fbpx

Cum rezolvam un conflict

Am cunoscut cupluri care nu se certau niciodata. Da, exista asa ceva. Ei spuneau ca se inteleg de minune si comunica atat de bine incat nu exista subiecte de cearta. Ma rog, asa o fi. Desi eu nu cred in relatia perfecta. Nu exista asa ceva pentru ca niciunul din cei doi nu are cum sa fie perfect, e imposibil sa nu aiba fiecare defecte care sa-l scoata din sarite pe celalalt. Si nici nu cred ca doi oameni pot fi facuti unul pentru altul. O relatie aproape perfecta apare si se mentine cu multa „munca” din partea ambilor parteneri.

Daca un cuplu nu se cearta, nu inseamna ca nu are probleme. Ba, din contra. Poate ca nu se cearta pentru ca lucrul care ii deranjeaza este atat de groaznic incat i-ar desparti definitiv. Poate ca ignora problemele, de dragul unei vieti linistite. Poate ca unul dintre ei se sacrifica de dragul celuilalt.

Oricum ar fi, nu e de bine. Conflicte apar in toate relatiile, fie ca sunt amoroase, fie ca sunt prietenii sau relatii profesionale. Suntem cu totii oameni, avem cu totii propriile noastre convingeri si pareri care pot contrasta cu ale altora, iar certurile, pana la un punct, sunt sanatoase in orice tip de relatie. Numai ca cearta cu persoana pe care o iubesti difera mult de negocierea cu un coleg sau un partener de afaceri. Cand discuti in contradictoriu cu iubitul, trebuie sa te gandesti si la fericirea si dorintele lui, nu numai la ale tale. Trebuie sa fiti amandoi deschisi, cinstiti, sa va pastrati respectul si increderea unul fata de altul. Chiar daca tii foarte mult la parerea ta, manipularea, lipsa de respect si pacalelile nu au ce cauta intr-un conflict cu iubitul tau.

Citeste si:  Sexperta: am, n-am orgasm, eu plang

Spun asta pentru ca uneori apelam la manipulare si prefacatorii. Nu neaparat din rautate, ci pentru ca vrem neaparat sa ni se faca pe plac. Acceptam aparent compromisul numai pentru ca, pe ascuns, sa facem tot ceea ce credem noi ca e mai bine. Stii vorba aia, „zici ca el si faci ca tine”. Ei bine, asta nu e o modalitate de a rezolva un conflict. De asemenea, nu este indicat sa ignori conflictul sau sa negi existenta lui. Pana la urma nemultumirile se vor aduna si vor iesi la suprafata intr-un fel sau altul. Nu renunta la convingerile tale doar ca sa eviti cearta, nu te enerva, nu ridica tonul si, in niciun caz, nu recurge la insulte. Si daca tot suntem la categoria „asa nu”, incearca sa nu-i amintesti de greselile pe care le-a facut in trecut. Intr-adevar, unele greseli sunt greu de uitat, chiar daca au fost iertate, dar a-i aminti de ceea ce a facut acum un an doar ca sa iesi invingatoare dintr-o cearta, e un mic santaj.

Cam astea ar fi regulile de baza in rezolvarea unui conflict. Da, uneori ne enervam, uneori suntem prea obosite sau ocupate ca sa ne amintim cum trebuie sa ne certam corect. Dar tocmai in momente ca acestea poti spune lucruri pe care nu le gandesti si nu le simti de fapt, poti spune cuvinte grele care incheie rapid o relatie. Daca simti ca cearta o ia in directia asta, cel mai indicat e sa te retragi putin ca sa te calmezi si sa continui discutia cand consideri ca te poti controla.

O cearta a fost rezolvata cu succes atunci cand se gaseste o solutie care sa fie pe placul ambilor parteneri sau atunci cand unul din ei il convinge pe celalalt, folosind argumente solide, ca solutia lui e cea potrivita. Insa uneori avem de a face cu situatii in care nu exista o a treia solutie si niciunul din cei doi nu poate renunta la parerea lui. Atunci, inevitabil, unul castiga si celalalt pierde. Aici totul depinde de maturitatea celor doi. Cel care a pierdut este capabil sa accepte situatia fara resentimente? Cel care a castigat este capabil sa se bucure fara a-l face pe celalalt sa se simta invins? Daca raspunsul este DA, sunteti un cuplu care stie sa rezolve un conflict. Daca raspunsul este NU, mai trebuie lucrat la comunicare si increderea in sine. Peste ceva timp, probabil ca o sa invatati sa va certati corect.

Citeste si:  Increderea in cuplu. Nimic mai simplu

Conflictele sunt momente critice in orice relatie. Ele pot fi productive, creative, pot mari respectul si increderea sau pot fi distructive, pot naste resentimente si frustrari. Nu conteaza de cate ori pe zi/saptamana/luna ve certati, conteaza cum rezolvati conflictele respective, fie ca e vorba de lucruri minore sau grave.

Voi ce solutii aveti pentru a iesi cu bine dintr-o cearta?

2 Comentarii
  1. un articol foarte bun, mii-a placut. e foarte important atunci knd se ajunge la cearta sa incerce amndoi sa rezolve problema, sa asculte si sa mai lase de la sine k doar no fi foc :). daca ti cu adevarat la persoana o sa mai lasi din orgoliu si o sa incerci sa rezolvi situatia si sa nu il pierzi. asta dk il iubesti, dk nu, poti linistita sa il trimiti la ma-sa ;)). dar ar fi pacat nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.