Intimitatea in cuplu I

Please select a featured image for your post

Viata de cuplu este o chestiune destul de complicata. Nu ajunge sa iubesti pentru a fi fericita si pentru a-l face fericit. Fericirea in cuplu merge mai departe decat serile petrecute in doi, iar intimitatea in cuplu este strans legata de fericire. Cu cat relatia unui cuplu este una mai intima, cu atat cei doi sunt mai fericiti impreuna. Termenul de intimitate este insa pre putin inteles sau limitat la notiunea de sex. Ce inseamna de fapt intimitatea in cuplu si care sunt nivelele la care trebuie sa actioneze ea pentru ca un cuplu sa fie cu adeavarat unul intim?

Ce este intimitatea? In cartea sa „Cele 7 nivele de intimitate”, Matthew Kelly defineste intimitatea ca fiind o nevoie primara, legitima, pe cand dragostea este un verb, o actiune prin care putem ajunge la intimitatea. Intimitatea cuplului se construieste de la premisa ca adevaratul scop al unei relatii este acela de a-ti ajuta partenerul sa devina cea mai buna persoana care poate fi, iar pertenerul trebuie sa te ajuta sa devi cea mai buna persoana care poti sa fii. Dincolo de componenta sexuala, intimitatea trebuie sa cuprinda toate aspectele vietii individuale si de cuplu: emotiile, psihicul, fizicul si componenta spirituala. Cand un cuplu aunge sa fie intim pe toate aceste 4 planuri, cei doi se vor simti cu adevarat impliniti.

Citeste si:  Sexperta: iubite si iubiti. Dubii. Recorduri negative

Primele 2 niveluri de intimitate. Cand un cuplu este la inceput, intimitatea este la cel mai scazut nivel si se manifesta la nivel conversational: incercati sa discutati cat mai mult, insa discutiile sunt inca superficiale, nu va impartasiti prea multe secrete sau experiente personale, de teama de a nu fi catalogati sau pentru a nu face o impresie proasta asupra noului partener. Intimitatea de nivelul 2 se manifesta atunci cand vine vorba de fapte, de viata de zi cu zi, conversatiile de rutine si evenimentele comune. Chiar daca nu va convine ceva, incercati sa acceptati o situatie pentru ca nu doriti sa creato conflicte si certuri in cuplu, pentru ca nu stiti cat de serioasa e relatia si daca se poate sau nu sfarsi in urma unei neintelegeri. Interactiunea dintre parteneri este destul de sigura si subiectele abordate sunt fie impersonale, fie centrate pe experientele proprii, fara a pune accent pe trairile partenerului.

Citeste si:  Alcoolul - un flagel cu chip imbietor

Intimitatea de nivel 3. Nivelul 3 de intimitate se refera la intimitatea opiniilor. Pe masura ce incepeti sa va cunoasteti mai bine si sa va apropiati mai mult, sunteti deschisi spre posibilitatea ca partenerul sa nu fie mereu de acord cu voi, sa nu aveti mereu aceeasi opinie si sa incercati sa o discutati pentru a ajunge la un numitor comun. Pentru ambii parteneri, acesta este un nivel test, care arata cum reactionati in viata de zi cu zi atunci cand sunteti contrazisi sau nu sunteti de acord cu ceva. Este momentul in care puteti alege sa va purtati natural si sa demonstrati cine sunteti cu adevarat, sau momentul in care puteti sa creati o imagine nerealista si nenaturala despre voi.

Citeste si:  Sexperta: sex, mancare, dirty talk

Chiar daca va straduiti sa reactionati pozitiv desi nu sunteti de acord in dorinta de a parea partenera ideala, asta nu sporeste intimitatea in cuplu, ci dimpotriva, o distruge pe viitor, atunci cand va veti simti sigure pe relatie si veti reactiona asa cum ati fi facut-o in mod normal de la bun inceput. Prefacatoria are picioare scurte si intr-un final adevarata natura personala iese la iveala. De aceea multe cupluri sunt nefericite si partenerii isi reproseaza ca nu au acelasi comportament ideal pe care il aveau la inceputul relatiei. In ceea ce priveste intimitatea, stadiul 3 testeaza disponibilitatea persoanei de a se purta natural si de a explora, fara a judeca, posibilitatea de a-si accepta neconditionat partenerul.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.