fbpx

Planificarea bugetului lunar al familiei

Please select a featured image for your post

Viata in doi nu e chiar floare la ureche, mai ales dupa aparitia copiliilor. un cuplu responsabil nu poate cheltui tot ceea ce produce in ideea ca luna viitoare poate vor punce ceva deoparte, mai ales in perioada de criza pe care o traversam. O data ce cuplul se transforma int-ro familie, vor fi mereu cheltuieli suplimentare, propritare sau un fond de economii pentru o masina, o casa noua sau o vacanta in familie. Desi poate fi destul de dificil sa planificati exact bugetul familiei pentru luna urmatoare pentru ca nu stiti care sunt cheltuielile neprevazute care pot aparea, sunt unele cheltuieli fixe si altele care pot fi aproximate cu usurinta, astfel ca va puteti planifica banii pentru a ramane si cu niste economii.

Planificarea pe hartie vs planificarea software. Cand nu tineti nici un fel de socoteala scrisa a benilor care intra in casa si a celor care sunt cheltuiti, banii tind sa vi se scurga printre degete. Primul pas este sa stabiliti un sistem de monitorizare a banilor care sa includa toti banii care intra in bugetul comun si toti banii care sunt cheltuiti de acolo. Pentru unele cupluri este destul de dificil sa tina un astfel de jurnal financiar, asa ca exista programe specializate, cum ar fi Quicken, care ii pot ajuta sa faca asta, facand inclusiv predictii despre cheltuielile urmatoare sau stabilirea unui buget lunar in functie de cheltuilile facute in luna precedenta.

Citeste si:  Conflictele din relatii au efecte negative

Cum incepeti planificarea bugetului de familie? In primul rand, trebuie sa puneti bani deoparte pentru cheltuielile lunare fixe, cum ar fi chiria,ipoteca sau ratele de orice fel, care sunt acelasi in fiecare luna si nu pot fi amanate. Acestea nu trebuie estimate si sunt deci cel mai simplu pas in calcularea bugetului. Pentru a va usura munca, incercati sa faceti contracte fixe cu retetele de telefonie sau celelalte utilitati, astfel incat sa stiti in fiecare luna cat aveti de platit pentru apa, gaz sau curent. De exemplu, daca in fiecare luna citit contoarele de apa, de curent si de gaz la timp si dati citirea celor responsabili de facturarea lor, puteti stii cam cat aveti de platit, cu o marja de eroare foarte mica.

Cheltuielile mai greu de prezis. Unele cheltuieli, cum ar fi cele pentru mancare sunt putin mai greu de prezis insa puteti face o estimare in functie de chletuielile facute in luna anterioara. In primele luni dupa ca ati inceput planificarea bugetului, ar fi indicat ca suma estimata sa fie putin mai mare decat cea din luna precedenta, pentru a fi siguri ca va ajung banii. Daca planificati 500 de lei pentru aprovizionare si cheltuiti numai 400 de lei, cei 100 de lei ar trebui sa ramana in fondul pentru alimente de luna viitoare.

Citeste si:  Invata din criticile iubitului

Expertii propun tinerilor casatoriti un sistem de plicuri pentru planificarea bugetului: un plic pentru rate, un plic pentru utilitati, unul pentru alimente, pentru urgente medicale sau diverse reparatii. Sumele care raman necheltuite intr-un anumit plic, ar trebui raportate pe luna viitoare si nu ccheltuite haotic. Daca intr-unul dintre plicuri raman sistematic bani in plus, e clar ca e nevoie sa faceti o reajustarea a bugetului in aria respectiva si sa mutati surplusul intr-o arie in care cheltuiti de obicei mai mult sau intr-un plic special, pentru economii.

Cheltuielile mari. Nu uitati de cheltuielile mari, cum ar fi vacantele, sarbatorile sau zilele de nastere. Pentru aceste cheltuieli, la fel ca si pentru facturile mari, care vin o data sau de doua ori pe an, cum este cazul inpozitelor, ar trebui sa strangeti bani lunar, in sume mici, pentru a nu va regasi in imposibilitate de plata in luna in care se emite factura sau aveti de facut cheltuieli mai mari. O data cu trecerea timpului, veti capata experienta necesara pentru planificarea eficienta a bugetului dar si pentru a face estimari cat mai reale.

Un comentariu
  1. Nu uita sa treci pe lista si banii pentru iesirea ta cu fetele,si banii pentru berea lui alaturi de baieti.Timpul cu amicii e foarte important ,chiar si o data sau de 2 ori pe luna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.