Problemele financiare si divortul

Please select a featured image for your post

In mod traditional, se considera ca banii, respectiv neintelegerile financiare sunt una dintre cauzele principale care duc la divort . Asa cum le sta in fire americanilor insa, acestia au facut diverse studii pe aceasta tema si specialistii au ajuns la concluzia ca divortul pe motive financiare este mai degraba un mit. Este adevarat insa ca lipsurile materiale favorizeaza aparitia diverselor neintelegeri in cuplu sau a unor situatii tensionate, insa reprezinta o cauza de divort de sine statatoare. Care este originea acestui mit? Din moment ce majoritatea persoanelor considera ca banii sunt una dintre cauzele primare ale divorturilor, este clar ca ideea a fost destul de raspandita. Avocatii spun ca isi are cel mai probabil radacinile in anii dinaintea aparitie divortului de comun acord, cand era nevoie de un motiv intemeiat, de un argument legal pentru a intenta divort. Problemele materiale si neintelegerile financiare erau admise ca si argumente pentru intentarea divortului, asa ca majoritatea cuplurilor foloseau aceasta clauza pentru ca era mai usor sa le spuna celor din jur ca au avut probleme financiare decat sa expuna problemele lor de natura intima. De aici a aparut ideea ca majoritatea casniciilor se destrama din cauza banilor.
Citeste si:  Dragostea e un nod facut in carnea noastra
Parerea expertilor. Jurnalista Alison Lobron a efectuat un studiu in randul cuplurilot casatorite care au ajuns la divort sau care au o casnicie solida, pentru a determina in ce masura banii reprezinta cauza principala pentru divort. In articolul ei publicat in Boston Globe, �Banii chiar distrug casnicii?�, Alison prezinta rezultatele acestui studiu: cuplurile se cearta din cauza banilor, dar problemele financiare si divortul in sine nu merg mana in mana. In sustinerea acestei teorii, Jan Andersen, care are o cariera in consilierea cuplurilor in legatura cu gestionarea resurselor financiare, spune ca faptul ca un cuplu are probleme financiare nu este un factor de predictie pentru divortul cuplului respectiv.
Problemele financiare ale cuplului in perioadele de criza. Desi gestionarea finantelor este unica pentru fiecare familie in parte, sunt situatii, cum este perioada de criza pe care o traversam acum, in care majoritatea cuplurilor se confrunta cu probleme financiare. Daca ar fi sa consideram adevarat mitul ca problemele financiare duc la divort, ar insemna ca in ultimul an rata divorturilor ar fi trebuit sa creasca cel putin cu 50%. Un studiu recent efectuat de Academia Americana a Avocatilor Matrimoniali a demonstrat ca, dimpotriva, in perioadele de criza economica rata divorturilor scade. Daca stam sa gandim problema din prisma principiilor familiei, acesta est cursul normal al lucrurilor: sotii si-au promis sa fie impreuna la bine si la rau, asa ca perioadele mai grele din punct de vedere financiar ar trebui depasite impreuna.
Citeste si:  In ce tipar de cuplu, crezi ca te incadrezi?
Problemele din spatele problemelor financiare. Chiar daca banii nu sunt cauza principala pentru divort, este foarte important ca orice problema legata de bani sa fie rezolvata in timp util. Dupa casatorie, partenerii au viziuni diferite despre bani si isi definesc diferit scopurile financiare. Pentru ca o casnicie sa functioneze, este ideal ca partenerii sa ajunga la un consens legat de scopurile lor financiare. Compromisul de orice fel, nu numai cel financiar, este cheia unei casnicii reusite. In spatele certurilor legate de bani se afla insa probleme de alta natura: cine detine puterea in cuplu, sentimentele de inferioritate, nevoie de independenta, nevoia de a fi apreciat, sentimentul ca nu esti luat in seama etc.

Citeste si:  Sexul te scapa de probleme

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.