Reguli pentru cearta in cuplu

Please select a featured image for your post

Nu exista familie perfecta si nici relatie de cuplu perfecta. Indiferent cat de mult va straduiti, la un moment dat vor aparea discutii in contradictoriu, care se pot foarte usor transforma in scandaluri de proprortii daca nu respectati anumite reguli. Este ca si un cod al bunelor maniere intr-o cearta de cuplu sau o eticheta a contradictiilor. Cearta nu este intotdeauna un lucru rau, ci dimpotriva, poate fi chiar foarte constructiva, daca amandoi jucati corect.

Nu uitati pentru ce va certati. Majoritatea certurilor incep de la lucruri marunte dar degenereaza in certuri in toata regula pentru ca la un moment dat, unul dintre parteneri deviaza de la subiect si aduce in discutie si alte nemultumiri, care fie sunt din trecut, fie chiar nu aveam nimic in comun cu subiectul in discutie. De ce gresiti? Pentru ca la final vei sti numai ca v-ati certat, dar nu vei avea habar pentru ce exact, deci implicit nu ai tras nici un fel de invataminte. Cu cat ambii parteri inteleg mai bine subiectul certii si se tin de el, au toate sansele sa ajunga mai repede la un armistitiu.

Citeste si:  Conjugari de cate doi, la timpul nepotrivit

Ascultati cu adevarat. Ascultarea activa este foarte importanta. Nu vei putea sa ii raspunzi pertinent sau sa ii dai argumente si contra-argumente daca nu esti atenta la ce iti spune. Este foarte important sa va lasati unul altuia timp sa vorbiti, sa nu va intrerupeti unul pe celalalt. Chiar daca nu ii spui in fata �nu ma intereseaza absolut deloc ceea ce imi spui�, ajunge sa iti adi ochii peste cap atunci cand vorbeste si sa pufai. Chiar daca are o explicatie valida, pe care in mod normal ai asculta-o si ai intelege-o, orbita de furie si de dorinta de a-ti veni randul sa iti expui punctul de vedere, nu ii dai seansa sa exprime ceea ce simte.

Nu implicati alte persoane in cearta voastra. Pentru ca o cearta sa fie cu adevarat constructiva si sa se ajunga la niste concluzii menite sa imbunatateasca relatia, trebuie sa participe numai cei direct implicati. Chiar daca ai impresia ca mama ta e mai convingatoare sau vrei sa ii demonstrezi ca toti prietenii vostri sunt de partea ta, nu e cazul sa ii aduci in sufrageria voastra cand va certati. Relatia de cuplu este o privata, intima, nu este un circ public la care lumea poate participa fara bilet. Nu doar ca nu e corect fata de partenerul tau, dar nu e corect nici fata de cei pe care i-ai tarat la mijloc.

Citeste si:  Greseli de evitat intr-o relatie

Nu degropa mortii. Nimic nu e mai neplacut intr-o cearta decat sa aduci in discutie problemele vechi, pe care le-ati discutat mai demult si pe care amandoi le considerati ingropate. Daca partenerul tau simte ca faci aluzii la trecut sau il aduci mereu in discutie, va refuza sa mai discute cu tine sau sa mai fie sincer, stiind ca nu uiti si nu ierti nimic.

Citeste si:  Sexperta: amor cu cantareti, disfunctii anale si altele

Unii parteneri apeleaza la tactica aceasta atunci cand stiu ca nu au nicio sansa de a iesi cu fruntea sus din cearta. Daca stii clar ca ai gresit, asuma-ti responsabilitatea, nu incerca sa il faci pe celalalt sa se simta vinovat aducandu-i aminte cum ti-a gresit in trecut. Nu uita: cearta sau discutia pe care o purtati a fost declansata in prezent, de catre un factor din prezent, asa ca trecutul nu e relevant. Daca trecutul e relevant si exista certuri repetate pe acelasi subiect, e cazul sa va reconsiderati relatia si sa discutati foarte serios daca merita sau nu sa continuati impreuna in conditiile in care unul sau ambii parteneri nu poate trece peste ceva ce s-a intamplat in trecut.


Un comentariu
  1. Citisem intr-o revista de psihologie ca nu e bine s ava certati in toata casa,ci in urmatorul mod:
    -in acelasi loc,pe 2 scaune pliabile ,fata in fata,fara sa ridicati tonul.Apoi pliati scaunele si le ascundeti pentru mult timp 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.