Contraceptie de urgenta – eficacitate si actiune

Please select a featured image for your post

Asa cum ii sugereaza si numele, contraceptia de urgenta trebuie folosita numai in situatii deosebite, atunci cand ai avut un contact sexual neprotejat sau o alta metoda contraceptiva a esuat – de exemplu, s-a rupt prezervativul. Contraceptia de urgenta previne o sarcina nedorita insa nu protejeaza impotriva infectiilor si a bolilor venerice, in plus, continutul ridicat de hormoni din pastila de urgenta poate provoca un dezechilibru puternic in organism. Asa ca, acest tip e contraceptie poate fi folosit si trebuie folosit numai in situatii de urgenta. Cum actioneaza contraceptia de urgenta? In momentul de fata exista doua tipuri de contraceptie de urgenta: pastila de a doua zi si steriletul si rolul lor este de a preveni ovulatia, sa impiedice fertilizarea sau implantarea ovulului, in functie de fiecare tip de contraceptiv in parte.
Pastilele contraceptive de urgenta sunt de doua tipuri, fie cele care contin doar progesteron, fie cele combinate, ce contin progesteron si estrogen. Cea mai cunoscuta astfel de pastila in Romania este Postinor 2, un set de doua pastile, din care prima se ia cat de repede dupa actul sexual neprotejat, dar nu mai tarziu de 120 de ore (5 zile), iar a doua la fix 12 ore dupa prima.
Citeste si:  Cand ai nevoie de pilula de a doua zi?
O alta varianta de contraceptie de urgenta, dar care poate ramane si o metoda regulata de contraceptie este dispozitivul intrauterin, cunoscut mai bine sub denumirea de sterilet. Steriletul se introduce in uter la maxim 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. In cazul in care stii sigur ca ai avut ovulatia la 3 zile inainte de actul sexual neprotejat sau urmeaza sa o ai la 3 zile dupa actul sexual, steriletul se poate introduce si la 8 zile dupa actul sexual, aceasta fiind conditia pentru ca ovulul sa nu se implanteze. In general femeile prefera sa apeleze la pastila de a doua zi, steriletul fiind adoptat de femeile care doresc sa pastreze steriletul ca si metoda contraceptiva si pe viitor.
Citeste si:  Sotul meu m-a inselat si de atunci ideea de a face sex ma desgusta
Eficacitatea contraceptiei de urgenta. Ambele metode de contraceptie sunt eficace atunci cand sunt administrate la timp. E bine de inteles ca trebuie respectat cu strictete timpul indicat pentru fiecare dintre metode – 5 zile la pastile, 8 zile la sterilet, eficacitatea nu este aceeasi pe toata perioada pentru ca apoi sa scada brusc al 0, ci eficacitatea scade pe masura ce trec orele. Asa ca, incercati sa luati pastila sau sa introduceti steriletul imediat dupa actul sexual neprotejat, doar asa puteti fi sigure ca ati prevenit o sarcina nedorita. In cazul pastilei de a doua zi, testele arata eficacitate de 99% atunci cand pastila este luata in maximum 12 ore dupa actul sexual, eficacitate sporita pentru folosirea intre 12 si 72 de ore (respectiv de zile) si eficacitatea scazuta dupa 72 de ore, mai ales dupa 96 de ore. Aceleasi teste arata ca pastilele pe baza de progesteron, cum ar fi Postinorul sunt mai eficace decat cele combinate, avand eficacitate de 99% fata de 97%. In cazul steriletului, folosirea corecta a lui, respectiv aplicarea in timp util previne o sarcina nedorita in proportie de peste 99%.
Citeste si:  Cum sa transmiti mesaje de dragoste ca la carte
Cum stim sigur daca metoda contraceptiva de urgenta a folosit sau nu? Ei bine, asteptam urmatoarea menstruatie. Atentie! Datorita concentratiei hormonale puternice, se poate ca aceasta sa intarzie putin sau sa vina cu cateva zile mai repede. Daca totusi trec 3 saptamani de la data la care trebuia sa vina menstruatia, e cazul sa consultati un doctor ginecolog, pentru a exclude posibilitatea unei sarcini.


4 Comentarii
  1. si daca dupa administrarea pastilei de a 2-a zi i9n urma unui accident cu prezervativul, la distanta de 3 zile, acelasi accident se repeta? care este riscul? persista efectul pastilei? pentru ca ciclul meu mentrual e dereglat,si in ultima luna mi\’a venit de 3 ori ! va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.