fbpx

Sa spargem zidul indiferentei

Campania V-Days inceputa pe 25 noiembrie si care se va sfarsi pe 10 decembrie, reprezinta „16 zile Internationale de Activism Impotriva Violentei asupra Femeii”. Sub sloganul „Prin indiferenţă, încurajam violenţa domestică”, campania isi propune sa sensibilizeze romanii cu privire la cazurile de violenta domestica, asa incat acestia sa intervina atunci cand sunt martori ai violentei asupra femeii. In Piata Universitatii, s-a amplasat „Zidul Indiferentei”, un zid simbolic pe care au fost reprezentate siluete ale unor femei ucise de sot, tata sau fiu in ultimii trei ani. El va fi spart pe 10 decembrie, odata cu el spargandu-se si indiferenta romanilor. In tot acest timp, se impart pliante informative si fundite albe, simbolul campaniei si al luptei impotriva violentei conjugale.

Campania V-Days este organizata de Fundatia Sensiblu, care isi propune sa se implice in rezolvarea problemelor unor categorii sociale care au nevoie de sprijin: copii orfani, batrani, persoane cu handicap, victime ale violentei conjugale. V-Days nu este singura activitate desfasurata de catre cei de la Fundatia Sensiblu cu scopul de a ajuta femeile abuzate. Inca din 2002, functioneaza Casa Blu, program care isi propune sa ajute atat femeile, cat si copiii victime ale violentei in familie. Femeile care suna sau merg la centru si cer ajutorul sunt consiliate individual si in grup, sunt ajutate sa-si gaseasca o noua locuinta si un nou loc de munca, sa-si transfere copiii la alte scoli, sunt invatate sa se reprezinte in instanta la procesul de divort, practic, sunt ajutate sa-si construiasca o viata noua departe de cei care le fac rau. La consilierea de grup, pot sta de vorba despre problemele lor, iar la cea individuala cauta rezolvari impreuna cu un psiholog. In acest timp, copiii lor se joaca, deseneaza sau merg la plimbari impreuna cu voluntarii Casa Blu. In cazuri grave, femeile si copiii primesc adapost pe o perioada determinata, intr-o casa aflata sub paza, asa incat sa aiba un ragaz, departe de agresor, pentru a-si gasi o locuinta si a-si vindeca ranile sufletesti.

Citeste si:  Singur de sarbatori

Contrar parerii generale, victimele violentei domestice nu provin numai dintr-o anumita clasa sociala. Oricare ar fi categoria sociala, nivelul educatiei sau varsta unei femei ea poate cadea victima furiei celui apropiat. Chiar si tinerele necasatorite, abia trecute de 20 de ani sunt agresate de partener. Ai crede ca lor le vine mai usor sa renunte si sa se desparta de agresor, dar nu este deloc asa. Poate pentru ca acesta este prima iubire, poate pentru ca nu au maturitatea necesara, ele sunt abuzate zilnic, atat fizic cat si psihic.

Citeste si:  12 lucruri pe care femeile le iubesc la barbati

Poate suna ciudat, dar violenta in familie nu implica neaparat bataie, ea putand lua multe alte forme: amenintari la adresa celei agresate sau a unei persoane dragi ei, jigniri, izolare de familie si prieteni, interzicerea accesului la resurse financiare, distrugerea bunurilor care apartin victimei, viol, controlul bunurilor personale, a telefonului, a vizitelor. Practic, orice actiune care dauneaza fizic sau psihic poate fi considerata violenta domestica.

In familiile cu copii, violenta este indreptata aproape fara exceptie si impotriva celor mici, chiar daca ei nu sunt raniti fizic. Pentru un copil, urmarile acestor tratamente sunt dintre cele mai grave: teama de abandon, izolare, anxietate, depresie, lipsa de incredere in sine, agresivitate, toxicomanie, alcoolism. Traumele sunt adesea profunde, iar copilul nu reuseste sa le depaseasca nici la maturitate.

Citeste si:  Despre relatii si oameni

Auzim rar despre cazuri de violenta domestica, pentru ca victimele isi poarta stigmatul in tacere, dar aceasta „practica” este mai extinsa decat am putea crede. In Romania, la fiecare doua zile, o femeie moare ca urmare a violentei conjugale. In ultimii trei ani, au fost inregistrate peste 30.000 de cazuri, insa, in mod sigur, numarul lor este mult mai mare, caci multe victime se tem sa ceara ajutorul politiei. Desi exista legi, ele nu functioneaza asa cum ar trebui, iar politia nu poate face nimic pentru a proteja victima de viitoarele agresiuni, motiv pentru care ea alege sa nu-si denunte partenerul. Tocmai de aceea, Fundatia Sensiblu lupta pentru introducerea ordinului de restrictie ca modalitate de a proteja victimele violentei conjugale.

Desi, in mare parte, soarta femeilor abuzate depinde de ele insele si de autoritatile menite sa le protejeze, cu totii putem face primul pas catre linistea lor. Ajunge sa lasam la o parte frica si sa intervenim sau sa anuntam politia atunci cand suntem martorii unui caz de violenta in familie. Sa spargem zidul indiferentei.

3 Comentarii
  1. Sunt foarte necesare campaniile astea. Inca se mai crede in unele medii ca femeia trebuie sa manance bataie, ca altfel barbat-su nu mai e barbat adevarat. Sloganul e foarte bine ales. Degeaba exista legi, degeaba se fac campanii de informare daca noi suntem indiferenti si alegem sa stam deoparte.

  2. Pai normal c stam departe, ce altceva sa facem. Daca tipa accepta sa ia bataie doar n-o sa ma duc eu sa ma bat cu barbatu-sau. Cei doi de deasupra mea se bat cam la saptamana. Sincer n stiu care bate pe care, fiindca aud numai gura ei, atat de tare urla ca inteleg ce zice.
    Si ce sa fac eu? Am vrut sa chem politia, dar ce ma fac daca comunitaru care se duce la aia le spune cine a sunat? el le da o amenda si pleaca, dupa care eu stau cu frica-n san ca se ia batausu de mine, nu? Nu pot sa las frica la o parte.
    Si chiar daca as vedea pe strada o bataie, ce as putea eu sa fac?
    Voi ce ati face?

  3. As chema politia. Normal ca si mie mi-ar fi teama. Mai mult decat sa chem pe cineva nu stiu ce-as putea face. Bine, mi s-a intamplat sa intervin si cand a venit cineva respectiva victima nu recunostea nimic. M-am simtit ca o proasta. Dar tot cred ca e mai bine sa intervii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.