Cele mai intalnite boli cu transmitere sexuala

Please select a featured image for your post

Femeile sunt cele mai predispuse de a contacta o boala cu transmitere sexuala daca parteneri au avut contacte sexuale neprotejate cu altcineva in ultimele 3 luni, daca au mai multi parteneri sexuali, care au mai avut boli cu transmitere sexuala, au folosit droguri.
Deseori femeile nu prezinta simptome deloc sau la unele boli au simptome mici iritatii sau disconforturi. Unele boli pot duce la pierderea sarcinii sau la o nastere prematura. Virusii pot determina aparitia SIDA, a hepatitei, care sunt prezente in fluidele din corpul unei femei infectate si pot fi transmise in timpul alaptatului. Cele mai populare forme de contraceptie sterilizarea chirurgicala si pilulele contraceptive nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, deoarece nu ofera o bariera intre organismul infectat si celalalt; doar prezervativul asigura o protectie pentru bolile cu transmitere sexuala.

Principalele boli cu transmitere sexuala:

Ciupercile – organisme cum ar fi monilia sau candida, se dezvolta cand sunt folosite irigatoarele si dusurile vaginale sau sunt puse antiseptice in apa de baie, deoarece acestea dauneaza sistemului care mentine cresterea sub control. Aceste infectii sunt mai des intalnite la anumite tipuri de femei, cum ar fi:
-Femei care iau antibiotice care ucid bacteriile si atunci numarul ciupercilor va creste exagerat.
-Femeile care iau progesteron sintetic, fiind gasit in pilulele contraceptive care contin o doza mare de progesteron, sustinand astfel dezvoltarea candidei. -Femeile care au o cantitate de progesteron ,hormon steroid secretat de ovar favorizand nidatia oului fecundat.
-Femeile cu diabet, in momentul cand diabetul devine instabil si a zaharului in urina care furnizeaza un mediu favorabil dezvoltarii tuturor organismelor, mai ales monilia.

Citeste si:  Femeile si aventurile

Chlamidia – este cauza a multor cazuri de boli pelvio-inflamatorii, care pot creste riscul de infertilitate, dureri cornice pelviene si sarcini ectopice. Chlamydia este, de asemenea, cauza multor cazuri de inflamarea colului uterin si inflamarea uretrei. Nu are simptome, mai ales la femei ceea ce face ca, deseori, sa nu fie descoperita, poate fi diagnosticata doar cu testarea unei mostre de scurgere vaginala.
Sancroid – este o boala care poate aparea la oricine care a avut contact sexual sau dermic cu o persoana infectata, chiar daca nu prezinta simptome, cauzata de o bacterie, este mai intalnita la persoanele care traiesc in climate tropicale.

Herpesul – virusul herpes simplex, care intra in corp prin mucoase si ajung in terminatiile nervoase unde poate ramane inactiv. Nu exista nici o cale de a scapa definitiv de herpes. O infectie cu herpes poate cauza aparitia unor basicute dureroase pe genitale, pote da dureri pe o perioada nedeterminata mai ales in timpul unor boli sau perioade stresante, dar dispar de la sine .Exista mai multe tipuri de virusi care cauzeaza herpesul. Oricare din ele pot cauza si herpesul genital care poate fi transmis prin contact direct al pielii cu zona infectata, chiar si cand pesoana infectata nu prezinta simptome evidente.

Negii genitali – sunt cresteri benigne in zonele genitale si anale, cauzate de virusul pamilomatos uman, cateodata asociati si cu cancerul genital. Negii genitali rezulta din contactul cu un partener infectat, desi, pot fi transmisi prin atingerea genitalelor cu o mana infectata. Poate fi transmis prin sex vaginal, oral sau anal. Infectia poate produce negi nedurerosi, carnosi pe si in organele genitale, anus sau gat.Ca si alte boli cu transmisie sexuala cauzate de virusi, negii genitali sunt incurabili. Cu toate acestea pot fi tratati temporar.

Citeste si:  Increderea in cuplu. O strada cu doua sensuri

Sifilisul – bacterie numita spirochet, transmisa pe cale sexuala, dar uneori poate fi dobandita si prin transfuzie de sange sau contact al pielii. In prima faza apare o rana deschisa, cos sau batatura in zona infectata. In a doua faza, apar indispozitii, febra, dureri in gat, dureri ale articulatiilor si ale capului. Simptomele caracteristice sunt eruptiile pe palme si pe talpi. Sifilisul poate degenera, de asemenea, in meningita, uveita. In ultima faza sifilisului consta in boli de inima, orbire, dementa si moarteDaca este depistat rapid, sifilisul poate fi tratat foarte rapid cu antibiotice.

Hepatita B – infectie virala a ficatului care este transmisa prin folosirea drogurilor injectabile, contactul sexual sau intim cu o persoana infectata si prin expunerea la sperma, secretiile vaginale si laptele de mama. Simptome pot aparea incepand de la 6 saptamani la 6 luni si includ: febra, oboseala, pierderea apetitului, stare de voma, durerile stomacale, urina inchisa la culoare si ingalbenirea pielii si a ochilor. Daca boala avanseaza, poate degenera intr-o infectie pe termen lung, care poate duce la deteriorarea serioasa a ficatului, ciroza si cancer la ficat. Tratamentl este un vaccin impotriva hepatitei B care este foarte efficient.

Citeste si:  ABC de agatat

Sida – infectarea cu Hiv nu duce imediat la SIDA, poate dura pana la 8 ani, oamenii care au HIV pot sa nu-si dea seama, transmitand-ul si altora bolala. Odata intrat in corp virusul penetreaza si se multiplica in globulele albe, care au un rol vital in apararea corpului impoptriva unor infectii si a cancerului, celulele se sparg, raspandind HIV-ul in sange. Transmiterea virusului este contactul sexual, deoarece virusul este prezent intr-o cantitate foarte mare in sperma unui barbat infectat. Astfel poate fi transmis prin contact sexual, vaginal sau anal. Virusul este prezent si in sangele persoanelor infectate, putand fi transmis prin ace de seringi folosite in comun. De asemenea, poate fi transmis prin tranfuzie si de la o mama infectata la un nou-nascut, ori in uter ori in timpul nasterii. Nu exista nici o cale de a scapa definitiv de HIV, asa ca abstinenta este singurul mod complet sigur de a te proteja.
Nu poti lua lua HIV :
-cand donezi sange sau cand te ciupeste un tantar sau un purice.
-prin atingere, lupta in joaca, cand dai mana cu cineva, prin pupic pe obraz sau cand bati palma cu cineva.
-din mancarea, farfuria, pieptanele, peria, colacul de la WC, manerul de la usa pe care o persoana cu HIV le-a atins.
-dintr-un stranut sau din tuse, virusului nu calatoreste prin aer.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.