fbpx

Ascultarea activa si comunicarea in cuplu

Please select a featured image for your post

Toata lumea ne sfatuieste sa comunicam cat mai mult pentru a avea o viata de cumplu fericita. Chiar daca stim ca trebuie sa comunicam si stim cat este de important, de multe ori alegem sa nu o facem, fiind mai usor sa inchidem usa in speranta ca totul trece de la sine. Alteroi realizam importanta comunicarii prea tarziu, cand deja ruptura relatiei de cuplu e atat de mare incat nu poate fi remedia cu o simpla discutie. De acee este important sa cunoastem diversele aspecte ale cumonicarii, sa ne informam si sa punem in aplicare sfaturile consilierilor, pentru a ne imbunatati viata de cuplu si de familie. Ce inseamna comunicarea eficienta? Comunicare inseamna nu doar sa vorbim, ci si sa ascultam si sa ne folosim de limbajul trupului si comunicarea nonverbala pentru a transmite si primi mesaje. De cele mai multe ori, pentru ca o comunicare sa fie eficienta trebuie mai degraba sa ascultam cu atentie ceea ce ni se spune si abia apoi sa replicam, decat sa vorbim fara a-l asculta cu adevarat pe celalalt. Mai degraba decat aptitudini de exprimare, trebuie sa avem si sa ne cultivam aptitudinile de ascultare. In interiorul cuplului este foarte important sa ascultam tot ce ne spune partenerul: povestile despre job si viata de zi cu zi sporesc nivelul de prietenie dintre voi, discutiile despre aspiratii, planuri de viitor si copii va unesc ca si familie, discutiile despre sex, dorinte si fantezii sporesc intimitatea etc.
Citeste si:  Ce isi doresc barbatii ?
De ce nu vrem sa ascultam? E una sa auzi ce ti se spune si alta sa auzi, sa procesezi si sa dai feedback la ceea ce ti-a comunicat partenerul tau. Este foarte usor sa pretinzi ca nu stii sa asculti decat sa faci ceva pentru a-ti imbunatati aptitudinile de ascultare. Care sunt motivele pentru care oamenii refuza sa auda? Considera ca ceea ce au ei de spus este mai important decat orice ar avea de spus partenerul,. In alte momente suntem prea obositi sau epuizati dupa o zi de munca pentru a avea rabdarea necesara sa ascultam. Alteori, ceea ce partenerul incearca sa ne comunice e atat de dureros incat preferam sa anu ascultam. Uneori tragem concluzii inca de la prima propozitie, fara a asculta ce are de spus celalalt su alteori, desi auzim mesajul, il interpretam din punctul nostru de vedere, fara a lua in seama parerea si sentimentele celuilalt.
Cum stii ca ai probleme de ascultare? Daca inca nu ti-ai dat seama ce gresesti atunci cand tu si iubitul tau purtati o discutie, incearca sa te gandesti de cate ori, in timpul unei conversatii l-ai intrerupt in mijlocul frazei sau i-ai continuat propozitia fara sa stii ce vroia de fapt sa spuna. De cate ori l-ai oprit dupa primele cuvinte spunand „stiu ca e asa, nu are rost sa continuam” sau „da, stiu ce zici, dar eu zic ca…”? De cate ori a incercat sa iti transmita ceva important si tu l-ai ignorat, ai continuat activitatea pe care o faceai inainte sau chiar daca ai dat aprobativ din cap, nu l-ai privit in ochi cand iti vorbea? Daca faci lucrurile astea destul de des, inseamna ca intr-adevar nu sii sa asculti.
Citeste si:  La fotograf nu se mai zambeste, se geme
Cum iti poti imbunatati aptitudinile de comunicare? Nu te astepta la schimbari majore peste noapte, dar te poti schimba treptat, cu pasi mici. Inainte de a da un raspuns impulsiv, trage aer adanc in piept si da-ti un ragaz de a gandi inainte de a vorbi. Stabileste ca scopul de a asculta nu este acela de a raspunde neaparat cat de a intelege ceea ce ti se spune. Dupa ce partenerul incheie ce avea de spus, fa un sumar a conversatiei pentru a-i arata ca l-ai ascultat dar si pentru a verifica daca ai inteles corect ce ti s-a spus. Cand nu intelegi ceva, nu lasa conversatia sa curga, ci pune intrebari pentru a te lamuri. Chinezii considera ca personajul „ascultare” este compus din patru elemente: inima, minte, urechi si ochi. Nu uita de niciunil dintre cele 4 atunci cand vorbesti cu sotul sau iubitul tau.

Citeste si:  Unde ne duc ei prima oara
Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.