata sexuala, sunt mult mai echilibrate si mai rationale la maturitate si dezvolta mult mai rar comportamente delicvente, abuz de substante sau suicid.


3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.