Parfumul lor

Uneori, tindem sa uitam importanta lucrurilor marunte. Astazi as vrea sa va vorbesc despre parfum. Da, ati citit bine si nu, nu suntem la categoria de cosmetica. As dori sa incerc o plasare a parfumului si a importantei sale in contextul vietii amoroase.

Cateodata memoria este tradatoare. In sensul ca retine ceea ce am dori sa uitam si arunca pe apa sambetei momentele pe care am vrea sa le pastram. Referitor la memoria olfactiva, ea este unul dintre cei mai insistenti tovarasi pe care ii avem de-a lungul vietii. “Ah, iubitul meu din adolescenta folosea parfumul asta. Il detest”, spun unele dintre noi. Sau: “Dumnezeule, mi-era dor de mirosul asta”, dorind de fapt sa spunem ca cel ce ne lipseste nu este mirosul in sine, ci persoana care-l purta.

Sunt ocazii in care o adiere de vant, cu aromele si gustul ei, ne poarta in trecut. Se ne mai amintim importanta madeleinei lui Proust? Incepem o calatorie pe care o declanseaza nervii nostri si papilele noastre. De ce folosim parfum? Ce rol are parfumul?
Trebuie s-o recunoastem: anatomia noastra are si aspecte neplacute. Mai precis, ceea ce corpul nostru degaja nu este mereu tocmai bun de inhalat. Atunci, dorim sa pacalim biologicul, sa ne mascam aceasta latura, sa o ascundem in spatele catorva picaturi. Suntem singura specie care face asta. Sigur, exista si alte animale care se spala, dar, dintre toate, doar fiinta umana alege sa foloseasca o substanta provenita din alte medii (floral, mineral, uneori chiar animal) in scop civilizator. Caci despre asta este vorba: de o incercare de domesticire a glandelor si a secretiilor lor.
Pe de alta parte, parfumul spune ceva despre statutul nostru. Ne plasam pe o ierarhie, ne cucerim un loc in competitie. Altfel nu am folosi atat de des sintagma “parfum de duzina”. Daca s-ar putea, s-o recunoastem, ne-ar placea ca parfumul nostru sa fie unic, sa nu mai fie utilizat de nicio alta femeie din univers. Si, intr-un fel, este unic. Vom vedea cum.

Citeste si:  99 de mesaje de dragoste pentru tine

In functie de cel care-l poarta, un parfum capata niste accente deosebite. Intre pielea noastra si apa frumos mirositoare au loc reactii chimice. Cu alte cuvinte, secretiile pielii noastre determina ca anumite note sa iasa in evidenta. Nu vi s-a intamplat niciodata sa va placa un parfum atunci cand este folosit de cineva, iar in alte cazuri sa vi se para insuportabil? Mie, cu siguranta, da.

Citeste si:  babelWith.me

Asadar parfumul ne individualizeaza, dar si el, la randul lui, este individualizat de noi. Are loc un schimb care aproape ca tine de alchimie. Iar aceasta magie are un rol esential in comunicarea de ordin erotic.

In alte culturi si religii, actul seductiei este inseparabil de ideea de pacat, de interzis. Practicantii acestor credinte, intuind importanta apei de colonie in procesul de seductie, au interzis-o, aceasta fiind privita ca o arma periculoasa.

Parfumul la inceputul unei relatii are rolul de intermediar. Ni-l prezinta pe celalalt, ne spune ce fel de om este. Preferati un parfum floral, discret, dulce, puternic, cu note lemnoase, cu usoare accente de condimente? Toate acestea sunt semne, semne pe care le putem decripta. De abia dupa primele contacte de natura fizica, se trece la acceptarea “naturalului”, a mirosului specific innascut al unui corp, pe care-l putem accepta sau respinge. Acum, artificialul este respins si se afirma foamea de carnea celuilalt, cu toate fluidele si secretiile sale. Acum primim fiinta primitiva, dezbracata de instrumentele civilizatorii, care ne domesticesc. Sa nu uitam insa si rolul afrodiziac pe care-l au multe esente, in special cele de provenienta animala, cum ar fi moscul sau ambra. Acum, in laboratoare, se folosesc insa substante sintetice. Deh, protectia animalelor a avut cuvantul ei de spus si-n industria cosmetica…

Citeste si:  Compromisul este normal intr-o relatie de cuplu

Si acum vine intrebarea: ne putem indragosti de un miros? Al Pacino ar spune ca da si tind sa-i dau dreptate. Un parfum actioneaza ca un click declansator. El deschide in noi niste bariere, da curs unor trairi, stimuleaza, ne ajuta sa proiectam, sa construim un adevarat univers pornind de la un simplu freamat al narilor. Fiinta umana a tins sa favorizeze vizualul in dauna altor simturi si uneori putem fi surprinsi de forta cu acestea, incluzand si mirosul, isi cer domeniile pierdute inapoi.

Pentru multi barbati si multe femei, parfumul, mirosul celuilalt reprezinta cel mai important lucru, caruia ii acorda o atentia prioritara, la sexul opus. Dincolo de vestimentatie, dincolo de cuvinte, dincolo de arta conversatiei, sunt cei bantuiti, posedati, obsedati de mirosuri. Va mai amintiti romanul “Parfumul” lui Patrick Suskind sau filmul realizat dupa carte “Perfume: The Story of a Murderer”? Acestea dau o masura corecta importantei colosale pe care aceste esente pure o pot dobandi in viata cuiva. Si, mai presus de orice, o masura poetica.

Voua v-au ramas impregnate pe piele si in suflet mirosurile celorlalti?


Un comentariu
  1. Felicitari pentru articol. Ai mare dreptate si eu sunt inebunita dupa parfumul \”iubirii\” mele. De multe ori imi dau seama ca a trecut printr-un anumit loc pentru ca-i simt parfumul. Sau simt ca aramas impregnat parfumul lui in hainele mele. Cu toate ca mai cunosc doi barbati care folosesc acelasi parfum nu m-am inselat niciodata, parfumul nu are aceiasi \”nota\”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.