Despre reactii chimice

Please select a featured image for your post

Sigur, iubirea este unul dintre cele mai engimatice subiecte posibile. Poeti, scriitori si filosofi si-au dedicat viata incercarii de a intelege ce este si cum functioneaza dracovenia. Dar aici pe ifeel.ro nu scriu poeti, ci femei. Femei inteligente care si-au facut temele la lectiile de anatomie din liceu.

De aceea iti prezint in continuare principalii inculpati care te fac sa te indragostesti. Inamicul teribil al lui Shakespeare… hormonul.

Cat de dispusa esti sa faci sex cu cineva sau sa te angajezi intr-o relatie, depinde foarte mult de nivelul de estrogen din sange, cel care controleaza printre altele apetitul sexual.

Citeste si:  Gelozia in viata de cuplu

Atractia propriu-zisa pe care o simti fata de un membru al sexului opus (sau acelasi sex, nu judecam pe aici) este provacata in principal de trei neuro-transmitatori: adrenalina, dopamina si serotonina.

Adrenalina iti face inima sa bata mai tare si pulsul sa creasca, de aceea este posibil sa simti fluturasi in stomac cand il vezi pe Fat Frumos. Dopamina si serotonina in schimb sunt ceea ce am putea numi… mood enhancers. Sunt neuro-transmitatorii care provoaca placere.

Cand il vezi pe iubi sau te gandesti la el, te simti bine, corect?

Here’s where things get interesting. Serotonina si dopamina sunt drogurile naturale ale corpului. Nu exista nici un drog care sa aiba efect direct asupra creierului. Tot ce fac drogurile din viata de zi cu zi este sa influenteze felul in care corpul produce si foloseste neurotransmitatorii. Iar in cazul dopaminei cel putin, este neuro-transmitatorul asociat cu uzul de cocaina.

Citeste si:  Uita neintelegerile dintre voi

Dragostea provoaca dependenta. La propriu.

Deci am stabilit cum functioneaza atractia dar ce chimicale sunt responsabile cu mentinerea relatiei?

Este vorba despre oxitocina si vassopresin, doi neurotransmitatori care se propaga in sange la putin timp dupa ce actul sexual a avut loc. Oxitocina mai este numit „the cuddle hormon”. Principala sa atributie este sa-i faca pe indivizii care tocmai au facut sex sa simta ca exista acum o legatura puternica intre ei. Cu cat fac sex mai mult, cu atat legatura va fi mai puternica.

Citeste si:  5 greseli care il dau de gol

Vassopresin este o substanta descoperita recent, care pana acum era doar un hormon anti-diuretic. Dar in urma testelor de laborator s-a descoperit ca daca se sisteaza artificial productia de vassopresin, speciile de animale cunoscute pentru faptul ca sunt monogame… nu mai prezinta acelasi comportament sexual. Partenerii isi pierd interesul unul in altul.

Trist nu? Bine ca nu suntem cobai. 🙂


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.