Legaturi emotionale II

Continuare…
Modelul despre sine si modelul despre ceilalti pot fi combinate pentru a se descrie patru forme prototipice de atasament adult. In cazul in care imaginea abstracta despre sine a persoanei este pozitiva sau negativa (sinele ca meritand iubire si sprijin sau nu) si imaginea abstracta a persoanei despre ceilalti este, de asemenea, pozitiva sau negativa (alte persoane vazute ca fiind de incredere si manifestand disponibilitate vs. inconstante si nedisponibile), atunci pot fi conceptualizate patru combinatii, patru patern-uri de atasament care deriva din combinarea celor doua dimensiuni.

Tipul I indica un sens al valorii plus o asteptare conform careia ceilalti sunt, in general, permisivi si responsivi. grupul ambivalent.

Tipul II indica un simt al lipsei de valoare combinat cu evaluare pozitiva a celorlalti. Aceasta combinare de caracteristici va conduce persoana sa tinda spre acceptare de sine prin castigarea acceptului celorlalti valorizati pozitiv.

Tipul III indica un simt al lipsei de valoare combinat cu asteptarea ca ceilalti sa prezinte o dispozitie negativa. Prin evitarea unei implicari apropiate cu ceilalti, acest stil permite indivizilor sa se protejeze impotriva unor reactii de respingere anticipate in comportamentul celorlalti.

Citeste si:  Ce faci daca esti amanta

In final, tipul IV indica un simt de valoare si de incredere combinat cu o abordare negativa a celorlalti. Astfel de persoane se protejeaza impotriva sentimentelor de dezamagire evitand implicarea in relatii apropiate si pastrand un sentiment de independenta si de non-vulnerabilitate.

Dependenta poate varia de la scazuta (in interior este stabilita o perceptie pozitiva a propriei persoane care nu necesita o validare externa) la inalta (perceptia de sine pozitiva poate fi mentinuta doar prin acceptarea persoanei de catre cei din jur). Evitarea intimitatii reflecta gradul in care persoanele evita contactul apropiat cu ceilalti ca rezultat al asteptarii unor consecinte negative. Stilurile temator si de respingere se aseamana deoarece ambele reflecta evitarea intimitatii; difera in ceea ce priveste nevoia persoanei de acceptare din partea celorlalti pentru a putea mentine o perceptie pozitiva a sinelui.

Citeste si:  Am invatat sa spunem "Adio!"

Intr-o maniera similara, grupurile preocupat si temator se aseamana deoarece ambele exprima o dependenta puternica de ceilalti pentru a mentine o perceptie pozitiva fata de sine, dar difera in ceea ce priveste disponibilitatea de a deveni implicati in relatii apropiate. In timp ce stilul preocupat implica o incercare de abordare a celorlalti in ideea de a satisface nevoia de dependenta fata de ceilalti, stilul temator implica o evitare a apropierii pentru a minimaliza eventualele sentimente de dezamagire.

O alta descriere a legaturilor emotionale stabilite intre oameni:

I. Securizat – Este relativ usor pentru mine sa ma apropii emotional de ceilalti. Ma simt confortabil ca ceilalti sa depinda de mine. Nu imi e teama de singuratate sau de neacceptarea mea de catre ceilalti.

Citeste si:  Fericirea nu are nevoie decat de doi ani, 11 luni si 8 zile

II. De respingere – Ma simt confortabil fara relatii emotionale apropiate. Este foarte important pentru mine sa ma simt independent, si prefer sa nu depind de altii sau altii sa depinda de mine.

III. Preocupat – Imi doresc sa fiu complet intim in relatiile cu ceilalti, dar de multe ori descopar ca ceilalti sunt ezitanti in a se implica atat cat mi-as dori. Ma simt inconfortabil in afara relatiilor apropiate, dar de multe ori mi-e teama ca ceilalti nu ma valorizeaza la fel de mult pe cat ii valorizez eu.

IV. Temator – Ma simt inconfortabil in momentul in care ma apropii de altii. Imi doresc relatii emotionale apropiate, dar gasesc dificil sa ma incred complet in ceilalti, sau sa depind de ei. Uneori mi-e teama ca voi fi ranit(a) daca imi voi permite sa ma apropii de altii.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.