Diplomatia in cuplu

Please select a featured image for your post

Cu totii ne-am dori ca viata de cuplu sa fie roz, sa curga lin si fara nici un fel de turbulente, dar nu e intotdeauna asa. Din pacate, indiferent cat de maturi ati fi, indiferent cat de bine comunicati in general, in viata oricarui cuplu exista momente in care tensiunea creste, nervii sunt intinsi la maxim. Dar pentru a rezolva aceste momente, nu apela la o criza de nervi, nu vei face decat sa a amplifici gravitatea situatiei. Cel mai simplu mod de a rezolva divergentele din cuplu este diplomatia. O data cearta inceputa, nu readuce in discutie subiecte mai vechi si nu dezgropa mortii. Daca tot s-a ajuns la o discutie in contradictoriu, focalizati-va doar pe subiectul in cauza, altfel riscati sa nu mai ajungeti niciodata la un armistitiu. Si cu atat mai mult, daca cearta a pornit de la niste nimicuri, fii foarte atenta si diplomata in ceea ce spui, pentru ca dintr-un nimic tratat nepotrivit se poate ajunge la un scandal cat casa. Si mai ales focalizati-va pe problema principala, nu pe nuantele ei.
In diplomatie, ideea de a „da ordine” este eliminata din start, asa ca dezvata-te de prostul obicei de a-i vorbi partenerului la modul imperativ „Sa ma ajuti mai mult la curatenie!”. Prefera sa folosesti conditionalul optativ si sa dai o nuanta mai placuta intregii idei „Mi-as dori sa ma ajuti mai mult la curatenite” sau „Mi-ar placea sa facem curatenie impreuna”. Niciodata nu ii implica pe cei din jur in problema voastra, vorbeste doar la persoana I – „M-ai suparat cand ai zis ca…” si in nici un caz „Si mama a zis ca ai fost nesimtit ca ai zis…”
Citeste si:  Accesul strict interzis uratilor!
Asa cum spuneam, nu generaliza cearta si in acest scop nu folosi fraze ce contin „tu niciodata… eu intotdeauna…” In primul rand pentru ca au rol instigator si cu siguranta te va astepta un raspuns de genul „Poftim?! Nu mai stii cand?” si in al doilea rand pentru ca sunt replici de moment, care nu sunt cu siguranta adevarate. Ia stai mai bine si gandeste-te e chiar asa? Nu te-a ajutat niciodata cu nimic? Nu a spalat vasele niciodata? E introtdeauna indiferent fata de tine? Orice barbat are momentele lui proaste, la fel ca si oricare femeie, asa ca incearca sa nu ii reprosezi un astfel de moment o viata intreaga.
Citeste si:  Primavara se numara bobocii sepia ai despartirilor prin Instagram
In ceea ce priveste atitudinea generala, ai vazut tu marii diplomati ai lumii agintandu-se, gesticuland ca nebunii si frangandu-si mainile in timpul unei discutii, indiferent cat se spinos era subiectul? Ma tem ca nu, pentru ca dimplomatia presupune tocmai acest lucru: stapanirea impulsului de moment si depasirea lui pentru a purta o discutie civilizata, din care toata lumea sa aiba de castigat. Asa ca, diplomatia in cuplu iti impune sa veti o discutie de oameni maturi, stand jos si nu plimbandu-va de colo-colo, lasandu-l pe celalat sa isi termine ideea, fara a urla ca sa il acoperiti.
Citeste si:  Cand el iubeste o alta femeie
Vorbiti pe rand si expuneti-va fiecare punctul de vedere, altfel nu vad cum ati putea iesi nesifonati dintr-o cearta. In plus, fara dimplomatie in cuplu, orice cearta minora poate degenera intr-un scandal.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.