fbpx

Contract prenuptial sau incredere, respect si iubire neconditionate ?

Sa ne oprim cateva secunde din munca si sa meditam… la noi… la iubire… la casatorie… la copii si, iertata sa-mi fie trecerea brutala, la Contractul Prenuptial. De multe ori am zis ca viata e simpla in esenta ei dar, din pacate, oamenii nu o iau ca atare – gasesc in orice domeniu alte si alte nascociri care de care mai pompoase.

Dragostea – acest sentiment extraordinar care ne face sa ne dedicam in intregime, trup si suflet, persoanei iubite – a fost despicat, analizat, tocat, iar de undeva din „adancuri ” inimile noastre striga disperate : LASATI-NE SA IUBIM !!! Toti am iubit, iubim, vom iubi…

Nu-i asa ca asta isi doreste fiecare dintre noi ? De ce sa ne complicam iubirea si s-o incorsetam in acte cu caracter pecuniar ? Macar aici sa lasam deoparte contractele si sa fie doar respect si iubire neconditionata. Sa pastram intact acest sentiment pentru ca si copii nostrii sa-l poata trai la maxim.

Citeste si:  Marimea ideala a penisului (partea a II-a)

Haideti sa vedem alternativa:
Ne cenzuram sentimentele si folosim ca pretext ratiunea.
La ora actuala, contractul prenuptial cel mai bine reglementat este in America. Potrivit UPAA (Uniform Premarital Agreement Act – UPAA), pentru a fi valid, contractul prenuptial trebuie semnat de ambii soti, care trebuie sa aiba capacitate contractuala deopotriva si sa participe la intelegere de bunavoie.

Partile – (mai nou valoarea asta o va avea dragostea si asta vom reprezenta noi: 2 parti si in nici un caz un intreg) sunt obligate, inainte de incheierea contractului, sa-si declare cu onestitate toate obligatiile financiare si toate proprietatile afectate de sarcini. Cu toate acestea, daca unul dintre soti avea sau ar fi putut avea informatii referitoare la datoriile financiare ori de proprietate, contractul prenuptial ramane valabil, chiar daca cealalta parte a ascuns sau a uitat sa specifice sarcinile ce-i revin.
Desi nu toate statele au adoptat in totalitate UPAA, juristii americani au convenit ca o instanta nu poate schimba termenii contractului prenuptial atunci cand unul dintre soti este lasat fara un suport material decent, dupa divort, ori cand este eliberat de sarcinile sale de a-si sustine financiar perechea in timpul casatoriei. Partile trebuie sa stie din timp ca instanta este in masura sa distinga intre o intelegere premaritala care nu asigura unuia dintre soti resurse financiare pentru intretinere si un acord care este rezultatul unui targ prost facut.

Citeste si:  Obiceiuri care iti afecteaza relatia

De exemplu, intr-un dosar celebru, Curtea era chemata sa judece cererea sotiei de a schimba termenii contractului prenuptial prin intelegerea premaritala. Femeia, care se consultase cu un consilier juridic independent inainte de a semna acordul, renunta la toate drepturile sale asupra averii barbatului sau, cu conditia ca acesta sa-i transmita prin testament toate proprietatile lui. Cum barbatul intarzia sa moara, iar ea nu se putea bucura de mostenirea pe care asteptase sa puna mana, a cerut instantei sa anuleze contractul prenuptial. Curtea, in schimb, a retinut ca desi barbatul era de fapt mai sanatos decat crezuse sotia sa, femeia avusese destule informatii asupra starii lui de sanatate inainte de a semna intelegerea.

Citeste si:  Femei in stand by pe termen nelimitat

Pana una-alta, in Romania nu se pot incheia contracte prenuptiale, pentru ca „nu exista baza legala” dar….urmeaza…
De ce ar fi nevoie de un Contract Prenuptial ? E un instrument sigur de santaj conjugal, e actul care pune cinic la punct divortul?
Normal este ca oamenii sa se casatoreasca din dragoste, nu gandindu-se la cum s-ar putea capatui….

Un comentariu
  1. Minunata ideea de normalitate…doar ca traim intr-o lume din ce in ce mai putin normala.
    Eu totusi n-am incheiat nici un contract…si nici n-as incheia.
    Dar pentru cei cu multi bani…se schimba datele problemei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.