fbpx

Agresiunea sexuala

Please select a featured image for your post

Mi-a fost destul de greu sa scriu acest articol, gandidu-ma la femeile care au trecut prin asa ceva si la viata lor de dupa agresiunea sexuala. Dar m-am gandit ca este un articol util celor care se confrunta cu o astfel de situatie si nu stiu cum sa reactioneze si ce ar trebui facut. Chiar daca nu putem da timpul inapoi si indrepta lucrurile sau anula agresiunea, putem sa ii minimizam efectele. Nu inseamna NU! Daca nu stiti exact la ce se refera agresiunea sexuala, ei bine este termenul care descrie orice forma de comportament sexual care este impus unei alte persoane, fara ca aceasta sa isi dea acordul. Desi cea mai grava forma a agresiunii sexuale este violul, molastarea, atingerile si mangaierile, toate intre in categoria acestui tip de agresiune. Daca cineva te atinge intr-o maniera neplacuta pentru tine sau te-a fortat sa intretii relatii sexuale de orice fel, este clar ca vorbim despre agresiune sexuala. Indiferent cat de silentios a fost NU-ul tau, NU inseamna Nu! Daca nu esti sigura ca ceea ce ti s-a intamplat poate fi catalogat ca si agresiune sexuala, intreaba un politist.Dovezile sunt foarte importante. Desi este foarte greu ca dupa o astfel de experienta sa mai ai puterea sa te gandesti la asa ceva, este foarte important sa incerci sa pastrezi cat de multe probe si dovezi incriminaatorii. Nu iti schimba hainele, nu fa dus, nu te spala pe maini, ci mergi la prima sextie de politie si raporteaza abuzul. Daca nu poti sa o faci tu personal, cere ajutorul telefonic sunand la 112, gratuit, de la orice telefon. Este normal ca primul impus dupa o agresiune sexuala este sa simti nevoia sa te speli, sa stergi durerea si amintirile neplacute, insa risti sa distrugi dovezile care il pot incrimina pe cel care te-a ranit.
Citeste si:  Secretele unei relatii frumoase si durabile
Actioneaza cat de repede. Nu lasa timpul sa se scurga dupa o agresiune sexuala, ci actioneaza imediat, anunta politia! Cu cat raportezi mai repede agresinea, cu atat ai sanse mai mari ca agresoruls a fie prins inainte de a face rau si altcuiva. In plus, dovezile fizice sunt mult mai pregnante si mai usor de prelevat, pentru a ajuta la identificarea ulterioara a atacatorului. Mai mult decat atat, cu cat spui totul mai repede politiei, cu atat memoria ta te va ajuta mai mult sa reproduci cu exactitate tot ce s-a intamplat. Cu cat poti descrie mai amanuntit experienta prin care ai trecut, chiar daca a fost una mai putin grava, cu atat ai sanse mai mari sa dai detalii importante politiei.
Citeste si:  Ce sa nu-i spui niciodata?
Importanta terapiei. Indiferent ca este vorba de viol sau de alt tip de agresiune sexuala, mai putin grava, aceste experiente sunt traumatice si desi nu poti uita niciodata ceea ce s-a intamplat, prin terapie poti invata metode de coping. Poti apela la grupurile de suport pentru femei abuzate, la un medic pshiatru sau psiholog, la un consilier sau la sedinte de terapie. Aceste terapii sunt de obicei gratuite si sunt desfasurate la diverse fundatii si ONG-uri. Intreaba detalii si cere datele de contact la sectia de politie la care ai raportat agresiunea sau la cabinetul medical pe care il frecventezi.
Citeste si:  Situatii penibile
Orice ai alege sa faci dupa agresiunea sexuala, nu uita nici o clipa ca nu ai de ce sa iti fie rusine, este o victima, nu ai nici o vina pentru ceea ce s-a intamplat si o multime de specialisti iti pot fi aproape pentru a te ajuta sa treci cu bine peste aceasta experienta. Poti sa fii furioasa, suparata, trista sau speriata, dar niciodata nu trebuie sa te invinovatesti sau sa iti fie rusine.

Un comentariu
  1. Sexul trebuie sa fie intre doua persoane care isi dau acordul reciproc. Agresiunea sexuala este mai degraba-viol, iar acest lucru trebuie sanctionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.