Cum pui punct relatiei toxice?

Please select a featured image for your post

Dragostea poate fi frumoasa, materializata intr-o relatie bazate pe iubire si intelegere, sau poate fi o dragoste cu nabandai. Din pacate, stirile ne confirma ca in ultima vreme tot mai multe relatii nu evolueaza pozitiv si devin in timp, sau sunt de la bun inceput, realtii toxice. E destul de dificil sa pui punct unei astfel de relatii si chiar daca din exterior e simplu sa spui “il parasesti si gata”, nu e chiar atat de usor, din diverse motive. Respectul fata de propria persoana. Una dintre probleme femeilor care se complac in astfel de relatii este faptul ca nu au respect pentru propria persoana. Fiecare persoana are dreptul sa fie tratata cu bunatate si respect, si daca simti ca nu primesti asta de la partenerul tau, inseamna ca poti si trebuie sa pui punct acestei relatii. Desi decizia e greu de luat, trebuie sa fii sincera cu tine insati si sa recunosti ca el mai probabil nu il parasesti pentru ca iti e frica de consecinte. Negarea este insa o alta problema, asa ca, daca nu ai incredere in tine, trebuie sa ai incredere in familia si prietenii tai. Acestia sunt singurii care iti pot spune cat de mult te-ai schimbat, ca esti mai mult suparata decat fericita si ca meriti mult mai mult de la o relatie. Atunci cand parerile sunt unanime, e cazul, poate, sa recunoasti ca e timpul sa pui punct.Ce inseamna o relatie toxica? Unii cred ca relatiile toxice implica neaparat abuz fizic, insa cele mai distructive relatii sunt cele in care este vorba de abuz psihic, cele in care esti umilita constant, in care ti se impun comportamente si pareri, in care esti supusa mereu criticilor, cinismului, iar sentimentele iti sunt complet ignorate. Alte relatii toxice se bazeaza pe gelozie si posesivitate extrema dar si cele in care iti este negat dreptul la apel si comunicarea. Faptul ca partenerul tau nu iti lasa acces la bani, nu te consulta in legatura cu nici un fel e decizie, faptul ca nu ai dreptul sa ai prietene sau sa iesi fara el, toate sunt caracteristici ale unei relatii toxice. Pentru a reusi sa rupi relatia toxica trebuie mai intai sa recunosti ca traiesti intr-o astfel de relatie.
Citeste si:  Certuri in cuplu
Cum inchei relatia? Cel mai bine este sa iti faci un plan si sa te tii de el. Exerseaza ceea ce vrei sa ii spui si modalitatea in care o vei spune sau ceea ce vei face. Scopul tau este nu doar sa ii transmiti foarte clar ca relatia s-a incheiat, dar si sa nu ii dai dreptul la replica. Trebuie sa alegi varianta ideala pentru a nu te pune in pericol in nici un fel. Daca ai un partener violent, parasete-l fara explicatii, lasa-i eventual un bilet in care ii spui ca s-a terminat si evita apoi orice contact fata in fata, pentru a evita eventuale agresiuni.
Citeste si:  Ascultarea activa si comunicarea in cuplu
Daca iubitul tau este genul teatral, care stie cum sa intoarca situatia astfel incat sa ii fie profitabila, nu ii da nici un drept la replica, nu ii mai raspunde la telefon, pentru ca ai toate sansele sa te intorci din drum, desi nu asta este ceea ce iti doresti cu adevarat. Indiferent de varianta aleasa, este cel mai bine sa te retragi intr-un loc sigur, cel mai bine in compania prietenilor si a familiei, intr-un loc in acre nu are acces la tine si nici nu te poate contacta. De fiecara data cand simti ca ai putea sa cedezi, vorbeste cu cineva apropiat, care sa iti aduca aminte prin ce relatie ai trecut si care sa te motiveze sa te tii de decizia luata. Faptul ca intrerupeti orice fel de contact nu doar ca te va face sa fii in siguranta din punct de vedere fizic, dar iti va da timpul sa suferi in tacere, sa iti iei o periada de liniste, care sa te ajute sa treci peste ceea ce s-a intamplat si sa o iei de la capat, intr-o relatie noua si sanatoasa.

Citeste si:  Pastele in Malta

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.