Dependenta de sex (partea I)

Please select a featured image for your post

Majoritatea specialistilor care folosesc programele de 12 pasi in recuprerarea persoanelor cu diverse adictii, recunosc ca dependenta de sex este cea mai dificila de tinut sub control. Chiar daca unele persoane zambesc atunci cand vine vorba de aceasta adictie, din prisma faptului ca toata lumea considera ca sexul produce placere si deci nu exista notiunea de „prea mult sex„, persoanele care se lupta cu aceasta adictie sufera foarte mult, impulsurile sexuale si comportamentul compulsiv fiind atat de puternice, incat persoanele nu reusesc sa isi mentina un comportament sexual normal, iar despre abstinenta, nici nu poate fi vorba! Ce deosebeste dependenta de sex de alte tipuri de adictie? Ceea ce ii deosebeste pe dependentei de sex de de alte tipuri de dependenti, este insasi natura adictiei. Persoanele care au dependente sexuale recurg de foarte putine ori la ajutor profesionist (cum ar fi inscrierea in programele de 12 pasi), majoritatea traind izolati, inconjurati doar de rusinea pe care o resimt. Aceasta rusine ii indeparteaza incet de cei dragi, le schimba sistemele de valori, astfel incat lumea unui dependent de sex, viata sa sociala si lumea interioara, devin foarte limitate. In ceea ce priveste reteaua sociala, aceasta se reduce, deoarece adictia si satisfacerea ei necesita acordarea de timp si sacrificii financiare, astfel ca persoana dependenta nu mai are timpul, energia si banii necesari pentru a iesi cu prietenii sau pentru a avea o viata sociala normala.
Citeste si:  Relatiile de refacere
Cum arata deci viata unui dependent de sex? Fie sta tot timpul pe internet in cautarea altor persoane care sa se angajeze in acte sexuale „virtuale”, fie ca isi cheltuie toti bani pentru a suna la liniile telefonice erotice, fie ca abuzeaza de viata de noapte din baruri si cluburi pentru a-si gasi parteneri care sa ii indeplineasca cerintele de a avea un anumit comportament sexual, anumite fetisuri sau practici sexuale. Fiind atat de implicat in satisfacerea nevoilor sexuale, este invitabil sa nu isi piarda prietenii, sa renunte la activitatile si hobby-uriile cu care se ocupa in trecut.
Citeste si:  Ma marit cu el pentru ca e rarait
In majoritatea cazurilor, cei care sunt angajati intr-o relatie la debutul adictiei ajung sa isi piarda partenerii, deoarece perspectiva unei vieti sexuale normale, cu un singur partener, paleste in comparatie cu intensitatea relatiilor sexuale pasionale, cu persoane necunoscute, care practica deiverse perversiuni sau tehnici noi etc. Ce este un dependent de sex? Dependentul de sex vede in actul sexual singura sursa de siguranta, placere, acceptanta si liniste sufelteasca, indeparteaza singuratatea, umple toate lipsurile si alunga depresia. Dependenta sexuala a fost numita „calcaiul lui Ahile” al creierului, o dorinta foarte puternica, care trebuie satisfacuta, dar cu toate acestea, satisfacerea ei nu ii diminueaza intensitatea.
Citeste si:  Probleme in casnicie
Dependenta de sex nu are nimic de-a face cu sexul, asa cum il percepem majoritatea dintre noi, ca pe manifestarea fizica a sentimentelor pe care le avem pentru partenerul nostru sau ca pe acel ceva care leaga doua persoane; un element definitoriu al acestei adictii este faptul ca obiectul ei – sexul – atinge dorintele si fricile cele mai ascunse ale fiecaruia dintre noi, ne atinge toate simturile si insasi identitatea fiecaruia.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.