Cu masca … fara masca …

Carnavalurile sau alte petreceri pentru care sa includem in costumatie si o masca, nu sunt un eveniment prea frecvent in viata noastra.

Mastile cosmetice pe care ni le punem, mai des sau mai rar, au rolul de a ne ajuta sa ne mentinem un ten cat mai sanatos si cu un aspect placut. Cel mai des, insa, ni se intampla sa utilizam „o masca invizibila”, adica sa stabilim chipului nostru o expresie care nu este in concordanta cu ceea ce simtim. Folosim acest gen de masca din diverse motive si in diverse scopuri.

De obicei folosim o masca a bunei dispozitii sau o masca neutra, atunci cand nu dorim ca ceilalti sa stie ca suntem triste, suparate sau chiar furioase. Facem acest lucru pentru a ne proteja intimitatea cand consideram ca expunerea a ceea ce simtim ne-ar dauna sau pentru a-i proteja pe cei dragi – cand stim ca pot fi afectati daca isi dau seama de starea de spirit pe care o ascundem sub masca.
De exemplu, cand avem uneori niste probleme in familie, incercam ca, pe drumul pana la serviciu, sa ne compunem o masca menita sa ne ascunda aceasta situatie fata de colegi, pentru ca dorim sa protejam astfel atat propria stare de spirit, cat si pe cea a familiei. Alteori, se poate intampla invers: sa plecam de la serviciu afectate negativ de anumite discutii sau evenimente si sa consideram necesar sa ne compunem o masca linistita, pentru a nu-i impovara inutil pe cei de acasa cu grijile si nervii nostri de la locul de munca.

Citeste si:  Femeia Taur si compatibilitatile ei in anul 2011

In relatiile de familie, mai exact atunci cand ne intalnim cu diverse rude, cu diverse ocazii, mai mult sau mai putin festive sau importante, masca bunei dispozitii e foarte utila, atat pentru a mentine intr-o stare acceptabila relatiile protocolare de rudenie – cu cei de care nu te simti cu adevarat apropiat, dar nici nu esti in vreun conflict major – cat si pentru a feri de comentariile lor eventuala stare de incordare existenta in relatia ta conjugala. O masca zambitoare poate avea efect pozitiv si in imbunatatirea relatiei cu rudele mai apropiate – parinti, socri, cumnati, etc – atunci cand sentimentele tale la adresa lor nu sunt perfect pozitive, dar nici nu vrei ca aceasta situatie sa-ti pericliteze echilibrul propriei casnicii.
Un rol important il are masca bunei dispozitii in relatia cu propriii copii. Acestia trebuie sa resimta cat mai putin efectul negativ al problemelor care iti marcheaza existenta. In special starile emotionale generate de conflictele din cadrul familiei e mai bine sa fie mascate, pana la rezolvarea lor.

Citeste si:  Tips & Tricks pentru un blowjob perfect (sau cel putin decent)

In relatia cu partenerul de viata, insa, ar trebui sa simtim destul de rar ca e nevoie de masca, pentru ca fata de el ar trebui sa putem fi noi insine, sa putem impartasi grijile si problemele, sa ne alinam tristetile.

Fara ipocrizie, fara a fi mereu false, avem nevoie uneori de o masca a bunei dispozitii. Dar aceasta masca trebuie sa fie doar in accesoriu temporar, utilizat cat mai rar si, de fiecare data cand o punem, sa incercam sa o lasam sa ne patrunda si in starea de spirit.

Citeste si:  Sexperta va raspunde 4

6 Comentarii
  1. concluzia ar fi sa ne tratam printr-o terapie prin ras? nu prea functioneaza. cum sa lasi masca sa-ti patrunda in starea de spirit? nu patrunde oricat te-ai chinui. dar de masca este nevoie, uneori chiar si acasa, pentru ca trebuie sa stergi supararile de peste zi, altfel iti afecteaza viata wpersonala si este rau.

  2. nu! este rau sa ajungi acasa si sa fie nevoie de o masca. eu zic ca e primul semn ca nu te afli langa persoana potrivita

  3. si mie mi se intampla uneori sa pun o masca zambitoare chiar cand cineva ma enerveaza foarte tare…si apoi ma obisnuiesc cu ea si reusesc chiar sa zambesc cu adevarat…

  4. sunt din tabara adversa:nu stiu sa port \”masti\”,daca sunt suparata se vede de la 1 km,si nu pot ascunde si pierd de multe ori din cauza asta.sa am invete cineva si pe mine sa imi construiesc \”masti\”, macar una:cea a bunei dispozitii, a veseliei.:))

  5. Draga Nucky… nu e foarte simplu…dar nici foarte complicat. Daca esti suparata, si vrei sa nu se stie ca esti suparata, te inchizi in baie…te uiti in oglinda…si te gandesti bine la faptul ca trebuie sa nu se observe asta pe expresia ta. Si iti spui \”o sa fiu suparata mai tarziu, acum trebuie sa fiu vesela\”…si incepi sa zambesti imaginii din oglinda…si s-ar putea sa-ti para caraghios…sau jalnic. Importanat e sa incerci sa gandesti pozitiv…si sa zambesti din nou…si pana la urma reusesti sa compui masca. Iar daca nu…plangi cateva minute…descarca-ti nervii si supararea…si apoi ia-o de la capat…si compune-ti un zambet ! dar eu iti doresc sa nu trebuiasca prea des sa folosesti masca…

  6. Multumesc frumos draga Adela.Nu ma asteptam sa primesc raspuns asa repede.Am sa incerc sa aplic metoda.Am nevoie de o masca, poate asa reusesc sa nu ma mai gandesc la greutati,necazuri, neajunsuri….ca doar toata lumea are necazuri.:)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.