Intimitatea in cuplu II

Please select a featured image for your post

Spuneam in prima parte a articoluli ca intimitatea inseamna mult mai mult decat realtiile sexuale. Putem fi intimi fara a face dragoste, ajunge sa fim foarte aproape unul de celalalt, mai degraba din punct de vedere psihic decat din punct de vedere fizic. In cartea sa �Cele 7 nivele de intimitate�, Matthew Kelly defineste intimitatea ca fiind o nevoie primara, dragostea fiind singura actiune prin care putem ajunge la intimitate.Doi parteneri nu se pot considera intimi pentru simplu fapt ca au facut sex de la prima inatlnire. Adevarata intimitate in cuplu se cladeste in timp, pe masura ce va cunoasteti mai bine si ii impartasiti partenerului tot mai mult din visele voastre, sentimentele si sperantele.

Nivelul 4 de intimitate. Pe masura ce relatia voastra evolueaza, intimitatea va creste tot mai mult, astfel ca la nivelul 4 poti sa ii impartasesti persoanei iubite planurile tale de viitor, legate de propria persoana dar si de voi ca si cuplu sau planurile tale generale legate de relatii si familie. Va cunoasteti destul de bine si va leaga sentimente destul de puternice incat sa nu va fie teama de o posibila respingere atunci cand va exprimati planurile de viitor. In aceasta etapa, promisiunea pe care i-o faci e cea a posibilei vieti pe care o puteti avea impreuna si tot impreuna va trebui sa decideti daca viziunile voastre individuale sunt complementare si pot deveni viziuni de cuplu si mai ales, care este ordinea in care planurile de viitor ar trebui puse in practica, astfel incat amandoi sa fiti multumiti.

Citeste si:  Scuze pentru a ramane singura

Intimitatea de nivel 5 se refera la impartasirea sentimentelor. La acest nivel va impartasiti atat de mult din propria persoana incat simtiti ca riscul de a fi raniti sau de a va simtiti expusi in fata celuilalt este foarte mare, insa direct proportional cu riscul asumat, creste si gradul de intelegere, atat al partenerului cat si a propriei persoane. Cand iti impartasesti sentimentele devi vulnerabila, iti faci vizibile sentimentele, partea umana, sensibilitatea, nevoia de a fi iubita sia scultata. Cu cat iti vei exprima mai liber sentimentele, cu atat de vei simti mai libera si iti va fi mai usor sa comunici cu partenerul tau, pe orice subiect. Singurul imediment pentru a ajunge la acest nivel de intimitate este faptul ca se poate sa nu te simti inca pregatita pentru a lasa garda jos si sa ii impartasesti partenerului cele mai ascunse sentimente.

Nivelul 6 de intimitate este cel al invinuirii, temerilor si esecurilor. La acest nivel esti complet expusa din punct de vedere emotional. Aici ai in sfarsit curajul de a-i impartasi toate experientele tale trecute, de a retrai si rememora alaturi de el momentele dureroase din trecut, pentru ca apoi sa le puteti depasi impreuna. De aceea, la acest nivel este foarte important sa va acceptati unul pe celalalt, cu toto cu experientele trecute si mai ales sa fiti foarte clari referitor la modul in care va evolua relatia. Nu continuati sa fiti impreuna daca stiti clar ca nu veti putea trece niciodata peste marturisirile pe care vi le-a facut in acest moment de intimitate, se vor transforma in frustrari si or refula mai tarziu, pentru a distruge relatia si a provoca certuri.

Citeste si:  La ce te gandesti? La nimic.

Nivelul 7 de intimitate este cel al nevoilor legitime. In general, o relatie progreseaza atunci cand iti sunt satisfacute adevaratele nevoi mai degraba decat dorintele tale de moment. Aici intra nevoia emotionala de a primi si a darui afectiune, nevoia fizica de a fi tinuta in brate, nevoia intelectuala de stimulare, nevoia spirituala de a te simti implinita si linistita. Secretul este sa va acceptati reciproc, sa va dezvaluiti unul altuia nevoile personale, pentru a putea sa construiti impreuna o noua viata de cuplu, in care nevoie personale se transforma in nevoile de cuplu si in scopul comun al relatiei voastre.

Citeste si:  Cum faci fata singuratatii

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.