Dependenta de sex – terapie in 12 pasi

Please select a featured image for your post

Programele de 12 pasi desfasurate de grupurile de suport pentru Alcoolicii Anonimi au dat rezultate impresionante de-a lungul vremii. Exista astfel de grupuri si pentru Sex Adictivii Anonimi. Un exemplu in acest sens este S.L.A.A. – Sex and Love Addicts Anonymous, care este un program ce se bazeaza pe 12 pasi si 12 traditii. Una dintre principalele resurse ale acestor grupuri de sustinere este dorinta persoanelor de a inceta sa actioneze in unicul scop de a-si satisface adictia si doresc sa fie liberi in viata lor de zi cu zi. In plus, membrii cauta ajutorul reciproc, se sprijina unul pe celalalt in dorinta de a dezvolta relatii puternice, care sa diminueze comportamentele deviante. Participantii la acest program sunt uniti prin obsesia comuna cu care se lupta fiecare intre ei, indiferent de varsta, gen, statut social etc. 12 pasi ai programului S.L.A.A.
1. Acceptam faptul ca suntem lipsiti de putere in fata sexului si a dependentei de dragoste, ca vietile noastre ne-au scapat de sub control.
Citeste si:  Ziua mea si a barbatilor - 5 mai
2. Trebuie sa ajungem la credinta ca o Putere mai mare decat noi ne va putea readuce sanatatea. 3. Trebuie sa ne hotaram sa ne intoarcem credinta si vietile spre Dumnezeu, asa cum il intelegem noi pe Dumnezeu. 4. Sa facem un inventar sincer si in profunzime asupra propriei noastre personae. 5. Sa recunoastem in fata lui Dumnezeu, in fata noastra si in fata celorlalti natura exacta a deviantei noastre. 6. Suntem totalmente pregatiti sa il lasam pe Dumnezeu sa indeparteze aceste defecte ale noastre. 7. Sa il rugam pe Dumnezeu sa indeparteze de la noi defectele si slabiciunile. 8. Sa facem o lista cu toate persoanele pe care le-am ranit si sa fim pregatiti sa le cerem iertare si intelegere.
Citeste si:  Sexperta: amor cu varul meu, libido zero si penis dezamagitor
9. Sa ne cerem iertare in mod explicit de la aceste persoane, cu conditia ca acest fapt sa nu le afecteze starea actuala, viata sau relatiile sociale. 10. Sa continuam sa ne auto-evaluam, iar in cazul in care am gresit, sa fim gata imediat sa recunoastem acest lucru. 11. Sa incercam sa imbunatatim, prin rugaciune si meditatie, relatia cu Dumnezeu si cu ceilalti, rugandu-ne sa avem puterea de a accepta voia lui Dumnezeu in ceea ce ne priveste si sa o ducem la bun sfarsit. 12. Datorita trezirii spirituale in urma acestor pasi, incercam sa aplicam cele invatate in toate aspectele vietii noastre. Folosirea sexului ca o modalitate de satisfacerea a dorintelor egoiste de aprobare sau acceptare face imposibila folosirea ei pentru a satisface nevoile unei persone dragi. Astfel, natura dependentei de sex este una foarte egoista, neputand fi folosita „in folosul” unei alte persoane. Datorita acestei vizuni narcististice, adictive nu percep fiintele din jur ca pe persoane distincte, care au propriile sentimente, dorinte si aspiratii, ci pur si simplu ca pe mijloace de a-si obtine propria placere. Astfel el nu ofera si nu stie primi placerea ce deriva dintr-o relatie intima normala, cu un partener stabil.
Citeste si:  10 lucruri pe care trebuie sa le faci cand esti singura
Prin intermediul modelelor terapeutice prezentate mai sus, se urmareste ca individul sa reuseasca sa acorde sexualitatii locul meritat in viata sa si sa-si elibereze energiile pe care le folosea in satisfacerea adictiei pentru a mentine o relatie reala, pentru a-si urma telurile intelectuale sau creative, pentru a obtine placerea din hobby-uri si activitati urmate in limitele normalului si nu in ultimul rand pentru a-i creste stima de sine si a-l scoate din izolarea pe care si-o impusese.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.