Ne-am certat! Cat stam certati?

In fiecare cuplu exista si discutii contradictorii, care se sfarsesc prin certuri mai mult sau mai putin zgomotoase. Se creeaza implicit o atmosfera de incordare si fiecare devine ca un arici. Sunt suficiente atunci alte mici subiecte de disputa pentru ca cearta sa izbucneasca din nou.

Fiecare dintre noi are stilul propriu de a reactiona in astfel de situatii, iar intensitatea unui scandal mai depinde si de starea de tensiune deja acumulata intre cei doi, precum si de importanta pe care o acorda fiecare subiectului in discutie.

In mare masura mai suntem marcati si de orgoliu. Chiar daca, dupa ce ne linistim, ne pare rau ca ne-am certat, foarte adesea nu suntem nici unul dispus sa facem primul pas spre impacare. Alteori se intampla ca unul din noi sa faca pasul spre impacare intr-un moment in care celalalt este inca foarte furios si-l respinge. Se poate declansa atunci o alta cearta sau doar se creeaza o stare de frustrare pentru cel care a cautat impacarea si acesta duce la o indepartare suplimentara.

Citeste si:  Cum descriu barbatii femeia ideala

Noi femeile suntem, in general, mai sensibile, mai dornice de liniste, dar si mai impulsive. Ne infuriem mai usor, dar ne si trece mai repede supararea. Trebuie atunci sa gasim calea spre impacare la momentul potrivit. Trebuie sa stim cat timp ii trebuie partenerului de viata pana isi revine dupa o disputa, dar mai ales sa invatam care sunt cele mai bune tehnici de a ne apropia din nou de el.

Cu siguranta sunt si situatii in care o impacare nu inseamna si rezolvarea problemei care a generat cearta, dar e bine sa cautam mai intai impacarea si apoi sa incercam sa reluam discutia pe un ton mai linistit. Uneori ar trebui sa renuntam la discutiile directe si sa comunicam prin mesaje scrise. Se intampla adesea sa-ti poti mai usor descarca sufletul atunci cand esti singura, cand nu e nimeni sa-ti dea raspunsuri taioase la afirmatiile tale si poti sa-ti exprimi mai relaxat si mai clar ideile.

Citeste si:  Pregatire pentru prima intalnire

Totdeauna vor exista subiecte asupra carora parerile raman contradictorii. Important este sa reusim sa ajungem la un compromis sau sa putem evita aceste subiecte, dar, mai important, e sa gasim mereu resurse si modalitati de a ne impaca. Sa ne amintim de ideile comune, asupra caroara suntem de acord, de lucrurile pe care ne place sa le facem impreuna. Vom gasi atunci si calea spre echilibru.

Citeste si:  Discutii in cuplu...E momentul sa avem un copil

Am intalnit intr-o zi o doamna care mi-a spus secretul reusitei casniciei ei, cu peste 20 de ani vechime :
‘Chiar daca, uneori, s-a intamplat sa ma cert si de cateva ori pe zi cu sotul meu, niciodata n-am lasat sa treaca mai mult de cateva ore pana sa cautam impacarea.’
Certurile sunt ca niste mici razboaie, pe care le castigam unul sau altul, dar trebuie sa cautam mereu calea spre pacea dintre noi si sa ne aducem aminte suntem parteneri de lupta in confruntarea cu problemele majore ale existentei de zi cu zi.


3 Comentarii
  1. dar ce facem atunci cand el nu este dispus sa lase orgoliul la o parte si impacarea nu are loc decat daca te indrepti tu catre el? Pana la urma obosesti sa fii singura dispusa sa lasi de la tine iar el sa faca in continuare fitze de om bosumflat

  2. Eu vad putin diferit lucrurile…depinde cat de stabila este relatia si cat de bine se cunosc partenerii…De multe ori intr-o relatie noua nici unul nu ar face compromisuri…pentru ca nici unul nu are nimik de pierdut…insa intr-o relatie construita, ambii parteneri vad \”pierderea\” chiar daca sunt de multe ori f. orgoliosi sau/si egoisti! Cine zicea la un momentdat ca \”impacarile sunt dulci\” a stiut ce a zis!
    Furia si revolta nu au ce cauta intr-o relatie…Incercati sa vedeti mai departe de conflict si sa va intrebati de ce a reactionat asa…E f important…

  3. Fiecare din voi aveti dreptate… sunt si situatii in care certurile pot fi depasite…dar sunt si situatii in care incordarile se acumuleaza… si ies scantei din orice maruntis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.