fbpx

Contraceptie de urgenta – avantaje & dezavantaje

Please select a featured image for your post

Contraceptia de urgenta este cunoscuta popular sub numele de „pilula de doua zi”, insa din punct de vedere medical, contraceptia de urgenta e poate administra intre 5 si 8 zile dupa contactul sexual considerat nesigur sau neprotejat. Cu cat administrezi contraceptia de urgenta mai repede, cu atat va fi mai eficienta in prevenirea unei sarcini nedorite. De retinut, foarte important insa, este ca aceasta metoda contraceptiva, in special pastilele, trebuiesc luate cu foarte multa prudenta, nu mai des de o data la 6 luni, administrarea lor regulata poate provoca puternice dereglari hormonale. Aici vorbim in princial de pastile, pentru ca steriletul poate deveni o metoda contraceptiva permanenta. Avantajele folosirii contraceptiei de urgenta. In primul rand este vorba de prevenirea unei sarcini nedorite, cu toate implicatiile ei. Prin faptul ca se foloseste contraceptia de urgenta se evita un eventual avort, care este mult mai traumatizant.
In aceste situatii este chiar necesar sa se administreze pastila de a doua zi, pentru a evita o sarcina. Contraceptia de urgenta nu se administeaza doar in cazul in care uitati sa va protejati, ci si atunci cand o alta metoda contraceptiva a esuat – nu ati pus bine diafragma, a fost expulzat dispozitivul intrauterin, s-a rupt prezervativul etc.
Citeste si:  10 ganduri ale Printesei Diana, care iti pot schimba viata
Dezavantajele contraceptiei de urgenta. In primul rand este vorba de faptul ca pentru a fi eficienta, contraceptia de urgenta trebuie administrata intr-un timp foarte scurt dupa actul sexual neprotejat, acest lucru fiind de multe ori imposibil. In afara de acest inconvenient, pastila de a doua zi si chiar si steriletul folosit pe post de metoda contraceptiva de urgenta au efecte secundare destul de neplacute: cefalee, greata, varsaturi, ameteli si mai ales dereglarea menstruatiei, care poate veni mai repede sau mai tarziu decat in mod normal. De asemenea, imediat dupa administrare pot aparea sangerari usoare – „spotting”, care pot fi singulare sau pot dura cateva zile, fiind ca o menstruatie in cantitati reduse.
Citeste si:  Suflet pereche
Costurile contraceptiei de urgenta sunt mult mai mari decat cele ale folosirii unui prezervativ, de exemplu, dar totusi mai scazute decat costurile unei intreruperi de sarcina. In ceea ce priveste montarea steriletului, aceasta procedura este putin mai sofisticata, in functie de modelul de sterilet ales si necesita neaparat interventia medicului ginecolog. Chiar daca multa vreme s-a vehiculat ca in cazul contraceptiei de urgenta nu apar dereglari hormonale care sa duca la ingrasare, aparitia cosurilor, dereglarea menstruatiei etc, folosirea iresponsabila a acestor metode poate duce la dereglari hormonale grave. Chiar si in cazul steriletului pot aparea astfel de probleme, mai ales in cazul modelelor noi, care inlocuiesc steriletele de cupru. Un astfel de model este steriletul Mirena, care nu are deloc fier in componenta si care actioneaza prin eliberarea gradata de progesteron pe parcursul mai multor ani. Tocmai datorita acestor hormoni, desi eliberati gradat, pot aparea diverse reactii adverse ale organismului, acest lucruu fiind normal, intrucat fiecare persoana are un grad de toleranta propriu fata de acesti hormoni.
Citeste si:  Importanta sexului intr-o relatie
Ce e cel mai important de stiut, e ca indiferent cat de usor ne-ar fi sa ne culcam pe o ureche si sa facem sex neprotejat in ideea ca avem ca si back-up pastila de a doua zi, prezervativul este singura metoda contraceptiva care ne fereste de bolile cu transmitere sexuala, boli care, de multe ori, pot fi mai periculoase si mai nocive decat o sarcina nedorita.

2 Comentarii
  1. stiu ca nu e bine sa o iei de mai mult de 2 ori pe an.
    era sa apelez si eu o data la ea.. dar a mers pe metoda calendarului si .. nu am ramas.. din fericire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.