fbpx

Gelozia in viata de cuplu

Please select a featured image for your post

De ce sa nu recunoastem, unora dintre noi ne place sa fim gelosi pentru a vedea daca suntem sau nu iubiti de parteneri… dar ce facem cand situatia scapa de sub control si in loc sa vedem o dovada de dragoste tot ceea ce ni se arata sunt lacrimi, certuri sau amenintari? Infidelitate, neincredere sau iubire? Ce este gelozia de fapt? Este un sentiment sau o stare pe care fiecare dintre noi o simte la un moment dat in viata, in functie de emotiile si motivele sale. Greu insa de definit, acest sentiment da nastere unui sir de emotii si trairi, incepand de la anxietate, ura, neincredere, banuieli, manie, teama sau revolta. Indiferent de motivele provenientei sale, gelozia este distructiva atat pentru o persoana cat si pentru relatie. Gelozia exagerata? Gelozia exagerata se instaleaza atunci cand vedem in orice actiune, vorba sau situatie ceva ce nu exista sau exista la un nivel normal. Cand un barbat face scene jenante in public pentru ca partenera lui a vorbit cu un vecin sau cand o femeie devine extrem de suspicioasa ca barbatul ei are si colege de serviciu. Aceste situatii pot cauza diferite conflicte intre partneri, de aceea e bine sa stim pana unde sa mergem cu aceasta gelozie si ce limite trebuie sa ii impunem.
Gelozia benefica? Da, exista si acest tip de gelozie care se manifesta ocazional si natural amintind celor doi parteneri ca relatia dintre ei e tot mai puternica si ca cei doi nu sunt doar niste obiecte in proprietatea celuilalt. Totodata specialistii afirma ca gelozia creste emotia, lucru ce te face sa simti dragostea celuilalt mai puterninca. Adevarat sau nu, trebuie retinut ca gelozia pastrata in limite normale poate fi perceputa ca o chestie pozitiva, ca o dovada de dragoste pana la urma.
Citeste si:  Timiditatea sexuala
Cum recunoastem un „gelos”? Cu siguranta nu putem sa ii facem un portret robot unui gelos, dar exista unele trasaturi care ne pot ajuta sa il descoperim, cum ar fi un comportament posesiv, o curiozitate exagerata sau dorinta de controlare. De asemenea frica gelosului de a vedea in fiecare personaj masculin un potential concurent al partenerei sau violenta pot fi semnalate ca piste in recunoasterea unui gelos.
Citeste si:  Cum iti recastigi iubitul? -II-
Cum ne stapanim pornirile de gelozie? A evita gelozia este aproape imposibil pentru unii dintre noi. De aceea tebuie sa urmam cativa pasi pentru a o stapani, fiindca viata alaturi de un partener gelos poate deveni epuizanta.
1. Ca sa evitam gelozia, trebuie in primul rand sa facem o analiza a lucrurilor care declanseaza gelozia. De asemenea trebuie sa analizam comportamentul nostru in relatia cu partenerul si sa vedem exact unde gresim sau daca gresim.
2. Trebuie sa renuntam la gandul obsesiv ca partenerul nostru de viata ne insala.
3. Sa nu incercam sa cautam la tot pasul dovezi de infidelitate, fie ca e vorba de telefonul mobil, rujul de pe camasa sau firele blonde de pe scaunul din masina.
4. Sa incercam sa ne gasim o activitate pentru a nu fi mereu tentate sa controlam programului partnerului.
5. Sa incercam sa evitam discutiile care stiim de la bun inceput ca s-ar putea sa se transforme in certuri.
6. Daca simti in vreun fel ca ai respectat toti pasii de mai sus si a fost fara rezultat, atunci probabil e nevoie de o consiliere psihologica care sa te ajute sa intelegi mai bine lucrurile. Nu te jena sa consulti un specialist. Este pe cat de normal, pe atat de practic si folositor.

Citeste si:  Wishlist de sarbatori
Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.