Stiluri de iubire

Iubirea romantica reprezinta o experienta emotionala care este similara cu iubirea pasională. De fapt, cel mai tipic simptom al stilului eros este o atracţie imediată şi puternică faţă de partener. Partenerul erotic se ghidează după un anumit tipar fizic şi este predispus a se indragosti imediat şi complet de un strain, a deveni rapid preocupat de gânduri plăcute referitoare la persoana cealaltă, a simţi o intensă nevoie de contact zilnic şi a dori ca relaţia să rămână exclusivă.

Iubirea ludica – partenerii percep relaţia erotică asemenea unui joc şi nu exclud posibilitatea existenţei mai multor parteneri simultan. Partenerul ludic nu manifestă nici o intenţie de a include partenerul actual (sau partenerii prezenţi) în planurile de viitor sau în evenimentele care vor urma şi nu manifestă semne de îngrijorare referitoare la implicarea, satisfacerea nevoilor celuilalt sau la dezvoltarea ataşamentului faţă de partener; el evită să se întâlnească prea des cu celălalt, consideră că neadevărurile sau decepţiile sunt justificate şi se aşteaptă ca partenerul să păstreze controlul asupra emoţiilor sale.

Citeste si:  4 sfaturi pentru cuplurile care vor sa se mute impreuna

Iubirea amicala implică sentimente de stabilitatea, încrederea, respectul şi prietenia ca bază fundamentală a relaţiei erotice. Partenerul tipic amical percepe şi se raportează la partener ca la un „prieten vechi”, nu experimentează emoţii intense sau atracţie fizică faţă de celălalt, preferă să se implice în activităţi comune, să împărtăşească aceleaşi interese decât să îşi exprime direct sentimentele; este timid din punct de vedere sexual şi tinde să demonstreze afecţiunea într-o manieră non-sexuală.

Iubirea pragmatica este o combinaţie între stilul amical si cel ludic. Partenerul pragmatic are o viziune practică de a percepe iubirea şi de a-şi căuta partenerul compatibil. El şi-a creat o schemă mentală cu caracteristicile sau atributele dorite într-un partener, şi pe baza acestui model alege o persoană în funcţie de cât de bine acesta respectă cerinţele (alege un partener care să confirme aşteptările).

Citeste si:  Cat timp stam certati in cuplu?

Iubirea isterica reprezintă o combinaţie între romantic şi ludic. Partenerilor maniaci le lipseşte încrederea în sine. Acest stil obsesiv, gelos, este caracterizat prin trecerea peste latura emoţională, prin tentative disperate de a forţa dezvoltarea afecţiunii celui iubit şi prin incapacitatea de a se încrede în afectivitatea afişată de partener. Partenerul maniac îşi doreşte cu ardoare să se îndrăgostească şi să fie iubit, începe imediat să-şi proiecteze un viitor alături de celălalt, îşi doreşte să-şi vadă zilnic partenerul, este extrem de posesiv, vrea ca celălalt să-şi demonstreze sentimentele de iubire şi sinceritate, iar atunci când o face i le darama rand pe rand. Acest stil de iubire este iraţional, extrem de gelos şi, de cele mai multe ori, nefericit.

Citeste si:  Erotism in viata sexuala

Iubirea altruista este o combinaţie între romantic şi amical. Stilul de iubire altruista se aseamănă cu noţiunea de caritate şi implică o „obligaţie” de a-l iubi şi îngriji pe celălalt fără a fi aşteptate recompense sau reciprocitate. Este un stil universal în ideea în care partenerul tipic altruist consideră că oricine merită să fie iubit şi că a iubi este o responsabilitate ce caracterizează o persoană matură. În ceea ce priveşte relaţiile personale de iubire, acest tip de persoană se va devota complet partenerului si satisfacerii nevoilor acestuia.


2 Comentarii
  1. stilurile astea de iubire nu cred ca tin de personalitatea celui care iubeste ci de starea pe care i-o induce acestuia persoana iubita. nu sunt o trasatura de personalitate ci o atitudine pe care cel care iubeste o adopta in functie de ceea ce-i imprima lui in suflet persoana iubita

  2. n-as fi atat de sigura ca tine raissa! exista totusi ceva comun in toate iubirile unei persoane, ceva care nu se schimba cu timpul. ar fi ideal daca s-ar aplica aceste stiluri diferit, insa ma tem ca suntem \”blestemati\” cu un singur stil de a iubi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.