Sex pe inima goala si luna de pe cer

Lucrurile au fost asa: mai intai, am fost posesivi. Rau de tot. Initial, ei. Asta si prin prisma mentalitatilor conform carora fiicele erau proprietatea tatilor lor, iar cand cresteau, deveneau sotii si erau ale… sotilor. Avea loc un fel de transfer de proprietate. Pe urma, in alte culturi, cu precadere cele mediteraneene cu sange naprasnic curgand chiar si in vene de femeie, au inceput sa fie si ele posesive. Stiti scenele cu rufele aruncate pe geam si valizele zacand pe caldaram. Femei care-si reclamau dreptul asupra carnii din patul lor. Femei care-si asumau cu orgoliu chiar un comportament violent in cazurile de tradare in dragoste. Lumea a cunoscut chiar si apogeul crimelor pasionale.

Apoi, au venit feminismul, revolutiile sexuale si legaturile intre oameni n-au mai semanat cu niste sireturi bine stranse in jurul unui unic picior. Mai ales printre cei educati, crizele de gelozie sau alte manifestari de violente afecte au inceput sa fie percepute drept ceva de un teribil prost-gust. Oamenii de ambe sexe au decretat ca nu mai sunt obiecte si ca nu mai pot fi reclamati ca atare. Ca stam impreuna cat ne e bine, iar cand nu ne mai e, tot ce putem pretinde este sinceritatea asumarii esecului. „Iata, nu ne mai e bine, o spun eu, o gandesti si tu, au revoir, tot binele din lume!”. Relatiile sunt contracte cu durata nedeterminata, cu tendinte clare de scurtare. Ocupam si evacuam spatii cu repeziciunea unor chiriasi care devin repede nemultumiti.

Citeste si:  Avantajele unei relatii la distanta

Sigur, masochismul dinainte nu facea bine nimanui. Nici statul in doi cand cadavrul relatiei intrase de mult in putrefactie si numai cei doi ii desenau, bolnavicios, cu creionul de buze, rosu in obraji. Dar tare mi-e teama ca acum nici macar nu mai avem curajul de a stipula niste conditii minime in contracte. E de bon ton sa fii modern. Sa nu pretinzi nimic, altfel risti sa devii o acritura de care fug toti. Nuuuu, tipa revistele de femei, nu pretinde! Mai bine asteapta sa vezi ce pica. Nuuu, sa nu care cumva sa spui ca ti-ar placea si-o garnitura de sentimente pe langa sex. Sexul se consuma gol, mai nou.

Citeste si:  De ce e minciuna periculoasa in cuplu?

Inauntrurile noastre mai putin luminoase nu cred ca-s asa de „minimaliste”, cum am vrea sa pretindem. Ne dam parteneri, dar ne e dor si de voluptatea cu care ne umplea gura un cuvant precum „iubit”. Sssst, sa nu auda nimeni ca parem niste disperate care se pot bucura de viata doar in compania unui barbat. E de prost gust. Botnita noilor politici amoroase ne cenzureaza ganditul si neganditul. Ssst, femeie proasta, ssst, ca-l sperii.

Deprindem pasii renuntarii. Deprindem plutitul la suprafata lucrurilor pentru ca sa pretinzi, sa ceri e cah, e lipsit de demnitate, e injositor. Si pentru noi, si pentru ei. Asteptam sa ne creasca solzi pe piele ca sa ne fie desprinderile mai usoare. Bizar, dar parca fredonam prohodul despartirii inca de la prima intalnire.

Citeste si:  Mesajele de despartire nu au cuvinte potrivite niciodata

Binomul barbatul sperios – femeia moderna, care nu pretinde, dar asteapta sa vada cum se poate „dezvolta” relatia. Baby steps. Ca sa nu speriem cocoselul, nu-i dam branci din cuib, ci-i sugeram, subtil, ca poate sa-si dea drumul de pe canapea. Parca mi-e putin dor de vremurile cand oamenii isi cereau unii altora luna de pe cer. Nu de alta, dar unii o mai si primeau. Acum, nu risti, nici nu castigi mare lucru. Sex pe inima goala si cam atat. Sa dam cu matura, sa curatam locul, sa nu care cumva sa creada ca muschiul ala care tresalta mai face si mizerie. Uneori.


3 Comentarii
  1. Wow, asta da articol, si sintem doar noi d e vina ca ne lasam asa d e frica s a nu raminem singure Prea multe femei singure si putini barbati si aia insurati ahah! Trebuie pus piciorul in prag si daca nu se simte atuncea flit Prea multi nesimtiti sentimentali in ziua d e azi Astia copiaza de la americani. Mult curaj!

  2. da, frumos spus. trist, dar adevarat. asta e lumea in care traim, asa a ajuns. multi dintre noi nu ne mai gasim kocul si ne intrebam de ce. iata de ce, suntem indoctrinati in masa: fiti slabe! nu asa, mai slabe! nu-l grabiti, o sa iubeasca el in timp! fiti independente, nu-i dati senzatia ca mai aveti nevoie de el! divortati, ca acum nu mai e ca pe vremuri! asa ca ne apucam sa le facem pe toate, cam cand si cum stim noi. nu cu sens, nu cu cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.