fbpx

Mecanismele violentei conjugale

Violenta conjugala este o realitate urat mirositoare, maturata cel mai adesea sub un covor al aparentelor. Covorul se rupe din cand in cand si atunci realizatorii stirilor de la ora cinci se intrec in a ne prezenta in imagini hade ceea ce zacea sub el. Violenta conjugala nu prea tine cont de patura sociala, cazuri recente precum cel al gimnastului Dragulescu demonstrand ca poate face casa buna si cu cei mai respectabili membri ai societatii. Ceea ce ma socheaza este imunitatea pe care am capatat-o vis-a-vis de acest subiect. Loviturile primite in familie au ajuns sa faca parte din meniul cotidian al presei. Nimeni nu se mai mira, avem de-a face doar cu un fapt divers, dramele se sting ignorate (caci reporterii nu se mai intorc si a doua zi la fata locului pentru a afla cum mai decurg lucrurile, ce s-a mai intamplat cu cei care constituiau obiectul stirii lor).

Este firesc sa ne intrebam ce se intampla cu barbatii care isi lovesc sotiile sau iubitele. Cum ajung ei ca, in locul cuvintelor, sa ajunga sa foloseasca puterea pumnului ca instrument de convingere intr-un conflict? Violenta nu este un mod de comunicare, ci o problema de control. Ajungem sa lovim pentru ca, in primul rand, nu mai detinem controlul asupra propriilor ganduri, emotii sau impulsuri. Lovitura fizica traduce in domeniul gesturilor confuzia mentala si emotionala. Violenta nu inseamna putere, ci, din contra, neputinta.

Inainte de palma data peste fata, exista in interiorul unei relatii, semne prevestitoare. Palmele nu vin din senin, asa cum auzim de multe ori. Cuvinte urate, insulte, certuri, stari de tensiune toate acestea anunta violenta fizica de mai tarziu. Exceptie sa faca poate cazurile in care barbatul descopera dovezi ale infidelitatii sotiei. Altfel, violenta fizica vine doar ca o confirmare a unei stari conflictuale deja existente. Exista mereu un fundal care duce la astfel de acte, ce nu pot avea loc, in niciun caz, in mijlocul unui cuplu sanatos, fericit. Din acest motiv, mi se pare socanta dezinvoltura cu care o vedeta locala precum Viorica din Clejani a afirmat in repetate randuri ca i se mai „intampla” sa fie lovita de sotul sau, Ionita, si cu toate acestea sa sustina ca se bucura de o familie implinita. Problema de educatie, de mediu social viciat in care violenta conjugala ajunge sa fie privita ca fiind fireasca si facand parte integranta din viata de cuplu?

Citeste si:  Dictionar sexual: De la M la R

Ce se intampla dupa prima lovitura? Femeia trebuie sa spuna, dar sa si creada acest lucru cu toata fiinta ei, „data viitoare, nu mai este nimic de discutat, inseamna despartire.”. O limita foarte clara trebuie trasata drept conditie a continuarii relatiei, in cazul in care se doreste acest lucru. Barbatii, de multe ori, spun ca sunt dezgustati de ei insisi. Atentie insa, de multe ori rusinea, jena nu inseamna neaparat si culpabilitate. In cazul rusinii, este vorba mai degraba de o privire aruncata asupra sinelui, or, in ceea ce priveste vinovatia, este vorba de sentimentul de responsabilitate asumata pentru suferinta celuilalt. Cand ne e rusine, ne gandim tot la noi, cand ne simtim vinovati ne gandim la celalalt.

Nu este insa suficient. Chiar in cazul unor remuscari sincere, asta nu inseamna ca s-a incheiat seria gesturilor violente. Sinceritatea nu este un gaj, o garantie pentru revenirea la normalitate.

Adesea, barbatii violenti se justifica folosind un vocabular limitat, cateva argumente revin in mod repetat. „M-a scos din minti”, „M-a adus la capatul puterilor”. Ce inseamna asta? Inseamna ca violenta tasneste dintr-o parte a noastra inconstienta. Cei mai multi barbati au mereu in trecutul lor anumite rani, probleme cu respectul fata de propria persoana in primul rand, cazuri de maltratare in copilarie, un tata dur si autoritar le serveste drept exemplu. In cazurile de violenta conjugala, copilaria traumatizanta erupe la suprafata, violenta fiind mereu legata de amorul propriu, barbatul incercand astfel sa recapete controlul asupra evenimentelor. Cum spuneam mai sus, nu este o chestiune de putere, ci de slabiciune.

Mai exista o falsa explicatie, care oricat ar suna de infantil, apare foarte des: „Ea a dat prima”. Asta poate explica furia sau legitima aparare, dar nu si decizia de a rezolva un conflict prin intermediul fortei.

In cazuri extreme, se ajunge la crima. Oricat ar suna de crud, de urat, de incredibil, ei bine, da, barbatul violent simte uneori dorinta de a ucide. Decisiva este insa personalitatea barbatului in cauza, modul in care va sti sa interpreteze si sa analizeze ceea ce simte in momentele de tensiune extrema.

Citeste si:  Sex oral mai bun

Care sunt semnele care ar trebui sa ne puna in garda inainte sa fie prea tarziu? Ei bine, gelozia nejustificata este mereu unul dintre ele. Aveti grija, ceea ce confundati azi cu o iubire pasionala s-ar putea sa va aduca maine o vanataie. Posesivitatea nu este semn bun nicicand, o astfel de stare reducandu-va la statutul de obiect, de proprietate, si lipsa de respect aferenta. Daca il surprinzi scotocindu-ti prin geanta, citindu-ti mesajele, ar trebui sa-ti declanseze aprinderea unui beculet rosu. Paranoia este o caracteristica destul de frecventa. Mai devreme sau mai tarziu, va aparea si violenta.

Multi barbati, in timpul disputelor puternice, sparg farfurii, trantesc usi, dar nu se ating de partenerele lor. Pot fi ei suspectati ca o vor face mai tarziu? Ei bine, da, caci actele de violenta asupra obiectelor din jur demonstreaza ca structurile de control interioare nu functioneaza asa cum trebuie. Si, intr-o zi, atunci cand tensiunea va fi insuportabila pentru ei, vor alege alte tinte decat mobilierul sau vasele. In schimb, cei care ies din camera sau din casa pentru a se linisti, dupa o cearta sau chiar in timpul ei, sunt mai putini susceptibili sa devina practicantii violentei fizice.

Cat despre femeile care accepta sa fie in mod repetat victime ale violentei conjugale, vom vorbi intr-un articol viitor.

14 Comentarii
  1. Sunt multe femei batute in Romania.. prea multe. Sunt si el proaste, fricoase..si stau…cica de dragul casei, sau de frica singuratatii..sau poate e el tata bun..si nu da in copii..In fine, e mult de discutat pe tema asta…ce nu imi place la articol este faptul ca e mult prea evaziv, nepregatit si nu face altceva decat sa arunce o idee…ce imi place la articol este ca .. spune clar ca-i mai usor sa pleci dupa prima palma, hai ..a doua. Daca toate femeile ar pleca atunci, s-ar calma si ei..asa oricum se vor obisnui si vor continua…pana cand le va fi si femeilor greu sa iasa de sub palme..si sincer, cred ca se si obsnuiesc sa traiasca asa. Cred ca femeilor trebuie sa li se repete zilnic ca e bine daca ai un barbat alaturi, dar poti trai si fara el. Invatam sa schimbam si prize daca e nevoie 🙂
    Iarina, mi-as dori de la un articol viitor sa alfu care ar fi solutiile in cazul unui divort..pentru ca ce am auzit eu tot timpul e: \”daca plec de acasa el ma va acuza de parasire de domiciliu\”. Mai e adevarat, sau e adevarat atata timp cat iti iei si copii cu tine, conteaza ca sunt majori? Stiu ca exste centre Mama si copilul, unde femeile pot cere ajutor, dar se primeste asistenta juridica acolo? Cum scapi de un nebun, fara sa mori sau sa-ti moara copii si ..in acelasi timp obtinand si 50% din apartamentul pentru care ai lucrat toata viata? (am un caz in familie si mi-as dori sa pot sa fiu mai mult de ajutor..si asta o pot face doar daca sunt informata)
    Multumesc,
    Adriana

  2. Adriana, pentru cazul din familia ta exista centre, dar din cate stiu eu putine sunt cele care ofera si gazduire, iar daca ofera, locurile sunt limitate. Gazduirea se ofera numai in cazurile extreme, dar atunci adresa centrului este secreta, nu o stie nimeni decata ngajatii, la poarta este paza. Daca cumva agresorul ajunge sa descopere adresa femeia este mutata intr-un centru partener, in cel mai mare secret.

    In orice caz, chiar daca nu primesti gasduire exista fundatii care iti ofera sprijin moral si juridic. Adica faci sedinte de terapie individuala si de grup, te invata sa te reprezinti singura in instanta la divort, te ajuta sa-ti gasesti o casa in care sa te muti, sa gasesti alta scoala pentru copil, sa-ti gasesti un loc de munca. Mie mi se pare de ajuns.

    Singura conditie este sa vrei cu adevarat sa scapi. Inainte sa intri in program vorbesti cu un psiholog care isi da seama daca esti hotarata cu adevarat sau esti una din alea care azi il injura si maine sa intoarce la el.

    Una dintre fundatii este cea din link-uld e mai jos.

  3. Din cate stiu, daca ea depune o plangere la o sectie de politie pentru agresiune sau daca are martori care pot fi citati in cazul unui divort, nu se mai poate pune problema parasirii de domiciliu. Copiii fiind majori nu constituie o problema, ei pot hotari singuri cu care dintre parinti isi doresc sa ramana.
    Parasirea de domiciliu apare cel mai des ca acuzatie in cazurile in care unul dintre parinti pleaca de la domiciliu si nu se mai implica financiar in intretinerea copiilor minori. Or, aici, nu este cazul.
    In acele centre, se acorda si asistenta juridica gratuita.
    Daca apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei, nu ar trebui sa aiba probleme in a obtine jumatate din el.

  4. Problema cea mai mare a acestor femei care nu pleaca de acasa cand sunt maltratate este pierderea respectului de sine(ca urmare a umilintelor suportate), teama de a trai singura, de a avea probleme in ceea ce priveste asigurarea traiului …. Problema nu este ce se intampla dupa ce pleaca…exista multe centre si asistenta, familia. Te pot ajuta…marea dificultate este sa reusesti sa pleci …Nu este vorba sa il ierti dupa prima palma sau la a doua sa il lasi este vorba sa nu se ajunga acolo! Cum poti sa crezi ca un BARBAT care da in tine fara mila te poate iubi! NU ! Femeile astea trebuie sa se iubeasca pe ele si pe copii lor sa aiba putere sa ridice capul nu sa le doboare un monstru! Subiectul este foarte complicat si ideea este nu sa vorbim despre ele asa cum facem noi acum ci sa vorbim cu ele ca sa le putem intelege!

  5. Eu cred ca saracia este cea mai mare problema. Daca ar avea mijloace sa se intretina singure pe ele si copiii lor nu ar mai accepta sa fie batute de niste soti care sunt orice, numai oameni nu.

  6. Da Aimee ai dreptate saracia …dar nu numai pentru ca sunt si barbati foarte bogati care isi bat joc de sotiile lor! Este vorba de acele femei care nu sunt independente si nu au o baza materiala a lor! O cariera, un loc de munca singur niste bani catigati de ele si le este teama ca daca pleaca nu mai are cine sa le asigure ziua de maine!

  7. saracia nu este singurul motiv…pt ca sunt si femei indragostite care pur si simplu accepta acest lucru, chiar daca ele poate au o situatie financiara mult mai buna decat partenerul de viata… sunt niste femei care devin dependente de acel barbat si ii accepta orice, numai ca sa ramana u el..sunt femei indragostite si prea proaste, care isi pierd increderea in ele..

  8. Mela DAAAAAAA indragostite si mult prea proaste care isi pierd increderea in ele! Eu cred ca barbatul care ajunge sa te bata nu poate sa te iubeasca te vede ca pe proprietatea lui …masina lui… obiectul lui!Femeia devine NIMIC… animal care traieste pe langa casa omului si se hraneste cu ramasite de dragoste gasite pe acolo si cu iluzia ca maine va fi mai bine! Ele trebuie sa inteleaga ca viata merge inainte si fara monstri si ca ele chiar pot duce o viata normala fara sa se gandeasca \”Daca ma omoara azi! Nu i-am incalzit mancarea bine! Daca ma bate! Camasa nu e calcata calumea! …. etc.. pentru ca ajungi intr-o situatie cand orice provoaca scandalul! Si uite asa copii asista la spectacol si invata! Tineti minte reclama aceea cand un baietel povestea la scoala povesti cu lupte …cum a trantit-o jos si a dat si a castigat si toti colegii il priveau ca si cum spunea o ciudatienie…apoi vine mama lui sa il ia de la scoala si avea ochii vineti????????? Mai bine fara tata decat asa!!!!

  9. o persoana care te iubeste (sot, prieten, prietena -valabil pantru toti) nu te face sa suferi. Intre 2 oameni care exista iubire (toate tipurile de iubire) nu ar trebui sa existe violenta (atat psihica- injurii cat si fizica). Cum poti sa sutii ca un om te iubeste cand tu plangi din cauza lui zilnic? Cum poti sa sustii ca lui ii pasa cand te recompenseaza cu injurii si plame (asta e unul din cazurile in care victimele nu ajung la spital). Cat de frica poate sa iti fie ca sa acepti asta zilnic? Pe strada exista mai putine sanse sa te injure si sa te bata oamenii decat atucni cand ajungi acasa. oare acel loc se mai poate numi \”acasa? Un camin plin de carturi si violente este un camin? majoritatea copiilor au asistat la certuri si batai fie in familie fie intre prieteni. oare ce o fi in capul lor? Poate ca li se para normal sa jigneasca, sa loveasca. Poate ca vor face la fel cand vor fi mari…sau poate nu. Cine e in masura sa consilieze aceste persoane? Dar oare cat costa? psihlogii ies pe banda de pe bancile facultatii, la fel si avocatii..dar oare cati sunt in stare sa isi faca meseria cat trebuie? Este un cerc vicios la care contribuie in mod egal saracia, lispa de informare, educatia precara si multe altele.

  10. Cea mai vinovata este societatea patriarhala in care traim, pentru ca nu exista legi clare in aceasta privinta, in primul rand pentru ca agresorul nu este pedepsit, ba din contra, el este cel care ramane in locuinta, si tot femeia e cea nevoita sa plece cu copiii si sa-si ia viata de la zero cu o povara in plus, copiii, care in mentalitatea noastra, tot pe umerii femeii va cadea. Normal ca tot ei, barbatii au de castigat pentru ca raman bine mersi in locuinta, si fara povara copiilor. In tarile civilizate femeia ramane in locuinta cu copiii, chiar daca este a barbatului.

  11. Ai dreptate, Sonyk. Societatea si institutiile si legile ei aberante. In frunte cu politia unde daca te duci sa depui plangere, risti sa se faca misto de tine. De parca palmele si pumnii sunt ceva normal.

  12. Problema cea mai mare este legea. Pana acum cativa ani, politia nici nu avea voie sa intervina in cazurile de violenta conjugala, in ideea ca omul face ce vrea in casa lui. Daca violenta se transforma in crima, atunci abia intervenea si politia. Pana atunci se putea da maxim o amenda pentru galagie. Imi aduc aminte ca avea mama o prietena care manca bataie aproape zilnic. Nu putea sa sune la politie pentru ca politia nu avea ce sa faca. \”Veniti ca ma bate barbatul\” nu insemna nimic. Saraca suna la mama, iar mama suna la politie si se dadea drept vecina deranjata de galagia lor. Asa venea politia si il mai calma pe ala.
    Pana la urma, tipa asta s-a dus acasa cu fratele si tatal ei, care i-au tras o mama de bataie barbatului, cu amenintarea ca daca mai da in ea il omoara. Si asa s-a mai calmat cateva zile, mai mult pentru ca il dureau toate alea si nu mai era \”in forma\”.

    Astazi poti sa suni la politie si sunt obligati sa intervina, dar chiar si asa, nu fac decat sa-i dea o amenda, dupa care e liber sa faca ce vrea, inclusiv sa te bata iar. In cazurile fericite, cand individul e beat, il iau la sectie si il tin la beci pana dimineata sa se trezeasca. In rest… nimic.
    Nu mai stiu daca exista deja ordinul de restrictie, dar ma indoiesc…

  13. Si dc. se intampla ca ea sa fie intr-o tara straina departe de tot ce inseamna acasa ..cei dragi .. ?
    \\spune ca\”ar trb. sa fac ceva .. dar il iubesc..\\\” Ce ar trb. sa faca..? 🙁

  14. NU EXISTA \”TE IUBESC\” DIN MOMENT CE TE BATE!!!!

    CE IUBESTI LA EL??? CAT DE BINE DA CU PUMNU\’ IN TINE SI CAT DE VANAT TI-A LASAT OCHIUL???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.