Frecventa raporturilor sexuale – o falsa problema

Dupa ce avem o relatie stabila, dupa ce focurile de artificii au inceput sa se mai stinga si noi am dat curs aprinderii lumanarilor, isi face loc o alta problema. Suntem compatibili, ne simtim bine impreuna, dar cat de des o facem?

Prietenele vorbesc despre asta la un cappuccino, poate si ei vorbesc despre asta la o bere, revistele ne dau sondaje si statistici. Cupluri care sunt impreuna de ani buni ajung sa aiba o frecventa a raporturilor sexuale de doua sau trei ori pe luna, fara ca asta sa-i ingrijoreze. Se simt bine, impacati, impliniti, nu simt ca ar fi vaduviti de ceilalti. Apare insa un moment in care se incep sa se ingrijoreze. Situatia este paradoxala. Cupluri care sunt multumite, dar, din cauza presiunilor celor din jur, fie ca acestia poarta numele de amici, fie ca este vorba de materialele publicate in media, ajung sa se intrebe daca “sunt normale”.

Ne-am mai referit si in alte articole la faptul ca, odata cu miscarile de emancipare, de eliberare sexuala, ceea ce doi oameni fac in pat a incetat sa mai reprezinte un subiect tabu. Acum se discuta mult, se discuta deschis si nimeni nu mai roseste cand pronunta cuvinte altadata resimtite ca fiind rusinoase sau incriminatoare. Acesta a fost unul dintre aspectele pozitive. Exista insa si un revers al medaliei. Cuplul contemporan incepe sa priveasca sexul in termeni de performanta, in termeni de normalitate. Iar normalitatea nu mai este sinonima cu conventionalul acceptabil social de pe vremuri.

Citeste si:  Secretele unei relatii frumoase si durabile

Astfel, oameni care credeau ca totul este in regula cu viata lor sexuala, incep sa se intrebe daca nu cumva s-au inselat. Este ca si cum ai citi ca 90 la suta din populatie sufera de migrene, tu nu suferi, dar te duci la medic ca sa afli daca nu cumva e ceva in neregula cu tine. Sau te decizi sa iei un nurofen numai pentru ca poate te doare, dar nu stii tu.

Asadar, toate aceste mituri promovate intens de media (“e bine sa faci sex de 5 ori pe saptamana”, “daca iubitul tau nu manifesta dorinta de a face dragoste cu tine in fiecare seara, are sigur pe altcineva” etc) ajung sa vicieze o relatie, sa determine aparitia indoielii. Diferenta intre sexualitatea asa cum este ea ilustrata de media si ceea ce se intampla in patul fiecaruia a inceput sa devina sursa de culpabilizare.

Notiunea de frecventa incepe sa faca sexul sa semene a contabilizare. Cred ca nu m-ar surprinde prea mult aparitia unui anumit tip de agenda in care sa bifam de cate ori am facut-o si cu ajutorul careia sa ne si programam eventualele restante.
Aceasta neobosita cursa in cautarea normalitatii (fara sa ne intrebam “normal pentru cine? ce inseamna aceasta normalitate?”) este de data recenta. In trecut, nimeni nu oferea informatii despre ce se intampla in spatele usii dormitorului si astfel nu aveam un termen de comparatie. Statisticile in acest domeniu erau inexistente. In plus, cum nu existau mijloace contraceptive, cuplurile nu se grabeau prea des spre pat.

Citeste si:  Ce ai schimba tu la el

Astazi, specialistii incearca sa ne elibereze de tot acest flux de informatii adesea contradictorii, care duc la dezorientare si confuzie. Sexualitatea nu inseamna sa copiezi ce face vecinul sau prietenul. Ea nu are loc in tipare, se caracterizeaza prin flexibilitate, se hraneste din surpriza si neprevazut. Este ca o fiinta vie, iar daca dorinta noastra de a face dragoste nu este motivate decat de nevoia de a ne descarca nervos, atunci celalalt, partenerul, este redus la un obiect masturbatoriu, iar sexul inceteaza sa mai fie intalnire, dialog intre doi oameni si doua corpuri.

Citeste si:  Virginitatea ca stigmat

Exista cupluri care chiar depun eforturi sa faca dragoste mai des decat simt nevoia, de fapt, de parca ar fi vorba de o competitie. Anumiti barbati privesc numarul de raporturi ca o dovada a virilitatii lor. Ei incearca sa masoare totul: penisul, frecventa actelor sexuale. durata lor. Se poarta de parca ar avea vesnic in buzunar o ruleta si un cronometru.

In cazul femeilor, lucrurile stau diferit. Ele vor sa faca des dragoste pentru ca astfel li se confirma statutul de femei dezirabile. Daca trece o perioada mai lunga de timp, incep sa se nelinisteasca. Sexul are rolul de a le linisti, actioneaza ca un pansament pentru lipsa se siguranta in ele si in sentimentele celui de langa ele, ca un barometru al afectiunii celuilalt.

Sexualitatea este si o forma de creativitate si de aceea statisticile si frecventele celorlalti nu ar trebui sa ne spuna nimic. Fiecare se misca si danseaza in propriul sau ritm si nu are niciun sens sa imitam miscarile celorlalti. Inventati o noua limba pentru corpurile voastre si nu incercati sa copiati papagaliceste “figurile” altora. S-ar putea sa nu vi se “asorteze”, pur si simplu. Si nici nu cautati in pat solutii pentru probleme dinafara lui.


3 Comentarii
  1. am citit articolul si sunt de parere ca fiecare partener trebuie sa il surprinda in mod placut pe celalalt, chiar daca este vorba de o relatie de cativa ani……scanteia exista, trebuie din cand in cand doar o schimbare de scena;)

  2. issa ai dreptate trebuie sa stii cum sa faci sa ia foc ………..trebuie ca din cand in cand sa schimbi ceva ..nu stiu ce ……..altceva din cand in cand oricum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.