S-a trezit Frumoasa din Padurea Adormita

Deja nu ne mai mira faptul ca suntem atat de diferiti. Inca din copilarie, rolurile se impart. Noi ne trezim in niste tipare, ei in altele si uneori pare ca cele doua sunt despartite de distante cu adevarat incomensurabile.

Noi suntem blagoslovite de ursitori cu darurile afectiunii si ale emotiilor. Noua ne plac povestile cu zane. Ei, in schimb, primesc cadoul strategiei si al actiunii. Se viseaza mari eroi si desfasoara strategii complexe de cucerire. Asa ajungem sa visam la acel Fat-Frumos, care sa ne faca inima sa se topeasca mai repede decat o inghetata lasata la soare intr-o zi torida.

Desigur, pentru a face asta, el trebuie sa treaca prin probele de foc, sa se lupte cu zmeii si balaurii, care poarta, la fiecare dintre noi, nume diferite. Cunoastem raspunsurile tipice la intrebarea „cum este barbatul ideal pentru tine?” de la toate fatucile acelea care participa la concursuri miss.

Asa stand lucrurile, le-am scos din ecuatia fanteziilor pe Miss Ileana Cosanzeana, pe Frumoasa din Padurea Adormita sau pe Alba-ca-Zapada.

Si, ghici ce? Ele exista. Aceste fiinte de basm, aproape eterice, pure si imaculate, respira si se zbenguie voioase prin imaginatia barbatilor nostri. Pana acum, am refuzat, orbite de propriul vis cu Fat-Frumos ce nu cunoaste infrangerea, calvitia, saracia sau impotenta, sa fim atente la aceste proiectiile barbatilor din jurul nostru.

Citeste si:  Alimente care cresc performanta sexuala a barbatilor

Ar fi interesant de vazut cum s-a modificat imaginea Ilenei Cosanzeana de-a lungul ultimilor ani. Pentru ca, daca Fat-Frumos si-a abandonat cabalina pe undeva, la fel probabil a facut si Frumoasa din poveste cu virginitatea ei de altadata. Cum arata zanele si printesele moderne?

Ei bine, barbatii nu mai viseaza la fecioarele de odinioara. Ei prefera femeile cu experienta, femeile care au ceva de spus. Trebuie s-o recunoastem: personajele din poveste erau cam toante, nu pricepeau prea mult din lumea inconjuratoare, de-asta si ajungeau sa depinda mereu de vitejia si ingeniozitatea flacailor, nu posedau niciun fel de autonomie intelectuala sau materiala. Astazi doar exemplarele esuate, genul macho, mai viseaza la domnisorici captive, care sa le dea ocazia sa-si etaleze puterea si presupusa istetime. Pentru ca doar astfel pot sa-si demonstreze atuurile.

Citeste si:  On my own II

O femeie sigura pe ea, independenta, ii sperie ingrozitor. Se simt privati de atributele pe care traditia li le-a conferit lor. Sa fim sinceri, un barbat macho nu are ce oferi unei astfel de femei, nu poate s-o surprinda si s-o seduca prin nimic.

Daca ar fi sa gasim in lumea personajelor de basm un tipar mai apropiat de realitatea contemporana, el ar fi cel al reginei. S-a zis cu masculinitatea redusa la salariul trantit demonstrativ pe masa la fiecare sfarsit de luna, cu berea si glumele porcoase. Acum s-a dezvoltat o noua specie de barbat, care-si revendica dreptul la tandrete. Barbatul de azi pare sa fi obosit de vanatoare si cuceriri. Viseaza sa-si puna arcul in cui si sabia la pastrare, intr-un pod, de dragul unei conversatii de calitate cu o partenera, nu cu o victima a tuturor rautatilor si nedreptatilor lumii. Asadar, printesa ii plictiseste, o prefera pe regina, capabila sa ofere si ea protectie, sa iubeasca, dotata cu discernamant si intelegere.

Citeste si:  Introducere jucarie sexuala in relatie

Cuvinte precum „magie”, „dragoste la prima vedere” si-au facut si ele aparitia in vocabularul uzual al barbatului modern. Pericolul consta in faptul ca, pe cat de repede incepe chimia sa-si faca de cap intre doi oameni, pe atat de repede se si evapora. Mai mult ca niciodata, suntem gata sa renuntam, armele au fost depuse demult, stau prafuite si inutile prin vreun pod decrepit. Astazi, o femeie le apare ca intruchiparea fantasmei lor, maine o parasesc din cauza ca prefera filmul francez celui italian. Realitatea deja nu se mai pliaza pe idealul lor.

Asa ca, la fel ca in cazul fetilor frumosi, nici ilenele lor nu exista. Oricat le-ar astepta. Pentru ca zanele astea, mature, frumoase si realizate sunt doar o proiectie a ceea ce si-ar dori ei sa fie. Odata cu aparitia primelor incretituri pe chipurile lor perfecte, de portelan, ei spun „pas”. Pentru ca, de fapt, ridurile le apartin lor. Elementul numit realitate le pune in fata o oglinda lor insisi. Oglinda in care se pare ca nu sunt pregatiti sa se vada.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.